Студенти от Пловдив създадоха витаминозна бомба срещу инфекции
Напитката намалява холестерола, топи и килограми
Напитка, която пази от инфекциозни болести, изобретиха студенти и преподаватели от университета по хранителни технологии в Пловдив.
"Това е витаминозна бомба. За приготвянето на смутито се използват плодове, зеленчуци и подправки със силен антиоксидантен ефект", обясни доц. Илиана Милкова. По думите й здравословният ефект на нектара се дължи и на сладководните водорасли в него. Те съдържат около 70% пълноценен протеин и 8 незаменими аминокиселини.
"Сладководните водорасли засилват имунитета срещу морбили и СПИН и други заболявания. Другата полза е, че премахват мастните натрупвания в тялото, намаляват холестерола, което пък води до трайно отслабване", уточни доц. Милкова. Водораслите се произвеждат в биореактор, разработен от научен екип от вуза. Добавят се в смутито във вид на прах или таблетки. Необходимата еднократна доза е 3-4 грама.
"Ако изпиете една чаша сутринта, няма да усещате глад до обяд, защото има висока енергийна стойност. Помага за натрупване на мускулна маса", коментира студентът Благовест Дошев, който е един от участниците в разработката. Тя включва 4 варианта на здравословни смутита. Плодовото е с най-много съставки - ябълка, пюре от печена тиква, круша, мед, канела, джинджифил, кардамон, куркумин, червена боровинка, водорасли. Възпитаници на вуза са автори и на друга иновация - блатове за торта и бисквити от рожково брашно. Тестените изделия могат да се консумират от хора с алергия към глутена, който се съдържа в пшеничното брашно.