Сливите паднаха на 80 ст., домакини пощуряха за сладко
Година на сините сливи - така търговци по пазарите в Пловдив определят реколтата. Килограмът на сладко-киселите плодчета падна на 80 стотинки и домакините буквално пощуряха да приготвят сладка.
"Миналата година направих само една доза, но тази приготвих тройно количество", каза Елена Андреева от с. Брестник. Тя не купува, защото има дърво в двора, което родило много плод. Майсторката твърди, че най-добре е да не се вари, а да се пече във фурна.
Дозата за една тава са 2,5 кг почистени сини сливи, на които са отстранени костилките. Ръсят се с 1,250 кг захар и престояват 2 часа. Преди да се пъхнат в нагрятата фурна се поливат с 60 гр оцет, премесен със 125 гр вода. След завирането, периодично се бъркат. Пекат се до необходимото сгъстяване. Получава се светло лилав сироп. Елена твърди, че за аромат слага в тавата китка индрише, което после изважда от сладкото. Пълни бурканите с гореща смес и ги обръща с капачките надолу да се вакуумират. Жената открехва, че се получавало още по-хубаво сладко от сини сливи, праскови и ябълка. От всеки плод слага по килограм и ги пече по същия начин.
Най-прочутата домакиня от с. Чалъкови Маргарита Димитрова пък е направила цели 5 дози печени сливи. Тя по същия начин ги озахарява, но след като извади тавата от фурната, поръсва сместта с половин пакетче канела. Разбърква внимателно да не разкъса сливите и ги пълни в буркани, като във всяко слага по една лъжица ром.