Пер Сундстрьом от шведската метъл банда “Сабатон”: Не харесваме политиците

08.07.2018 15:38 Илияна Д. Димитрова
Пер Сундстрьом

Обичаме българските си фенове и нямаме търпение да излезем на сцената, казва басистът

- На 20 юли ще свирите на тазгодишното издание на Hills of Rock в Пловдив. Какво могат да очакват феновете?

- Не сме свирили пред толкова много фенове в България досега и сме развълнувани. Ограничихме до минимум концертите на “Сабатон” за 2018-а, не сме на турне, затова участието ни на фестивала е много специално. Тази година решихме да се включим само в няколко музикални събития, и то на места, които не сме посещавали досега. Пловдив е едно от тях. Българската публика винаги ни е била любима и когато получихме предложение да свирим през лятото в страната ви, веднага се съгласихме, това ще е сред най-важните ни шоута това лято.

- Има ли разлика между българските фенове и останалите по света?

- Българските фенове са много лоялни. Помня първия път, когато свирихме в България, не знаехме какво да очакваме. Беше през 2009-а и остана незабравимо. Когато излязохме на сцената, публиката така реагира, че ние се шашнахме, полудяхме от кеф. И след това, всеки път, когато идвахме, пак беше като магия. Вярвате или не, но целият ни екип е суперразвълнуван, когато имаме концерт в България, защото знае, че шоуто там е по-специално. Публиката е шумна, екзалтирана, пее на висок глас и ни кара да се чувстваме прекрасно.

- Ще имате ли свободно време да останете на фестивала и да гледате други банди?

- Предишната вечер свирим в Атина и пристигаме в Пловдив в деня на концерта. Ще направим всичко възможно да останем на фестивала, сигурен съм, че всички от групата ще се радват да имаме тази възможност.

- Как се подготвяте за излизане на сцената?

- Всеки от групата

си има негови

ритуали преди шоу

Някои неща правим заедно, други – индивидуално. Понякога свирим песни от сет листа в съблекалните, загряваме по този начин за сцената, обсъждаме какво точно ще свирим и дали ще има промени в последния момент, какво специално ще има като шоу. Също така уточняваме с екипа дали ще има специални ефекти, къде ще са разположени, за да внимаваме с тях. Общо взето два часа преди да излезем на сцената с това се занимаваме.

- А имате ли специални изисквания какво да има за вас в съблекалните като храна, напитки?

- О, доста рядко мислим за това напоследък. Имаше времена, когато уточнявахме предимно какъв вид алкохол да има, но “Сабатон” отдавна работи доста професионално и място за алкохол и подобни неща няма. Ако искаш да си заслужиш любовта на феновете и да се представиш възможно най-добре, трябва да си в добра кондиция и да даваш най-доброто от себе си. От години не пием и капчица алкохол преди шоу. Благодарни сме, ако организаторите ни осигурят традиционна за страната, в която сме, храна, страхотно е да пробваме различни ястия.

- Какво е усещането да си толкова популярен, че всеки да иска да се снима с теб?

- Ние сме банда, която две десетилетия вече е на сцена.

Популярността ни

не дойде изведнъж

Започнахме от много малки клубове, разчитахме на подкрепата на феновете си само. И се гордеем, че все още връзката ни с феновете е силна и специална. Аз обичам да гледам на живо други групи не само по фестивали, но и по малки клубове. Харесва ми да съм сред тълпата, да усещам енергията ѝ. Преди седмица бях на фестивал, на който ние не участвахме и беше страхотно да съм сред публиката.

- Остава ли ви някакво свободно време, през което да се занимавате с друго, не с музика?

- Май не ми остава свободно време. Дори и когато не сме на турне, пак работим. Винаги има какво да се прави, писането на музика е едно от нещата. “Сабатон” е уникална в това, че се менажираме сами, няма кой друг да го прави за нас, затова все сме заети.

- За какво мечтаете в кариерата си?

- Вече съм постигнал много от мечтите си. Може би бих искал да свиря хевиметъл със “Сабатон”, докато умра. Не искам да правя нищо друго в живота си, освен музика. Така че ще правя всичко възможно групата да продължава да твори, да прави турнета и се надявам, че

ще остареем и

умрем, докато

свирим хеви метъл

Знам, че звучи като клише, но е самата истина. Когато бях на 13 г., исках да съм в банда и да пътувам навсякъде по света, сега имам това и следвам мечтата си.

