Ековластите в Китай излязоха с план за намаляване на замърсяването на въздуха през зимния сезон

12.11.2019 16:20
Снимка: bulgarian.cri.cn

Китайският регулатор за околната среда представи по-конкретен и амбициозен план за поетапно премахване или трансформиране на най-големите източници на замърсители във въздуха в района Пекин-Тиендзин-Хъбей през зимния сезон.

Есента и зимата са сезоните с най-лошо качество на въздуха в Северен Китай, главно поради горенето на въглища за отопление. Министерството на екологията и околната среда редовно въвежда планове за справяне с проблема през последните години и засили контрола върху замърсяването в споменатия район.

Най-новата схема предвижда съкращаване на средната концентрация на PM2,5 (фини прахови частици) в периода 1 октомври 2019 г. до 31 март 2020 г. с 4% на годишна база, информира "Радио Китай".

Съгласно плана, водещи замърсители в 15 индустрии, включително стоманопроизводството, рафинирането на нефт и производството на бои, са класифицирани в три категории и подлежат на различни по сила рестрикции в случай на дни с тежко замърсяване.

В същото време около 2,03 милиона домакинства в провинцията ще се откажат от горенето на въглища и преминат на отопление с електричество, парно или друг тип централно отопление. Миналата година това са сторили 3,62 милиона домакинства в района.

Други от От страната и света

Десетки помогнаха на Габриела да учи в Harvard Medical School, след година тя се върна с нов проект как да бори стреса

Искам да променя системата на здравеопазване, затова влязох в нея, казва младата лекарка Не са необходими милиони, за да проведем клинично проучване или да осъществим успешна идея

Красимира Стоянова за евакуираните българи: Когато институциите са обединени, нещата се получават

Когато държавните институции са обединени от добра цел, нещата се получават. Това заяви пред "Нова" министърът на транспорта Красимира Стоянова. Коментарът ѝ е по повод евакуираните от Ливан 89

L-39 e паднал край "Граф Игнатиево" заради нисък полет, показва черната му кутия

Първите данни от черната кутия от фатални полет, при който загинаха двама военни пилоти край база "Граф Игнатиево", показаха, че вероятната причина за катастрофата е нисък полет преди вертикалното

Транспортираха мъж в тежко състояние с медицинския хеликоптер от Севлиево до София

Мъж в тежко състояние беше транспортиран с медицинския хеликоптер от Севлиево до София, съобщиха на страницата си във Фейсбук от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ)

Правителственият самолет с евакуирани българи от Ливан кацна в София

Правителственият самолет „Еърбъс“ с български граждани на борда, пожелали евакуация от Ливан, кацна на летище София. Днес екип на Държавния авиационен оператор отлетя за Бейрут, Ливан

>