Почина легендата на българския футбол и на "Ботев" Динко Дерменджиев

01.05.2019 10:25

Футболната легенда на България и "Ботев" (Пловдив) Динко Дерменджиев-Чико е починал в болницата тази нощ.

Той беше на изкуствено дишане, лекарите от МБАЛ „Свети Георги“ правиха всичко възможно за възстановяването на Чико.

Легендарният футболист от доста време имаше здравословни оплаквания - със стеснение на гърлото, със сърцето (преди няколко години му сложиха стенд), с дробовете.

Небесният отбор на българския футбол стана по-силен, много по-силен. На 77 години, месец преди да навърши 78 и 15-ина дни преди да има шанс да се зарадва на историческия пловдивски финал за купата на България между "Ботев" и "Локо" и евентуално да се усмихне и на жадуван трофей от "жълто-черната" му футболна любов, Чико издъхна в пловдивската болница.

Футболна легенда №1 на пловдивския "Ботев" Динко Дерменджиев-Чико бе в много тежко здравословно състояние. Участникът на три световни първенства с екипа на България бе в кома.

Шампионът с "Ботев" от 1967 г. бе на изкуствено дишане, лекарите от МБАЛ „Свети Георги“ правеха всичко възможно за възстановяването на Чико. 

Преди около два месеца Динко бе хоспитализиран по спешност в МБАЛ „Свети Георги“, след като по време на среща с други футболни величия внезапно се почувствал зле. Явно състоянието му е било стабилизирано само временно и преди десетина дни пак рязко се е влошило.

Този път легендата не издържа.

Но легендата за Чико ще е жива завинаги!

Динко Дерменджиев е роден на 2 юни 1941 г. в Пловдив. Юноша е на "Марица" (Пловдив), като започва кариерата си като вратар. През 1959 г. преминава в "Ботев" (Пд), за да се превърне в емблемата на "жълто-черния" клуб. Играе общо 19 сезона за "канарчетата" - до 1978 г. Той е сред железните в световния футбол - отдали професионалната си кариера на един-единствен отбор. Има 447 мача и 194 гола за "Ботев" в А група. В евротурнирите има 10 мача и 3 гола (2 мача и 1 гол в КЕШ, 6 мача и 1 гол в КНК и 2 мача и 1 гол за купата на УЕФА).

За националния отбор на България Чико е играл 58 срещи, в които отбелязва 19 гола. Три пъти участник на Световно първенство – Чили (1962, 2 мача), Англия (1966, 2 мача) и Мексико (1970, 2 мача и 1 гол).

Обявяван за "Футболист на Пловдив" за 1966, 1967 и 1976 година.

Избран от феновете на "Ботев" (Пловдив) за футболист №1 на клуба за ХХ век.

Шампион през 1967 и носител на купата на България през 1962 г. с "Ботев" (Пловдив), вицешампион през 1963 г. и бронзов медалист през 1961 г. от шампионатите на "А" РФГ и носител на Балканската клубна купа за 1972 г., финалист за купата на България през 1963 и 1964 г.

"Заслужил майстор на спорта" от 1967 г. Спортсмен №1 на България за 1974 г.

Динко Дерченджиев има и богата треньорска кариера, започнала от "Чепинец" (велинград) още след прекратяването на активната кариера на футболист. Още от 1979 г. застава начело на любимия "Ботев" (Пд). Първият му престой начело е до 1984 г. (носител на купата на България през 1981, финалист през 1984 г., бронзов медалист през 1981 и 1983 г.) Има още пет или общо шест престоя начело на "Ботев" (Пд), като е финалист за купата и през 1991 г.

Бил е треньор и на "Локомотив" (Пловдив). 

Динко Дерменджиев е треньор и на "Марица", "Левски", "Шумен", "Спартак" (Плевен), "Хебър" (Пазарджик) и "Локомотив" (София). 

Той е една от безспорните фигури на българския футбол - обичан от всички, обичащ всички, и най-вече футбола.

Почивай в мир, Чико!

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>