Природни бедствия засягат средно 24 милиона души всяка година

16.10.2019 12:41

Как Географските информационни системи (ГИС) могат да помогнат за справянето с тези и много други предизвикателства ще бъде основна тема на организираната по случай Световния ГИС Ден международна ГИС конференция в София хотел Балкан

На 13 ноември в София хотел Балкан Конференция, посветена на Географските информационни системи (ГИС) ще събере на едно място представители на Европейския сателитен център, Европейската асоциация на спешните повиквания (112), Министерството на околната среда и водите, Министерството на вътрешните работи и редица експерти в сферата на ГИС. Всички те ще обсъдят как посредством Географските информационни системи можем да се справяме по-ефективно с предизвикателствата, пред които се изправяме, в сфери като управление при извънредни ситуации, околна среда, сигурност, инфраструктура и много други.

Събитието се провежда по повод Световния ГИС Ден в България, чийто официален организатор е ЕСРИ България – водещата ГИС компания в страната и представител на международния ГИС пионер Esri, който тази година отбелязва юбилейните 50 години от създаването си. Партньори на ГИС Деня са рекордните над 40 организации, а опит и идеи в рамките на конференцията ще обменят стотици представители на държавната администрация, бизнеса, неправителствения сектор и академичната общност.

Сред международните лектори, които ще вземат участие в престижния форум е Адриано Баптиста, директор „Операции“ в Сателитния център на Европейския съюз (SatCen EU). Той ще представи приложението на ГИС технологиите за нуждите на навременна, надеждна и ефективна подкрепа към общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Адриано Баптиста ще покаже на живо, използвани от Сателитния център геоинформационни системи за следене в реално време, планиране, анализ на риска и управление в сферата на сигурността в Европа.

Франциско Нобре, заместник-председател на Европейската асоциация на спешните повиквания (112) също ще се включи в конференцията, като сподели опита си от редица успешни международни проекти и приложението на ГИС за киберсигурност, управление при кризи, търсене и спасяване, спешни повиквания 112 и правоприлагане.

В рамките на форума ще бъде показан и изпълнявания в момента проект за създаване на Система за управление на водите в басейна на река Искър, който се явява първа фаза на Националната система за управление на водите в реално време в България. Проект, чиято основна цел е предотвратяване и управление на риска от наводнения и настъпване на неблагоприятни последици за човешкото здраве и околната среда чрез централизирано събиране, обработване и анализ на информация в реално време.

По време на конференцията ще бъдат представени и редица други актуални ГИС проекти в различни сфери. Основен фокус в тази част от програмата ще е ГИС-базираната електронна платформа „Единна информационна точка“, която ще бъде демонстрирана на живо. Системата е основа за развитие и сътрудничество в сферата на инфраструктурата и комуникационните мрежи с страната, като интегрира данни за цялата техническа инфраструктура на България – електронни съобщителни мрежи, ВиК, газ, пътна, жп и електро инфраструктура, топлопроводи, улично осветление и др. Друг основен акцент в конференцията ще бъде прилагането на ГИС за справяне с предизвикателствата пред местното самоуправление и териториално планиране, където участие ще вземат Таня Христова, кмет на Община Габрово, както и представители на Визия за София.

По случай Световния ГИС Ден, ЕСРИ България организира и Национален конкурс за карти под надслов . Конкурсът се провежда в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Министерството на туризма. Всички карти, участващи в конкурса ще бъдат включени в изложба, която ще съпътства ГИС конференцията.

В рамките на изложбата ще бъде представена и детската карта „Създаване на светове“ с автор Рада Скумова, на 15 години, ученик в НУИИ „Илия Петров“, гр. София, която тази година спечели първо място на Международната изложба за детска карта на света „Барбара Петченик“ в гр. Токио.

„В продължение на 21 години, ние от ЕСРИ България, заедно с нашите партньори работим усилено за развитието и утвърждаването на ГИС Деня в страната, така че днес той да се превърне в очаквано, търсено събитие. Събитие, което ни обединява в една обща мисия – прилагайки силата на ГИС технологиите да направим организациите, в които работим по-ефективни, да управляваме заобикалящата ни среда по-устойчиво, да опазим околната среда и осигурим едно по-добро бъдеще, справяйки се с предизвикателствата на днешния и утрешния ден.“, коментира Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България и председател на Организационния комитет на Световния ГИС Ден у нас.

Други от От страната и света

Васил Терзиев подписа меморандум с Дружеството на кардиолозите в България за превенция на сърдечносъдовите заболявания

В Световния ден на сърцето – 29 септември кметът на Столичната община Васил Терзиев подписа меморандум за сътрудничество с Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ), с председател доц

Русе дарява културен чек на зрелостниците за трета поредна година

И тази година Община Русе продължава инициативата „Културен чек" за учениците от 12. клас на всички общински и държавни училища на територията на общината

Една трета от възрастните остават със същата пенсия въпреки преизчислението

Служебно преизчисление с допълнителен стаж даде възможност на работещ пенсионер да увеличи пенсията си с 297,70 лв. Въпреки това обаче около една трета от работещите възрастни това преизчисление не

Правителственият самолет излетя, за да евакуира българите от Ливан

Правителственият самолет излетя към Бейрут, за да евакуира българските граждани, желаещи да се приберат у нас. Следим движението на самолета чрез сайта flightradar24.com

28-ото издание на „Северно сияние“ ще се проведе в Русе

От 4 до 6 октомври Русе ще бъде домакин на Международния конкурс за млади изпълнители на българска и популярна песен „Северно сияние". Конкурсът се провежда за 28-а поредна година и се организира от

>