- Откъде идва вдъхновението ви да пишете музиката и текстовете си?

- Много от песните в някои от албумите ни са вдъхновени предимно от феновете ни. Обичаме да събираме идеи. Невъзможно ни е да знаем и да проучваме всякакви световни исторически събития и в този смисъл сме донякъде зависими от приноса на хората около нас. Съмнявам се, че ще мога да разкажа нещо за България, върху което преди това не ми е обърнато внимание от някой българин например. Ние не създаваме истории, а само ги преразказваме и доста от тях идват от нашите фенове.

- Имате ли фенове, които искат да засегнете в текстовете си по-съвременни събития, и, ако го направите, ще бъде ли възможно да останете встрани от политиката?

- Съвременните събития още не са история и ние нямаме интерес да ги включваме в творчеството си. Още повече че ние не харесваме политиците, нито искаме да сме някакви инфлуенсъри, които казват на хората как да живеят и какво да правят. Мисля, че е наивно някои от артистите да заемат позиции, карайки феновете си да следват определена посока. Това е огромна отговорност, а и повечето от тези артисти всъщност нямат ясна представа какво точно става по света. Ние като група

имаме доста добри

знания относно това

как се е променял

светът,

дори какви са били границите на определени държави, защо са променени, как се е създала всяка една държава. Ако решим да говорим за политика, бихме били доста по-адекватни и коректни от повечето групи, но не сме тук за това. Искаме да показваме на хората какво се е случило вече и как, а не какво да правят или какво да мислят.

- Откога историята ви е толкова интересна?

- Винаги съм харесвал повече фактите от измислиците. Предпочитам документални филми също така или поне такива, които са базирани на нещо, наистина случило се или случващо се в момента. Така или иначе светът е достатъчно плашещо място, никой филм измислица не може да го достигне или измисли тепърва. Всички страхотни истории вече са тук и чакат да бъдат разказани. Реалният свят е необятен откъм истории.

- Планирате ли нов албум скоро?

- За момента имаме идеи, не работим много усърдно върху новия ни албум, тестваме идеи.

- Как мина круизът “7000 тона метъл” този февруари? (Това е метъл фестивал, провеждащ се на кораб. Около 3000 метъл фенове имат възможност да видят любимите си банди, докато плават в морето с кораб - б.а.)

- Да си с хиляди метъл фенове на един кораб, където няма къде другаде да се отиде, е като миниатюрен фестивал в лукс. Аз обичам фестивалите, но това беше доста по-интимно. Повечето фестивали са прекалено големи, а на кораба е страхотно, наслаждаваш се на живота и си благодарен, че това ти се случва. Представете си топла карибска нощ, със звезди на небето – това беше концертът навън. А другият, вътре в кораба, по мое мнение не беше нищо особено.

- Как приемате жените, които пеят метъл, и смятате ли, че им е по-трудно в бизнеса, отколкото на мъжете в този стил музика?

- Не бих искал да разделям музикантите в метъла на жени и мъже. Важното е да има колкото се може повече добри метъл банди, а кой точно пее или свири на китара, е все едно. Има невероятни жени, вокалистки на метъл групи. Нора от “Батъл Бийст” ми е сред любимките. Тя трябва да се види на живо - приковава вниманието като магнит, магия е нейната харизма. Не мога да кажа дали на жените в метъла им е по-трудно. Всъщност, ако са добри, те получават доста внимание, и то напълно заслужено.

Шведската банда “Сабатон”, която е сред най-атрактивните групи на метъл сцената, е хедлайнер на първи ден на фестивала Hills of Rock. Очаква ни шоу с типичните за “Сабатон” сценични ефекти и пиротехника.

Hills of Rock 2018 се провежда за втора поредна година като част от програмата на “Пловдив 2019” - Европейска столица на културата. Това лято фестивалът ще бъде на 20, 21 и 22 юли. Публиката ще има възможност да избира между три сцени, разположени в района на Гребния канал в Пловдив - Main Stage, Alternative Hill и “На тъмно”. Първите групи ще излизат в 18 часа, а последните изпълнители ще свирят до 6 часа сутринта.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>