Дерек Уилям-Фиш: Поддържам формата си с градинарство

12.07.2018 13:00 Илияна Д. Димитрова
Дерек Уилям-Фиш, шотландски прогресив рок певец

Фестивалът Hills of Rock ще се състои на 20, 21 и 22 юли на Гребния канал в Пловдив. Три дни, три сцени и десетки страхотни артисти обещават организаторите от “София мюзик ентърпрайсис”. “Сабатон”, “Джудас Прийст” и “Айрън Мейдън” са хедлайнерите на Hills of Rock, който е част от програмата на “Пловдив 2019- Европейска столица на културата”.

Певецът Дерек Уилям - Фиш става популярен, когато през 1981 година се присъединява към британската рок група “Мерилиън”. Фиш напуска бандата 7 години по-късно и започва солова кариера. Музикантът с вълшебен глас ще свири с групата си на първи ден от фестивала Hills of Rock.

-Ще свирите с групата си на Hills of Rock. И преди сте били в Пловдив. Какво ще е различното сега?

-Първо, подготвен съм добре за топъл юли в България, защото лятото в Шотландия е изключително горещо. Второ, бандата, с която ще свиря, е страхотна и очаквам да направим добро шоу на рок фестивала. За съжаление, няма да може да останем и да гледаме другите артисти, защото започнахме записите на нов албум и вероятно ще летим обратно на следващия ден. Изключително заети сме в момента, голямо напрежение е около нас.

- Как поддържате гласа си във форма при цялото това натоварване?

-С градинарство. Имам огромна градина в дома ми в Шотландия и си почивам, занимавайки се нея, със зайците и гълъбите там и борейки се да запазя тревата зелена, което не е лесно при 30-градусови жеги всеки ден. Щастлив съм в градината си, но още по-щастлив ще бъда, когато се пенсионирам през 2020 година и с жена ми си вземем и куче. Сега няма как с всичките тези пътувания, защото тя често ме придружава и няма да има кой да се грижи за него.

-Какво да очакваме от новия ви албум?

-Казва се Weltschmerz. В момента имаме 60 минути материали. Цялото творчество на един артист може да бъде слушано вече в Spotify например, индустрията изцяло се промени със социалните медии и платформите за музика. Някои неща от новия албум ще могат да бъдат чути още през септември, но той ще излезе другата година.

Мрачен, интересен

албум ще бъде

Но имаме още много работа по него. И в градината, и в колата слушам най-вече демозаписите, обмислям музиката, текстовете. Понякога блокираш и имаш нужда просто да слушаш какво си свършил досега, да го оставиш да постои в главата ти, преди да започнеш промени и усъвършенствания.

-Имате ли специални ритуали за подготовка преди участия?

-Нямам, загряваме, но нищо специално. Обаче

много държа да

опитам отново

българско вино

совиньон блан

след концерта.

-Доста активна кариера имате. Какво ще правите, след като се пенсионирате?

-Искам да пиша сценарии и книги, за това мечтая. За съжаление, от продажба на албуми, на дискове и плочи вече не се печели добре и вероятно ще трябва да пътувам за участия. Феновете слушат музика в YouTube, Spotify, Deezer, не купуват плочи и дискове. Обаче аз вече съм уморен. Ако през 1982 година можех да изкарам 5 участия едно след друго, сега това ми е невъзможно. Обичам да свиря на живо, да се срещам с фенове, но пътуването започна да ме изморява. 35 години съм по пътищата и сега искам да прекарвам колкото се може повече време в моята градина. Искам да имам свободата да избирам какво и кога да правя.

-Но ако напишете книга, пак ще трябва да пътувате.

-Така е, но не с автобус и не с цялата банда и екипа. Тогава ще е по-спокойно, точно както трябва да бъде за един човек над 60. Спомням си колко хубаво беше преди години в Античния театър в Пловдив и с удоволствие бих пътувал пак на кратки турнета за по-скоро акустични концерти. Няколко човека, най-много двайсетина дни по участия и после пак да се връщам в градината си и при книгите си.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>