Храни за диети показват на изложение в Пловдив
Храни и напитки, които доскоро бяха зачерквани от диетите, вече може да разнообразят менюто, тъй като техните модерни варианти са с малко калории и без глутен. Новите разработки ще бъдат показани на изложенията „Фудтех“ и „Агра“ от 21 до 25 февруари в Пловдив.
Макарони и пасти, от които е премахнато всичко вредно – глутен, ГМО, трансмазнини, са сред изненадите на „Фудтех 2018“. Те са направени от царевица, вирееща в екологично чисти райони в Аржентина. В натурална почва са пораснали и българските трюфели, които са суровина за изискани продукти и вече заемат сериозни позиции на световния пазар.
На изложбата ще бъдат презентирани лешников и фъстъчен крем с високо съдържание на ядки плюс екстракт от розмарин и зелен чай, показващи, че и сладкишите може да са здравословни. Ново поколение био енергийни напитки съчетава растения с доказани благотворни качества (зелен чай, джинджифил, мента, лайм) и семена от чия. Ще има студено пресовани сокове от ябълка и от арония, като плодовете са отгледани без химикали.
В борбата срещу наднорменото тегло помага и иновативен български продукт, спечелил награди във Франция, САЩ, Китай, Русия. Хранителната добавка, създадена е изцяло натурална, топи мазнините и целулита, има детокс ефект.
Веднага след откриването на „Фудтех 2018“ ще се състои дискусионен клуб „Детско и ученическо хранене. Средиземноморска диета“, организиран от националния омбудсман, министерствата на здравеопазването и на образованието, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
Иновативни разработки за здравословно хранене ще представят и научни институти.Новост от европейски мащаб е високо белтъчният хляб, подходящ за болни от диабет и сърдечносъдови заболявания.
Дебют правят и два продукта на Института за изследване и развитие на храните. В диетичните безглутенови кексчета се използва брашно не от пшеница, а от царевица и нахут, а захарта е заменена с брашно от рожков и естествен подсладител с ниска енергийна стойност. Пастетът от птиче месо и зеленчуци, обогатен с пробиотици, е с по-малко мазнини и повече протеини.