Доклад обвинява Русия за експанзията на Иран

12.11.2019 13:31 Игор Субботин, в. Независимая газета
СНИМКА: Ройтерс

Руското участие в антитерористичната операция в Сирия е спомогнало Иран да засили влиянието си в тази страна. Този извод се съдържа в публикуван наскоро доклад на лондонския Международен институт за стратегически изследвания (МИСИ) под заглавие "Иранските мрежи за влияние в Близкия изток". След година и половина проучвания авторите твърдят, че в перспектива Иран може да спечели от по-интензивната вече размяна на разузнавателни данни с Русия след края на бойните действия в Сирия.

Преди руските Военнокосмически сили (ВКС) да заминат за Сирия, в иранската военна кампания в тази страна имаше множество слаби места, признава МИСИ. Като главен инструмент на Техеран в конфликта експертите открояват подразделението "Кудс" от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР).

Командващият "Кудс" генерал Касем Солеймани често включваше в бойните действия нередовни формирования от други страни, но при все това имаше нужда от въздушна подкрепа, най-нова артилерия и партньори за специални операции. Предвид историята на руско-сирийските връзки и скептицизма на Кремъл относно значението на т. нар. Арабска пролет Русия бе "очевиден избор" за Солеймани, се казва в доклада на МИСИ.

Според авторите Русия е потвърдила реномето си на ирански партньор с готовността да продава на Ислямската република оръжия и ядрени технологии, дипломатическата подкрепа в Съвета за сигурност на ООН, опитите да гради отношения с бившия президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад, както и с посредничеството за сключване на многостранната "ядрена сделка". В доклада се казва, че през юли 2015 г. Солеймани е посетил Москва, за да договори с президента Владимир Путин взаимодействието между двете страни в Сирия. В края на септември 2015 г. руският Съвет на федерацията (горната камара на парламента, б. пр.) единодушно одобри искането на Путин да използва ВКС. "Присъствието на Русия и интензивността на операциите й (в Сирия, бел. изд.) рязко нараснаха", подчертават учените.

Те посочват, че в средата на април 2016 г. Русия е използвала иранската въздушна база в Хамадан. "За пръв път от Втората световна война чуждестранна държава действаше от територията на Иран - се казва в текста. - Използването на иранска база бе знаково с оглед конституционните забрани."

За руско-иранското партньорство бе от съществено значение връщането на Алепо под контрола на сирийските правителствени сили, отбелязват експертите. Според тях сътрудничеството между Москва и Техеран в разузнавателната сфера може да продължи. МИСИ си задава примерно въпроса доколко "иранските възможности в кибернетичната сфера биха могли да спечелят от по-тясно сътрудничество с Русия по разузнавателните канали след войната в Сирия".

Нека обаче обърнем внимание, че във висшите ешелони на иранската власт няма единно мнение за нуждата от тесни връзки с Москва. Скорошен доклад на американската аналитична корпорация РАНД, анализиращ вътрешнодържавни дискусии в Ислямската република, сочи, че образът на Русия в очите на военния и политическия елит на Иран е противоречив. Иранците не желаят да са уязвими за каквато и да било намеса от чужбина, изтъкват изследователите от РАНД, наричайки взаимодействието между Москва и Техеран сътрудничество по неволя. Разпространено е становището, че голям потенциал за конфликт в руско-иранските отношения съдържа именно сирийското досие.

"Не бива да надценяваме значението на руско-иранските отношения - заяви за "Независимая газета" Антон Мардасов, експерт на Руския съвет по международните въпроси. - В тях често пъти прозира популизъм. Трябва обаче да отчетем, че освен Сирия Москва и Техеран развиват съвместна дейност по други писти - в Афганистан, Каспийския регион, във военнотехническото сътрудничество. Дори влошаване на отношенията заради сирийското досие едва ли ще промени коренно качеството на контактите. Разбираемо е, че Русия и Иран разглеждат по различен начин постконфликтното устройство на Сирия."

Според наблюдателя Русия разчита да постигне поне подобие на компромис поради нуждата от инвестиции в Сирия и неспособността на сирийското правителство да предприема сериозни операции без всеобхватна подкрепа от въздуха и без постоянни сделки между Москва и Анкара.

"Оттук идват различията в гледните точки на Иран и на Русия за включването на опозицията във въоръжените сили на Сирийската арабска република (САР) - казва Мардасов. - Макар че този вариант в известен смисъл е добър за прагматичните иранци: така присъствието и дейността им в Сирия не изпъкват толкова явно. Всъщност Иран отдавна вече е сменил своя курс в САР и днес маскира военната си дейност като икономически проекти за възстановяване на сирийските институции и инфраструктурата. Русия не го усеща твърде болезнено, защото все някой трябва да запълни вакуума при липсата на голям интерес сред родните бизнесмени към САР, където трябва да сключват договори с прекомерно дългосрочна възвръщаемост. Далеч не всички играчи могат да си го позволят."

Същевременно за Москва е важно Иран да не прекрачва с действията си "червената черта", отвъд която ред сирийски райони се превръщат в мишени за израелските сили, казва анализаторът.

"В перспектива при по-нататъшно отслабване на Сирийските демократични сили (многоетнически алианс в североизточните райони на САР, бел. изд.) Русия ще трябва да избере как да запълни вакуума в Източна Сирия: да се включи там самостоятелно и да формира от местни сили някакъв буфер, може би стимулиран от Рияд и Абу Даби, да допусне по-активно участие на турските тайни служби, работещи с племената, или да допусне по-нататъшно разширяване на иранското влияние - отбелязва Мардасов. - Тук има място и за компромисно решение, но мисля, че Дамаск може да разиграе нещата в своя полза. Защото той обяснява преразпределянето на вътрешните ресурси и сфери на влияние с руско-иранските противоречия, които съзнателно преувеличава." (БТА)

Други от От страната и света

Салдото по КФП към август е отрицателно в размер на над 1,681 млрд. лв.

На база на данните от месечните отчети за касово изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към август 2024

Радио Китай: Как Китай и светът постигат взаимна полза през последните 75 години?

През 2024 година се навършат 75 години от създаването на КНР, пише Радио Китай. Тези 75 години станаха свидетели на чудото на бързото икономическо развитие на Китай и на взаимната изгода и печалба

Изхвърлиха бебенце пред къща в наш град

Било е още с пъпната връв и е родено в домашни условия Новородено бебе е намерено пред вратата на частен дом в Айтос, съобщиха от полицията. Сигналът за изоставеното момиченце на ул

Задържаха 10 извънбордови двигателя за гумени лодки на ГКПП Капитан Андреево (Видео)

Общо десет извънбордови двигателя за гумени лодки, които се използват за трафик на мигранти, са задържани на граничния  контролно–пропускателен пункт (ГКПП) Капитан Андреево при щателна проверка на

Радев ще присъства на 70-ата годишнина на Европейската организация за ядрени изследвания

На 1 октомври, вторник, по покана на генералния директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария за участие в отбелязването на 70-ата

>