Ресторант в Стара Загора кани хората сами да си носят пиенето, за да им излезе по-евтино
Заведение на Нова година: от 50 лв. във Враца до над 400 лв. в Арбанаси
Кувертите за посрещане на Нова година по заведенията за хранене, доколкото все още могат да се купят, варират в много широки граници. За 1 човек трапезата на празника, включително и алкохолът, може да е 50, колкото струват например в някои ресторанти във Враца, но може да е и 269 лева например в Бургас и дори 400 лв. в Арбанаси. Зависи какво е заведението, какво е включено в менюто и не на последно място – от колко души се състои компанията. При ангажиране на повече места се правят отстъпки от цената.
За да привлече клиенти за Нова година, ресторант в Стара Загора позволява да си носите ракия от вкъщи. "Уважаеми клиенти, разрешава се внасянето на алкохол!". С това необичайно пояснение е придружена оферта на старозагорски ресторант. Този бонус без съмнение е начин за се засили интересът към офертата, която струва 120 лева на човек и е сред най-ниските, които се предлагат в града на липите. Извън това тя включва програма с диджей и изпълнители на живо с латинотанцова програма, които не са сред най-големите звезди на естрадата или попфолка. Иска се и капаро от 20 лева за запазване на място в ресторанта.
Тази година обаче не всички ресторанти в Стара Загора, която и без това не е сред най-прочутите туристически дестинации, предлагат новогодишни оферти, защото не им излиза сметката, коментират хора от бранша. Една от причините е, че хонорарът за участие на звездите в новогодишните програми скочил двойно в сравнение с миналата. Затова тези, които имат оферти, не се насочват към най-нашумелите изпълнители, а търсят добри певци или танцьори, които също гарантират шоу за гостите до зори.
Кувертите за посрещане на Нова година в Банско са доста по-скъпи от тези в Благоевград,
установи репортерска проверка. В заведенията в областния център цените варират от 110 лв. до 150 лв. В същото време в заведенията в зимния ни курорт те са от 180 до 200 лв., като само 2-3 механи предлагат новогодишната вечеря за 180 лв., а всички останали са заковали на 200 лв. В кувертите са включени салата, предястие, основно ястие, десерт, баница, безалкохолно, вода и алкохол - 50 или 100 грама ракия, половин бутилка вино, четвърт шампанско.
Грамажите на ястията са достатъчни за засищане и гарантират, че няма да останете на празна маса до ранните часове на 1 януари. Със сигурност обаче на някои места, където алкохолът е 50 грама и две чаши вино, ще се налага допълнителна поръчка, коментират клиенти, които са платили кувертите.
Готвачите залагат на свинското като основно ястие - пълнен джолан, глазирани гърди и ребърца и др. Само една механа в Банско предлага за основно агнешко печено на пещ, а друга - пълнена пуйка. В едно от менютата има и капама.
Предястията в курорта са главно местни сухи мезета. Има обаче и с включено предястие лаврак, сьомга или телешки език. Десертите са основно баклава или сладка баница. На всеки се полага и по парче баница с късмет. Различни са и цените за деца.
На повечето места малчуганите до 4 г. не плащат куверт, до 14 г. са на половин цена, а по-големите се таксуват като възрастни. Навсякъде обещават жива музика с диджей и новогодишна томбола с награди.
В Монтана цените също не са ниски. Заведение е определило куверт от 150 лева и 60 лева за деца, което за стандарта на живот в областта е доста. Основното ястие е дует от шпикован свински врат с медена глазура и пилешка руладина с ябълки, с деликатесен сос, поднесени с гретен от бейби картофки и сотирани зеленчуци.
Или плато с печено домашно прасенце и погача с късмети и баница със сирене. Най-евтино за 110 лв. семейства могат да посрещнат 2025 г. в ресторант с вкусно приготвен свински джолан и приятна музика.
Разпродадени са вече кувертите в един от най-луксозните и емблематични ресторанти в центъра на Бургас. Срещу 269 лв. гостите ще се насладят на многостепенно меню и отворен бар със селекция от подбрани напитки. Специален гост в новогодишната нощ ще е певицата Християна Лоизу, а водещ - Иван Динев - Устата.
