Разфасоват и пекат два шопара с 500 л вино в центъра на Пловдив на 26-и
Артшефката на Европейска столица на културата Светлана Куюмджиева пуска армия доброволци да асистират на Ути Бъчваров
Кулинарна вакханалия с две прасета, 500 л вино и занаятчийска бира на корем ще има на 26-и до елхата в центъра на Пловдив. Това ще е прелюдия към откриващото събитие на европейската столица на културата. Почерпките са безплатни и затова се очаква навалицата да е голяма. Купонът започва в 12 часа на обяд.
Градските власти са решили да подарят коледно тържество на пловдивчани и гостите на града по необичаен начин. Ути Бъчваров е ангажиран да разфасова и опече двата шопара пред очите на минувачите. Така атракцията ще е още по-голяма, а настроението - приповдигнато, коментира кметът Иван Тотев.
Върху гигантска скара, която ще докара прочутият майстор, ще цвърчат пържолите от различните части на прасетата. Ще има печени ушенца, кожички, ребърца и всичко, каквото има по труповете на двата шопара. "Доставяме ги от реномиран месарски цех, защото трябва да е гарантирано качеството и произходът им", уточни градоначалникът. Подсигурени са в промишлени количества кисели краставички, лютеница, а майсторите от занаятчийската камара ще осигурят дъхав домашен хляб.
Коледари с носии, геги и гевреци ще пресъздават народните ритуали. А хористите от "Ангел Букорещлиев" ще изпълняват на сцената песни с коледни послания.
Всичко ще е под егидата "Европейска столица на културата", която се открива на 12 януари. По думите на кмета артистичният директор на "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева ще ръководи армия доброволци, които ще асистират на Ути Бъчваров в разфасоването и печенето на прасетата. Майсторът изрично е поискал шопарите да са цели и той да ги транжира пред погледа на хората.
Очаква се купонът да продължи до стъмване и докато се изконсумират мръвките и се изпие виното.