"Комерсант": Молдова затъна в нова политическа криза

13.11.2019 08:52
Игор Додон

За пореден път тази година Молдова остана без пълноценно правителство, пише руското издание "Взгляд". Кабинетът бе пратен в оставка заради конфликта между проевропейския премиер и проруския президент на страната, пояснява "Ведомости".

Молдова затъна в нова политическа криза, констатира "Комерсант". "Ако не се вземат спешни мерки, в страната може да се появи и икономическа криза", цитира "Росийская газета" предупреждение на държавния глава Игор Додон.

Коалиционното правителство бе съставено само преди пет месеца от социалистите и проевропейския блок "Акум", информира БТА.

Управляващият в Молдова алианс, стъкмен през юни от Русия, ЕС и САЩ, се разпадна. Правителството начело с проевропейския премиер Мая Санду е пратено в оставка по инициатива на собствените й съюзници - проруските социалисти, предвождани от президента Додон. Това може да укрепи позициите на последния. Но има риск страната, добила за кратко стабилност, отново да стане арена на противопоставянето между Москва и Запада, посочва "Комерсант".

"Вие се изплашихте, щом правителството спря корупционите схеми, от които се бяхте изхранвали години наред. Изплашихте се, щом правителството реши да назначи генерален прокурор, който да прати крадците в затвора, вместо да изпълнява политически поръчки. Изплашихте се дотам, че решихте да свалите правителството", заяви пред парламента Мая Санду. Това бяха последните й думи като премиер на кабинета, който не се задържа и половин година, пише вестникът.

Президентът Додон започва днес консултации за съставяне на ново правителство, напомня печатът. Ако до три месеца парламентът не назначи нов кабинет, в Молдова ще има предсрочни избори - но този сценарий може да се избегне, смята "Комерсант".

Пратили съвместно в оставка правителството на Санду, социалистите и Демократическата партия могат да назначат нов кабинет. Който и да стане премиер, ясно е, че ще бъде избран от Игор Додон. Така социалистите, контролиращи вече постовете държавен глава, председател на парламента и кмет на Кишинев, ще получат и позицията министър-председател, прогнозира изданието.

Москва подкрепя Додон от 2014 г. и ситуацията най-вероятно я устройва. Но ако цялата власт мине в едни ръце, това моеж да разруши крехкия геополитически консенсус, установен в Молдова през юни. След като Мая Санду стана премиер, ЕС деблокира финансовата си помощ за страната, но вече определи оставката на кабинета й като "тревожен сигнал за реформите" в Молдова, добавя "Комерсант".

Най-реалният изход от ситуацията е създаване на нова управляваща коалиция от Партията на социалистите и Демократическата партия. Още повече че Мая Санду не само изключи възможността нейният блок "Акум" да се коалира със социалистите, но отхвърли и варианта част от него да участва в нов кабинет, пише "Известия".

Сега социалистите могат или да предложат собствен кандидат за премиер, или да подкрепят кандидат на демократите и да бъдат представени по-широко в новото правителство. При всяко положение ще се засили влиянието на социалистите в органите на властта, очаква всекидневникът.

Събитията протичат общо взето в унисон с националните интереси на Русия, доколкото се засилва тенденцията Молдова да води многовекторна външна политика, да укрепва неутралния си статут, като развива същевременно връзки и с Русия, и със Запада. Това може да спомогне за установяване на военно сътрудничество между Москва и Кишинев, също и за повишаване на статута на Молдова в Евразийския икономически съюз - днес наблюдател, страната да стане постоянен член, допълва "Известия".

"Независимая газета" цитира говорителката на ЕС Мая Коциянчич, изразила европейските опасения за бъдещето на реформите в Молдова. "Парламентарното мнозинство и правителството лансираха редица инициативи, насочени към изпълнение на ключовите ангажименти, поети през юни и засягащи по-специално борбата с корупцията, гарантирането на независимост за съдебната власт и разследването на банковите измами", напомни тя.

Мисията на ЕС в Молдова подчерта в изявление, че нуждата от тези реформи не е изчезнала след оставката на правителството, отбелядзав всекидневникът. "Сътрудничеството с ЕС все така ще зависи от това дали на гражданите в Молдова ще бъдат предостени осезаеми резултати от реформите", се казва в документа.

Брюксел се стреми да сътрудничи с онези сили в Молдова, които подкрепят реформения процес, договорен в споразумението за асоцииране на страната с ЕС, уточни Мая Коциянчич.

"Това се отнася по-специално до борбата с корупцията и користните интереси независимо от политическата принадлежност, осигуряването на независимост за съдебната система и деполитизирането на държавните институции. И занапред ще градим отношенията си с Молдова въз основа на принципите за спазване на нормата за върховенство на закона, демократичните стандарти и изпълнението на ангажиментите", изтъкна говорителката на ЕС.

Президентът Игор Додон ще трябва да убеди ЕС и САЩ, подкрепяли Мая Санду, че Молдова няма да промени своя курс, ориентиран към ЕС, и успоредно ще развива отношения с Русия. И ще осъществи всички необходими реформи, на първо място в сферата на правосъдието, заключава "Известия".

Други от От страната и света

София с бърза реакция! Прибра група българи от Ливан (Обзор)

В Израел заговориха и за сухопътна офанзива срещу "Хизбула" Правителственият самолет успя да евакуира първата група българи от Ливан в понеделник. Възможно е той да замине за Бейрут и втори път

Израелски войници навлязоха в Ливан (Видео)

Израелската армия навлиза в Ливан, след като установи закрита военна зона около три гранични населени места. Според източници ливанската армия е в процес на изтегляне от граничната зона, пише CNN

Пенсионер успя да си вдигне пенсията с почти 300 лева, като работи (Обзор)

Средното увеличение е около 14 лв., има хора, които се трудят и 24 години след пенсионирането си Почти с 300 лв. са успели да си увеличат пенсията през тази година пенсионери

Частните съдебни изпълнители настояват за доброволно събиране на задълженията без дела

Доброволното връщане на задълженията да се въведе и в България, както е в много от европейските страни, настояват от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ)

Външно: Продължаваме да работим активно за евакуиране на българските граждани

"Министерството на външните работи продължава да работи активно и в тясна координация с всички компетентни институции и с партньорски страни за успешното провеждане на цялостната евакуация на

>