Яжте всеки ден скумрия и намалявате риска от Алцхаймер и деменция

02.01.2025 17:20
Скумрия, печена на грил

 

Ако искате да подобрите здравето си през новата година, може да започнете да консумирате повече риба и по-специално един определен вид. Според Испанската фондация за сърдечни заболявания рибата предлага значителни предимства за сърдечносъдовата система, а скумрията е на първо място в списъка на експертите.

Освен това рибата стимулира производството на колаген, което означава, че ще помогне за предотвратяване на свързаните с възрастта дефицити, както и ще ви даде по-здрава кожа и стави. Всъщност може да сте забелязали напоследък шума около колагеновите маски за лице , които могат да помогнат на хората да поддържат кожата си сияйна и млада, съобщи Mirror.

Ароматният лефер е богат на омега-3 мастни киселини, които не само намаляват LDL (лошия холестерол), но и увеличават HDL (добрия холестерол). Подобни свойства имат и други риби като сардините и сьомгата, но ползите от скумрията са по-добри.

Хубавото, което трябва да се отбележи за рибата, е, че тя е достъпна и много питателна, осигурявайки основни протеини, фосфор и редица витамини, включително В6, В12, D и ниацин. Организацията на потребителите и ползвателите настоятелно препоръчва включването на скумрията в ежедневния хранителен режим.

Това се дължи на високото ѝ съдържание на фосфор, който е чудесен за паметта, особено при по-възрастните хора. Експертите описват скумрията като „една от най-ценните в хранително отношение риби“.

Изследване, публикувано от медицинската група „Здраве“, подчертава, че консумацията на тази риба има много предимства за укрепване на здравето на мозъка. Диетолозите Йохана Бурдеос и Елизабет Барнс разкриват, че мозъкът се състои от 50-60% мазнини, като 35% от тях са омега-3.

Те обясняват, че докозахексаеновата киселина (DHA), основна омега-3 мастна киселина, съдържаща се в скумрията, е от решаващо значение за мозъчната функция, разсъжденията и защитата на мозъчните клетки. Те твърдят, че има изследвания, които показват, че „получаването на омега-3 от източници извън организма може да намали риска от развитие на Алцхаймер, деменция и други тежки когнитивни проблеми“.

Затова е добре да знаете, че включването на скумрия в менюто ви няколко пъти седмично е отличен начин да се насладите на многобройните ѝ ползи. Независимо дали е печена, на скара или консервирана, тази универсална риба подпомага здравето на сърцето, подобрява паметта и поддържа кожата ви сияйна. И всичко това е на достъпна цена, пише БГНЕС.

Други от Сила за живот

Главният хирург на САЩ: Алкохолът трябва да има предупредителен етикет за риск от рак

Главният хирург на Съединените щати Вивек Мурти призова за поставяне на здравни предупреждения върху алкохолните напитки, които да подчертават, че те причиняват рак

Учени: Средиземноморската диета оказва благоприятно влияние на функциите на мозъка

Средиземноморската диета променя чревните бактерии, което води до подобряване на паметта и познавателните способности, показва ново проучване на изследователи от университета Тулейн в Ню Орлиънс, САЩ

Минералната вода в Стрелча засилва обменните процеси, понижава кръвната захар и холестерола

261 мг/л е нейната минерализация Тя е изключително благоприятна и доказано лечебна за заболявания на опорно-двигателния апарат, както и за сърдечносъдови, очни, гинекологични, кожни болести

Внимавайте с диетата! Набърква се в здравето на следващите 3 поколения

Бедна на белтъчини храна залага в наследниците предпоставки за проблеми със сърцето, артериите и... бъбреците Брилянтният афоризъм, че животът ни се съсипва не от това

Откриха причината да се чувстваме уморени през цялото време

Отново е това време на годината, когато не можете да си спомните кой ден от седмицата е. Или кога за последен път сте яли нещо, което не е подправено с канела или напоено с алкохол

>