МОН предвижда забрана на продажбата на вредни храни в бюфетите в училищата

17.02.2025 12:04
СНИМКА: Pixabay

Нова Наредба за здравословно хранене на учениците предлага Министерство на здравеопазването за обществено обсъждане. В нея се забранява предлагането в бюфетите и в автоматите за закуски и напитки на пържени картофени и пържени зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина, пържени ядки пържени тестени изделия, захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, както и сухи супи и сухи бульони.

За да се осигури оптимално количество витамини и минерали, в менюто се включват най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично.

При предлагането на зеленчуци и плодове се спазват следните изисквания:

1. включване в менюто според сезона предимно на пресни зеленчуци и пресни плодове (цели, нарязани, настъргани, като салата, напитка от пасирани плодове и/или зеленчуци (смути) или прясно изцеден сок);

2. препоръчително е предлагането на замразени зеленчуци и плодове, пред стерилизирани;

3. консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители;

Въведено е изискване за предлагане само на конфитюри с „екстра качество" и на „мармалади от плодове".

В менюто на учениците ежедневно трябва да присъстват най-малко 400g кисело или прясно мляко и най-малко 35g сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Айрянът пък трябва да се предлага без добавена сол или захар.

Забранява се предлагане на подсладени пресни и кисели млека освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, пише dariknews.

В менюто се включва риба като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене. Риба се предлага и като рибена чорба и като компонент на сандвичи.

Други от Просветни

Доц. д-р Дария Карапеткова е новият директор на Културния център на Софийския университет

Доц. д-р Дария Карапеткова от катедра "Романистика" на Факултета по класически и нови филилогии е новият директор на Културния център на Софийския университет

Синдикат "Образование" е против на намаляването на езиковите паралелки

От синдикат „Образование" обявиха резултати от национално проучване сред учители, експерти и заинтересовани относно актуалните промени в образователната политика на МОН за езиковото обучение в

Модерните рискове - специалисти обясниха на пловдивчани как да са адекватни в дигиталния свят

Най-голямата опасност от развитието на изкуствения интелект е да спрем да разпознаваме истинското от генерираното съдържание, предупреди Ален Паунов Симеон Кърцелянски съветва хората да внимават

МОН: Никой няма да закрива чуждите езици в училище, търси се баланс с българския и математиката

Сега той е нарушен и резултатът е свръхамбициозна специализация и недостатъчна функционална грамотност “24 часа” попита Министерството на образованието и науката какво планира във връзка с

Просветният министър: Няма нареждания за извънредни родителски срещи в сряда

Никой не е издавал нареждане за извънредни родителски срещи и всички внушения с подобни твърдения са откровена лъжа! Това съобщи във фейсбук министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на

>