Средно между 150 и 180 лв. струва новогодишният куверт в по-големите и популярни бургаски ресторанти, като в цената са включени 5-степенно меню и богата музикална програма, показа проверка на “24 часа”.
Кувертът за новогодишната нощ в един от известните пиано барове е 135 лв. и включва консумация по избор от цялата селекция алкохолни и безалкохолни напитки на стойност 50 лв., традиционна баничка с късмет, чаша шампанско за новогодишната наздравица, ядки и плодове.
В Слънчев бряг хотелите и ресторантите не работят по празниците
Курортът от години не отваря за Коледа и Нова година.
Един от сравнително скъпите ресторанти в Ловеч предлага празнично меню за Нова година с куверт от 150 лева. Предложението на заведението включва салата по избор: с киноа и зеленчуци или с тиква, цвекло, спанак и сирене. Предястието е брускети с праз и саздърма.
Основното ястие също е по избор. То може да бъде скалопини от бон филе с праскови, едамаме и сладък картоф или филе от сьомга с мачкани картофки и лимонов сос. Десертът е панакота с босилек и малини.
Менюто включва още домашен хляб, баница с късмети, ядки, минерална вода, едно безалкохолно, 100 г ракия, половин бутилка вино и шампанско.
Всичко това ще бъде подсладено с програма с диджей, певица и народни танци.
Най-евтино е във Враца
Престижен ресторант в идеалния център на града предлага куверт от 70 лв. на човек. В повечето заведения в кварталите офертите се движат от 80 до 140 лв. В тези ресторанти и битови механи цените обаче варират според състава на компанията, решила да посрещне новата 2025 г. извън дома. Колкото по-голяма е тя, толкова повече отстъпки се правят и така новогодишна вечеря на човек може да излезе и само 50 лв., включително таксата за подготвената програма.
Цената на кувертите в много ресторанти и заведения в Пазарджик тази година достигна 150 лв. В нея влиза празничното меню, в което са включени салати, топло предястие, основно ястие, студени мезета, ядки, плодове, баница с късмети, торта или друг десерт, алкохол и безалкохолни напитки, шампанско, както и томболи с награди.
В куверта е предвидена сума и за музикалната програма - най-често с оркестър на живо или изпълнения на танцови двойки. Някои от ресторантите вече са запълнили капацитета си, тъй като цели компании са изкупили кувертите за последната нощ на отиващата си година.
В някои квартални заведения предлагат куверт за новогодишната вечер и от 100 до 120 лв., като в цената влиза хонорарът на диджей, който е 50 лв., обясниха собственици на питейни обекти. Цената на куверта там се отнася за 5-степенно меню - предястие, основно, студени мезета, десерт и новогодишна баница. И за такива заведения не липсват клиенти да посрещнат новата година.
Между 100 и 180 лева на човек излиза Нова година в
кърджалийските ресторанти
В цената на куверта са включени салати, ордьоври, основно и десерт, както и вино. За доброто настроение ресторантьорите най-често наемат диджеи или местни музиканти и певци. В ресторантите е предвиден и детски куверт, който е между 50 и 60 лева.
Във Варна новогодишни партита се предлагат в най-различни места. Освен ресторантите това са сладкарници, бистра, снекбарове. Най-скромната оферта е от 80 лв., но за тази сума и полученото ще е орязано - без DJ, менюто ще е по-скромно, а мястото ще е далеч от лукса.
Програмата вдига цените - колкото повече са звездите на сцената, толкова по-скъпо става. На персонала са плаща двойно, което също оскъпява цената.
Любителите на алкохола ще трябва да развържат кесиите, защото всички куверти включват не повече от малка ракия или водка и чаша вино.
Безплатно ще бъде на площада, където със сигурност ще пеят поне част от звездите, обявени в програмите на скъпите заведения, защото те често комбинират ангажиментите си.
Кувертите за новогодишна вечеря в заведенията във Велико Търново и Арбанаси варират от 150 лв. на човек в механа до 400 лв. в атракцион в Арбанаси, където посетителите ще прекрачат в 2025-а в компанията на Галена, Георги Христов, Виктор Калев и DJ Damyan.