Кулинарна вакханалия с мазни сарми и червено вино в пловдивския старчески дом

26.12.2018 11:54 Радко Паунов
В двора на пловдивския старчески дом млади и възрастни вият сарми. Снимки: Авторът
Деца от дома "Мария Луиза" месят каймата за сармите.
Мъже отделят зелеви листа.
Ути Бъчваров слага праз и моркови в сместта.
Млади и възрастни вият.
В този казан врат сармите.
Дете чевръсто слага плънка в зелевите листа.
Певици и оркестър веселят присъстващите.
Дядовци наблюдават кулинарната вакханалия.
Янка Хубенова и Пенка Стоенчева също се включиха.
Баба Пенка върти добруджански сарми в Пловдив.

"Ще вдигнат кръвно и ще захвърчат линейки", тревожат се служители на заведението

"Няма прасета! Социалните мрежи изиграха лоша шега. Хората помислиха, че ще ги колят пред общината в Пловдив, което не беше вярно". Това каза Ути Бъчваров, който замени прасетата със сарми. Кулинарната вакханалия се вихри в двора на дома за стари хора "Свети Василий"  в Пловдив. Продуктите са в промишлени количества. Обитателите на заведението гледат с изцъклени погледи стълпотворението от готвачи. Първоначално обявения купон в центъра на Пловдив се измести при възрастните. Прасетата са заменени с готова кайма.

Музика звучи, песни огласят пространството, а армия млади и възрастни помагачи чисти зелевите листа, омесва каймата с подправките и завива сармите. Те врат в огромен меден казан с вместимост един тон. "Бил е навсякъде по света. Уникален е. Копие е на този в светогорския манастир "Свети Георги". С него готвихме фасул пред Лувъра", обясни Ути.

През това време обитателите на дома - хора между 77 и 96 години, чакаха гозбата. "Без негативизъм. Коледа е за споделяне на храна, а свинското е неизменна част от менюто на този празник", обясни кулинарният спец.

За да няма подмятания с прасета в европейската столица на културата, решили да заменят гозбите с традиционния български специалитет. Основната съставка в него, разбира се, е свинската кайма. "100 килограма е. Избрах да е мазничка", допълни Бъчваров. Бабите от дома показваха на младите как се приготвят. Първо почистиха зелевите листа от дебелите жилки. След това под командването на Ути момичета от дома за деца "Мария Луиза" започнаха да я омесват с ориз, праз, моркови, червен и черен пипер, чубрица.

"Това са така наречените добруджански сарми. Те са почти колкото юмрук", разясни кулинарният шоумен. Мнозина се чудиха защо в сърцето на Тракия е избрал точно тази рецепта. "Наблизо е Асеновград - столицата на станимашките сармички. Те са мънички и с много кимион. Точно този вкус знаем", обясни Пенка Василева.

77-годишната Янка Хубенова, обитател на дома, е една от участничките в кулинарния театър. "Цял живот съм правила сарми. Не ме плашат", каза жената. Кръшни хора съпровождаха приготовленията.

"Точно така, бъркайте хубаво. Не искам едно оризче да остане неомесено", нареждаше Бъчваров на младежите. Сред тях имаше и доброволци от фондация "Пловдив 2019".

Шефката на дома Нина Христова каза, че хората чакали с нетърпение този празник. 200 души са настанени в заведението, болшинството от тях са над 83 г. Дядо Георги е най-възрастният - 96 г.

"Ще си хапнем да уважим традицията", каза 88-годишната Тодорка Димчева. Екатерина Георгиева допълни, че чакали с нетърпение това събитие, защото внасяло емоция и разнообразие в ежедневието им.

Служителки на старческия дом се притесняваха от тлъстите сарми и червеното вино обитателите да не вдигнат кръвно. "Като захвърчат едни линейки, ще стане майко мила", вайкаше се помощничка в социалното заведение.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>