Вучич и Тачи се срещнаха в Париж с посредничеството на Макрон

12.11.2019 16:34
Александър Вучич, Еманюел Макрон и Хашим Тачи СНИМКА: Ройтерс

Косовският президент Хашим Тачи и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха днес в Париж с посредничеството на френския президент Еманюел Макрон, съобщи косовската телевизия РТК.

На срещата Тачи е потвърдил, че Косово е готово да поднови диалога със Сърбия с цел да се постигне споразумение, което да доведе до взаимно признаване и на двете страни и до членство на Косово в ООН.

Това според Тачи ще отвори пътя за развитие на Косово и за интеграцията му в НАТО и Европейския съюз, съобщи кабинетът на косовския президент. предаде БТА.

Сръбските медии също съобщиха, че Макрон изненадващо е поканил днес Тачи и Вучич на среща.

Президентите на Косово и Сърбия се намират в Париж, където присъстват на Парижкия форум за мир. Вучич е напуснал панел на форума, за да се разговаря с френския президент.

След срещата Вучич заяви, че Макрон и Европа желаят да играят най-важната роля в решаването на косовския въпрос, но днес проблемът не е разгледан "в дълбочина", съобщи информационният портал Б92.

По думите на Вучич, Макрон е искал да се информира каква е ситуацията.

По-рано Макрон многократно е изказвал намерение Франция да се включи директно в диалога между Белград и Прищина, който от една година е блокиран заради въведените от Прищина 100-процентови мита за сръбски стоки.

Други от От страната и света

Красимира Стоянова за евакуираните българи: Когато институциите са обединени, нещата се получават

Когато държавните институции са обединени от добра цел, нещата се получават. Това заяви пред "Нова" министърът на транспорта Красимира Стоянова. Коментарът ѝ е по повод евакуираните от Ливан 89

L-39 e паднал край "Граф Игнатиево" заради нисък полет, показва черната му кутия

Първите данни от черната кутия от фатални полет, при който загинаха двама военни пилоти край база "Граф Игнатиево", показаха, че вероятната причина за катастрофата е нисък полет преди вертикалното

Транспортираха мъж в тежко състояние с медицинския хеликоптер от Севлиево до София

Мъж в тежко състояние беше транспортиран с медицинския хеликоптер от Севлиево до София, съобщиха на страницата си във Фейсбук от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ)

Правителственият самолет с евакуирани българи от Ливан кацна в София

Правителственият самолет „Еърбъс“ с български граждани на борда, пожелали евакуация от Ливан, кацна на летище София. Днес екип на Държавния авиационен оператор отлетя за Бейрут, Ливан

Лагард: Европа се нуждае от по-големи банки, за да се конкурира със САЩ и Китай

Европа се нуждае от по-големи и по-силни банки, които могат да се конкурират с кредитните институции в САЩ и Китай. Това заяви президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на

>