Турция връща на Франция 11 заподозрени френски джихадисти

12.11.2019 20:44
СНИМКА: Ройтерс

Франция ще приеме 11 заподозрени френски джихадисти от Турция, съобщи вътрешният министър Кристоф Кастанер ден след като Анкара заяви, че депортира чуждестранни бойци на "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Едностранната военна операция на Турция срещу кюрдите в Северна Сирия разгневи САЩ и европейските натовски съюзници на Турция, които се опасяват от завръщане на ИД в региона. Европейските страни се тревожат и от завръщането на бойци от ИД в Европа.

Франция има между 400 и 500 свои граждани в контролираната от кюрдите Северна Сирия, включително около 60 бойци. Тя отказва да си върне обратно от Сирия пълнолетни членове на ИД и иска да сключи споразумение с Ирак те да бъдат съдени там, съобщава БТА.

Като част от споразумение от 2014 г. с Турция обаче арестувани от турските власти френски граждани биват депортирани във Франция в координация с френските власти.

"Именно в тези рамки подготвяме репатрирането на 11 френски граждани", каза Кастанер във френския парламент. Той не даде подробности за 11-те души, а само посочи, че те ще бъдат предадени на съдебните власти при пристигането си.

По тази система във Франция са били репатрирани около 250 френски граждани от 2014 г., добави министърът.

Други от От страната и света

София с бърза реакция! Прибра група българи от Ливан (Обзор)

В Израел заговориха и за сухопътна офанзива срещу "Хизбула" Правителственият самолет успя да евакуира първата група българи от Ливан в понеделник. Възможно е той да замине за Бейрут и втори път

Израелски войници навлязоха в Ливан (Видео)

Израелската армия навлиза в Ливан, след като установи закрита военна зона около три гранични населени места. Според източници ливанската армия е в процес на изтегляне от граничната зона, пише CNN

Пенсионер успя да си вдигне пенсията с почти 300 лева, като работи (Обзор)

Средното увеличение е около 14 лв., има хора, които се трудят и 24 години след пенсионирането си Почти с 300 лв. са успели да си увеличат пенсията през тази година пенсионери

Частните съдебни изпълнители настояват за доброволно събиране на задълженията без дела

Доброволното връщане на задълженията да се въведе и в България, както е в много от европейските страни, настояват от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ)

Външно: Продължаваме да работим активно за евакуиране на българските граждани

"Министерството на външните работи продължава да работи активно и в тясна координация с всички компетентни институции и с партньорски страни за успешното провеждане на цялостната евакуация на

>