Наши храни и вина обраха наградите на конкурс в Пловдив
Български храни и вина надвиха прочутите италиански специалитети в конкурса „Изборът на потребителя“. В него се състезаваха продукти, представени в изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“ в Пловдив, чийто последен ден е днес. Посетителите имаха възможност да дегустират и оценят конкурентите в престижната надпревара. Родни деликатеси грабнаха 17 от общо 29 награди, а две наши фирми са направили впечатление с иновативни изделия, които предлагат за първи път.
Сред наградените са два вида линцер – с кайсия и с горски плодове, лешникови тахан, халва и крем.
Традиционните продукти са любими на потребителите, пролича от отличията, дадени за локум от рози, ябълков мармалад, домашна едросмляна лютеница, сладко от тиква, акациев мед. Журито оцени високо сладко от арония.
В групата на млечните изделия призьори са кашкавал от овче мляко на наша мандра, няколко краве сирена родно произвоство, черно сирене от Сицилия. При сирената конкуренцията беше много силна, отбеляза председателят на комисията проф. д-р Йорданка Алексиева, заместник-ректор на Университета по хранителни технологии.
Българско надмощие имаше и в категорията за вина, където присъства само едно италианско.Участници в изложбата „Вкусове от Италия“ спечелиха одобрението на потребителите с ликьор, крем и тороне, направени от шамфъстък, червени портокали, био екстра върджин зехтин, пате от артишок, черни маслини с подправки.