Само специален хляб излиза над 3 лева, за масовия ще е спекула (Графика)

13.01.2025 09:22
Проверка из софийските магазини показа, че масовият бял хляб струва между 2,70 и 3 лв. за килограм.

Може обаче да има ново увеличение заради поскъпването на тока, газа и вдигането на минималната заплата, оправдават се производители

Колко трябва да струва хлябът, се превърна в една от най-обсъжданите теми, след ДДС за него се върна на 20%. През 2022 г., когато имаше пик в поскъпването, той се вдигна с 35,4% за година. Една от основните причини за драстичното поскъпване бе започналата война между Русия и Украйна, нарушила доставките на зърно в глобален план.

Махането на ДДС за хляба даде резултат и поскъпването бе укротено до 4,8% през 2023-а, а през миналата година намалява до 1,4%. (Как се движеше цената - виж инфографиката)

Сега обаче по щандовете се появяват нови цени -

с 15-20% по-високи

Проверка из софийските магазини показа, че масовият бял хляб струва между 2,70 и 3 лв. за килограм.

Има и значително по-скъпи видове, но те са пълнозърнести, безглутенови, с жива квас и т.н. Например безглутенов нарязан хляб се предлага за 6,99 лв., и то за 300 грама, а килограм от него излиза 23,30 лв. Този с квас струва 2,59 лв. за 350 грама и над 7 лв. за килограм.

Масовият хляб е вдигнат с 20 ст., това е 15%. Останалите видове са увеличени с между 15 и 20%, твърди дългогодишният шеф на Браншовия съюз на хлебопроизводителите и сладкарите у нас Димитър Людиев. Наблюденията му са специално за Бургас, тъй като той е производител в града.

Собственик на завод в Кюстендил също потвърждава, че има поскъпване с поне 20%, но в тази цена не са включени разходите за газ и ток, който поскъпна с над 8% от 1 януари, както и увеличението на минималната заплата.

В Пловдивско цената на хляба се е вдигнала между 15 и 22 на сто. Почти същото е и положението във Враца, Смолян, Плевен, Ловеч, Шумен и други градове. А най-значително е поскъпването в София - от 20 до 80 ст., и става все по-трудно по магазините да се намери на цена под два лева.

С поскъпването сега се появиха и редица коментари, че когато бе приета нулевата ставка, не е имало поевтиняване, докато с връщането на 20% ДДС производителите веднага вдигнали цената.

С това твърдение обаче не е съгласен Димитър Людиев - според него 99% от производителите в Бургас свалили цените още на следващия ден след въвеждането на нулевата ставка.

Според председателя на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов

спекулациите с цената идвали от

недобросъвестни търговци

Естествено било, когато се вдигнат енергийните цени, и хлябът да струва по-скъпо. Това било обективното пазарно движение. “Точните равнища ще се формират от пазарното взаимодействие между търсенето и предлагането. Вдигането на цената е обективно, а не спекулативно”, добави Иванов.

И докато хлябът поскъпва, се запазва тенденцията за намаляване на консумацията. По данни на НСИ през 2014 г. потреблението на хляб и тестени изделия е било 93,2 кг на човек. 6 години по-късно пада до 80,4 кг,, сега вече е 72,5 кг. Въпреки това хлябът остава основен продукт в ежедневното меню на българите.

Увеличава се търсенето на

пълнозърнест и от квас

Нараства интересът към пълнозърнестите и ръжените хлябове, особено сред младите хора и тези, които се стремят към по-здравословен начин на живот, показват наблюденията на производителите. По-често се купуват и такива със семена, ядки и зърнени култури като лимец и спелта.

Като причина се посочва стремежът към балансирано хранене. Това е причина занаятчийските пекарни да набират популярност, предлагайки ръчно приготвен хляб без консерванти и подобрители. “Консумацията на масовия заводски хлаб намалява. Хората търсят по-качествени продукти като пълнозърнести и с квас. И млади, и по-възрастни споделят, че като ядат пълнозърнест, се чувстват много по-добре”, казва Димитър Людиев.

Според експерти по здравословно хранене тестеното изделие трябва внимателно да се избира според ястието. По-леките видове като белия, типовия, “Добруджа” може да се съчетават с по-тежки храни като боб например.

Салата трябвало да се консумира с  по-тежки хлябове  като ръжен и  пълнозърнест. Но трябва се взема предвид, че диетичните са тежки и трудно обработваеми. Затова се ядат по малко, засищат повече и се комбинират с лека храна. А хлябът с квас, който е с нисък гликемичен индекс,  е подходящ за диабетици, защото не качва рязко нивото на кръвната захар. Действал и като пробиотик, както киселото зеле и киселото мляко.

Други от От страната и света

Арестуваха служители на външно министерство с контрабандни цигари на границата със Сърбия

Служители на Министерството на външните работи са задържани, докато опитват да преминат границата ни със Сърбия с хиляди кутии контрабандни цигари. В момента на престъплението те са използвали

БАН прие становище в подкрепа на Българската православна църква

Становище в подкрепа на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) прие Събранието на академиците и член-кореспондентите при Българската академия на науките (БАН)

Кънчо Стойчев и Даниел Смилов: Върви се към съставяне на правителство

Вървим към кабинет. Ще можем да кажем, че го има, когато видим гласуване в НС. Трудно ми е да си представя, че ще се препънат в последните метри. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ

Румен Петков: Правителство може да има до края на седмицата

Вярвам, че ще има правителството и че то може да бъде гласувано до края на седмицата. Това каза пред БНТ зам.-шефът на АБВ (партията е част от БСП-Обединена левица - б.р.) Румен Петков

В Несебър мобилни екипи ще са в помощ на самотни и на хора с увреждания чрез нов проект за иновативни услуги

Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещи се хора с увреждания и възрастни, които не могат сами да се обслужват - това ще осигури община Несебър по нов проект

>