Доматите скъпи - свършиха оранжерийните, чакат от полето
Хитът това лято са сортовете “Розова магия”, “Роза лукс” и “Роза макс”
Няма опасност от страшна болест при тях, каквато е чумата по свинете, казва доц. Даниела Ганева
В пика на лятото ядем скъпи домати. Защо, не спират да питат по пазарите хората. На сергиите цената им тръгва от 3,60 и стига до 5,20 лева за килограм при розовите. Те са и най-предпочитани.
До средата на юли бяха по-евтини. Предлагаха ги в диапазон от 1,80 до 2,40 лв. Малко преди края на миналия месец цените тръгнаха главоломно нагоре. Търговци се оправдават, че минала някаква болест и ги унищожила.
“Нищо подобно. Болестите и неприятелите са обичайни и се овладяват. Няма такава опасност да връхлети доматите, каквато е африканската чума по свинете, че да караме хората насила да ги изкореняват”, категорична е директорката на института по зеленчукови култури “Марица” доц. Даниела Ганева.
По думите ѝ има голям избор от разрешени ефикасни препарати. Но те трябва да се ползват разумно, така че и доматите да са здрави, и хората.
Голям бич е молецът, който често идва с внос от Гърция. “Той е опасен, но и за него има препарати за успешна борба, а също и специални уловки, ако не желаеш да пръскаш. Не е толкова страшен този неприятел, контролира се”, казва доц. Ганева.
Според нея причината за поскъпването е, че досега пазарът се е снабдявал с ранно оранжерийно производство. Стопаните масово го предпочитали, защото предпазва растенията от дъждове, а оттам и от болести. Вече зреели и средноранните сортове.
“Оранжерийните са на приключване, а от тези, които са по полето,
тепърва се
очакват добиви
след
5-10 август”,
казва тя. И смята, че тогава би било редно и цената да падне, ако има достатъчни количества. Цените по принцип са добри, защото производителите си покриват разходите. Но най-голямата далавера е за прекупвачите, които, без да сеят и отглеждат, трупат печалба на гърба на стопаните и крайните потребители.
Освен в Пловдивско големи производители на домати са районите около Петрич и Сандански. Отглеждат се и в Пазарджишко, Старозагорско, дори и в Северна България. “Доста хора имат в дворовете си за лична консумация. Едни пръскат редовно след всеки дъжд срещу брашнеста мана, други - не чак толкова, и така бактериозите и вирусите се разпространяват”, обяснява доц. Ганева.
Хитовете това лято са сортовете “Розова магия”, “Роза лукс”, “Роза макс” и “Розов гигант”. Те са с местен произход, месести и сочни. “Едните са едри и кръгли, другите имат сърцевидна форма. При розовия гигант плодовете са около 350 г, а
някои стигат
и до половин
килограм
“Българинът харесва този вкус, свикнал е с него и с аромата. Нашите домати са с по-нежна кожица и с по-малко семена. Имат добър балансиран вкус на захарност и киселини. Самата консистенция е много приятна, няма целулоза. Единственото е, че не могат да траят дълго. Трябва да се консумират най-много до седмица.
Не можеш да ги
сложиш в торба и
да ги пренасяш,
защото се мачкат”, казва доц. Ганева.
“Биволското сърце” също е стар изпитан сорт, но при него добивът бил по-нисък и затова хората предпочитали вече по-нови варианти.
Но не са малко и производителите, които се оплакват от домати с дебела люспа, а като ги разрежеш, вътре има дебел чеп. “Понякога се получава така при неправилно торене и поливане. Но си е и сортова особеност. Това е селекция, създадена за транспортиране и по-голяма трайност”, обяснява шефката на институт “Марица”.
Тя е категорична, че август е апогеят на слънчевите домати. И съветва хората да ядат на корем, ако имат такава възможност. “Наличието на ликопен и витамин С ги прави изключително полезни”, допълва доц. Ганева. Убедена е, че постепенно българинът ще започне да отглежда и по-непознати сортове, които поддържа генофондът на института. Това са жълти, оранжеви и розово-кафяви. Различават се по цвят и едрина на плода. Засега обаче ги ползвали предимно любители.
Ганева напомня, че
август е времето
да се правят
и консерви,
а не да чакаме вносните домати, които изглеждат като пластмасови и се белят подобно на ябълка.
Всеизвестно е, че българските са най-вкусни и превъзхождат гръцките, турските и италианските. Това се дължи на
уникалния
климат у нас, на
почвите и начина
на отглеждане
Няма чужденец, който да е опитал наш домат и да не е останал възхитен.
Шефката на институт “Марица” припомня, че чужди сортове, които иначе не са толкова вкусни, когато се отглеждат у нас, значително подобряват качествата си. Това се дължи на природо-географските условия, в които се намира страната ни. Но освен климатичните условия много важни били и агротехническите мероприятия, като подхранване на почвата, което влияе както на химико-технологичните вкусови качества, така и на външния вид на плодовете.
Торенето също било важно, тъй като всяка култура се нуждае от хранителни вещества в почвата. Когато всичко това се прави прецизно, добивите са много добри, а качеството - отлично. Задължително било след засаждане на почвата да се даде малко азот, а при завръза - калий. При зреенето е хубаво поливането да се увеличи.
Кметът на Белозем тъжен, изгоряха му гигантите
За първа година от десетилетия насам кметът на пловдивското село Белозем Иван Тачев не може да се похвали с едрите си розови домати. Със семе от баба му всяко лято той отглеждаше в градината си цели гиганти, които стигаха килограм и 84 грама единият.
"Изгоряха. Нямам нито един. От семето ли е, от честите дъждове и климата ли, не зная. Сега купувам домати. Това не е било", тъжен е Тачев. Миналата година по това време той събираше овации във фейсбук с реколтата си. Хвалеше се, че със семе от баба му, която отдавна не е между живите, в продължение на 50 г. той и родителите му отглеждат такива гиганти за лична консумация.
"Истински български сорт, досега устойчив на климата, без грам тор. Имаш чувството, че ядеш пъпеш", разказваше Тачев. Десетки му пишеха: "Кмете, идваме! От теб салатата, от нас - ракията".
Сега обаче няма, клати глава Тачев, в чието село хората масово колят тези дни прасетата си заради чумата. Преди години дал семе на свой колега от Словения. Той му изпратил снимки от тазгодишната си реколта. "Доматите му са колкото бебешка глава. И това е от моето семе. Явно там е по-хладно и виреят, а при нас от жегите и дъждовете отидоха на кино", обобщава Тачев.