Свещеник: Обикновени хора отделят по 30-40 лева, купуват продукти и ги носят в храма в Добрич
На Коледа в приюта на община Добрич за бездомни лица и семейства на трапезата ще има сарми, месо, питки, тиквеник. За осигуряване на празнично меню най-често се разчита на дарители.
В приюта в момента са настанени 10 души, няма семейства. „Разрешеното" пребиваване е до 6 месеца за 1 календарна година. Има и постоянни обитатели, които са 5-6 души, настаняват се пак, когато отново имат тази възможност.
„Настанените получават подслон, храна сутрин и вечер, социални услуги. Някои се нуждаят от лечение, на други помагаме при издаването на ТЕЛК-решения, дори подаваме и документи за пенсия", каза Димитричка Ангелова, главен експерт в отдел „Здравеопазване и социални дейности" в община Добрич.
11 бездомни са настанени в приюта към църквата „Св.Троица" в Добрич. „Има хора в нужда от близките до Добрич села. При нас е жена от Силистра, подложена на тормоз от мъжа си, която е избягала от насилието.В момента няма семейства", казва отец Емануил от храма."По принцип престоят при нас е до 6 месеца. Грижим се повече от това време за деца, които все още не са намерили начин да оправят в живота. Те са с по един родител", добави той. „От три години правим пакети с хранителни продукти за хора в нужда. Тази година 40 семейства получиха такива в начерието на празниците. Хората, които са в приюта, си приготвят сами ястията, като имат осигурени продукти", разказва свещеникът. Приютът съществува вече 20 години. „Разчитаме на дарители. Отзовават се фирми, но и доста хора, съвсем обикновени. Те отделят от заплати или пенсии по 30-40 лева, купуват продукти и ги носят", казва още отец Емануил.Към храма има и стопанство, където се отглеждат зеленчуци, кокошки.
За Бъдни вечер в Дома за стари хора в Добрич са приготвени пет постни ястия – пълнени чушки с боб, тиквеник, плодове и т.н. Коледният обяд и новогодишната вечеря вече няколко години осигурява фондация „Предай нататък" .Те ще бъдат приготвени в ресторанти, за да бъде менюто по-интересно от ястията, които ежедневно правят в кухнята на дома. На Коледа на масата ще има зелеви сарми, медена царска туршия, печени ребра и картофи соте, пай с шипков мармалад. В новогодишната вечер менюто включва богата салата, печени джолани, баница с късмети, бисквитена торта. За празничните дни на масата ще има и вино. „Преди празничните дни в Дома имаше много и разнообразни мероприятия, така че празничното настроение вече е създадено", каза директорът Антоането Павтелеева. И през тази година Домът не е изневерил на добрата си традиция – имат и венчавка.Домът има капацитет от 115 души, местата са заети, социалният живот е много активен.