10-годишно от лагера на ИДИЛ към журналист: Ще те убием, ще те заколим (Видео)

12.11.2019 14:30 Искра Иванова
Кадър: YouTube (Sky News)

Лагер, пълен с булки на "Ислямска държава" и техните деца, се превръща в "мини халифат", въпреки смъртта на лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади.

Повече от 70 000 души, предимно жени и деца, са в лагера "Ал Хол" в Североизточна Сирия.

Кюрдските бойци, които ги охраняват, вече ги няма заради неотдавнашното турско нашествие. Насилието зад оградите на лагера се е увеличило драстично, убити са няколко души. Децата, живеещи в ужасяващата среда, са дълбоко травмирани от случващото се.

"Ще те убием, ще те заколим". Това заявява 10-годишно момче пред обектива на журналист от Sky News, посетил лагера. По време на интервюто, момченцето цитира на арабски стих от Корана: "Бог казва: "Обърнете се към Аллах с искрено покаяние и надеждата, че вашият Господ ще ви спаси от страданията ви."

Ужасяващото видео идва само седмици, след като беше съобщено, че "Ислямска държава" са поели пълен контрол над "Ал Хол", убивайки бебета и заливайки пазачите с бензин. Оказва се, че жените на джихадистите са поръчали нападенията срещу охраната, а след погрома - изгорени палатки и разчленени тела.

Много от жените отказват да говорят за смъртта на лидера им, други пък са категорични в убежденията си. "Ислямска държава" остава! "Ислямска държава остава", крещи жена, облечена в никаб. Друга пък, която е от Париж, заявява пред камерата: "Ние повярвахме в него, стигнахме до халифата..  И ето ни. Както и да е, той е мъртъв, но нали знаете, че в исляма има и живот след смъртта."

"Тук видях варварски действия. По малко от всичко - всичко, което виждате по телевизията, ние го виждаме в реалния живот. Обезглавяването е част от него."

Марк се среща и с жена, която съжалява, че се е присъединила към най-голямата терористична организация. Тя е от Италия и пристига в Сирия, когато е едва на 17 години: "Не вярвам в идеологията на "Ислямска държава".

Условията в лагера са далеч от лукса. Прането е навън, а децата се разхождат боси в цялата мръсотия. Марк Стоун от Sky News заяви: "В този лагер срещнахме деца от Русия, Босна, Франция, Китай, Узбекистан. "Ал Хол" е дълбоко неспокойно място. Там виждаш радикализирани майка и деца, които не познават друг живот. Облечени от глава до пети в черните си никаби, съпрузите на бойците на ДАЕШ твърдят, че са най-чистата форма на исляма. Бедната среда е перфектното място за екстремизъм. Това място е идеалният инкубатор за възраждането на ИДИЛ. "Ал Хол" е място, което трябва да притеснява правителствата по целия свят. С една дума - лагерът вече представлява нов мини халифат."

Жена, която е от обществото на кюрдите, и отговаря за част от фанатиците на ИДИЛ, заяви, че зоната на лагера е безопасна само за западните журналисти.

Недалеч от "Ал Хол" се намират няколко затвора, където са задържани възрастни мъже-бойци на "Ислямска държава".

Сигурността на затворите е поставена под въпрос, след като турските сили нахлуха в страната миналия месец.

Стотици булки от ИДИЛ избягаха от друг затвор в Айн Иса, близо до турската граница.

ИДИЛ обявиха халифат в по-големите части от Сирия и Ирак през 2014 г.

Други от От страната и света

Иван Кондов: България подкрепя усилията за деескалация на конфликта между Израел и "Хамас"

През първия ден от посещението си в Ню Йорк министърът на външните работи Иван Кондов се срещна в ООН и с министър-председателя и министър на външните работи и емигрантите на Палестина Мохаммад

Почина дипломатът Милен Люцканов

Почина дипломатът Милен Люцканов, съобщиха от Генералното консулство на България в Ню Йорк. "Той бе голям патриот и приятел на общността ни, на църквата и на училищата ни"

Кола се заби в манитнелата на АМ "Хемус"

Автомобил се заби в манитнелата на АМ "Хемус" тази сутрин. Това стана ясно от сигнали на пътуващи в социалните мрежи. Инцидентът е станал в посока Шумен. Не се съобщава за задръстване

Главчев на прием в консулството ни в Ню Йорк по случай Деня на независимостта

Прием по случай Деня на независимостта бе организиран в българското консулство в Ню Йорк. Официални гости бяха служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на външните работи Иван Кондов

Привличат нови лекари със стимули, по-добри условия и за пациентите в София

Тези лечебни заведения и диагностично-консултативните центрове трябва да намерят нишата, в която има добавена стойност. 35 са поликлиниките, медицинските центрове и болниците в общинското

>