Правителството на Молдова падна след вот на недоверие

12.11.2019 22:35
СНИМКА: Pixabay

Правителството на Молдова беше свалено с вот на недоверие. Кабинетът на Мая Санду, формиран чрез коалиция на проруски и прозападни политически сили, оцеля само 5 месеца, а основна причина за вота е процедурата за избор на главен прокурор.

Бившият служител на Световната банка Мая Санду управляваше с подкрепата на прозападния блок "Акум" и проруската Партия на социалистите на президента Игор Додон. Невероятната коалиция се създаде, за да контрира политическото влияние на олигарси като Владимир Плахотнюк, който впоследствие напусна страната, предава БНР.

Днес обаче социалистите гласуваха срещу Санду заедно с демократите на Плахотнюк, за да формират мнозинство от 63 гласа в 101-местния парламент, което свали Санду. Причината е несългасието на коалиционните ѝ партньори с желанието на премиера сама да определи следващия главен прокурор на страната в рамките на плановете й за борба с корупцията.

Няколкостотин привърженици на Санду се събраха на протест пред парламента след вота, а кратка реч тя ги увери, че ще се бори докрай.

Додон обяви, че ще започне от утре консултации между "Акум" и социалистите с цел формиране на ново правителство в 45-дневен срок. Ако това не се случи, в страната ще има предсрочни парламентарни избори.

Други от От страната и света

София с бърза реакция! Прибра група българи от Ливан (Обзор)

В Израел заговориха и за сухопътна офанзива срещу "Хизбула" Правителственият самолет успя да евакуира първата група българи от Ливан в понеделник. Възможно е той да замине за Бейрут и втори път

Израелски войници навлязоха в Ливан (Видео)

Израелската армия навлиза в Ливан, след като установи закрита военна зона около три гранични населени места. Според източници ливанската армия е в процес на изтегляне от граничната зона, пише CNN

Пенсионер успя да си вдигне пенсията с почти 300 лева, като работи (Обзор)

Средното увеличение е около 14 лв., има хора, които се трудят и 24 години след пенсионирането си Почти с 300 лв. са успели да си увеличат пенсията през тази година пенсионери

Частните съдебни изпълнители настояват за доброволно събиране на задълженията без дела

Доброволното връщане на задълженията да се въведе и в България, както е в много от европейските страни, настояват от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ)

Външно: Продължаваме да работим активно за евакуиране на българските граждани

"Министерството на външните работи продължава да работи активно и в тясна координация с всички компетентни институции и с партньорски страни за успешното провеждане на цялостната евакуация на

>