Малко познат чай предотвратява диабет и сърдечни заболявания
Експерти разкриха, че определен вид билков чай може да осигури редица впечатляващи ползи за здравето. Според изследванията чаят от листа на гуава може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2 и дори на сърдечни заболявания.
Този чай, който се получава от листата на тропическия плод гуава, вече е популярно естествено средство за лечение на чревни проблеми като диария. Листата също така са пълни с жизненоважни хранителни вещества като витамин С и калий.
В статия за напитката, публикувана в мексиканския новинарски сайт El Universal, се казва: „Освен това листата на растението гуава също предлагат значителни ползи за здравето, които често остават незабелязани в сравнение с плодовете, получени от това дърво."
Различни изследвания са разгледали въздействието ѝ върху нивата на кръвната захар. Изследване, разгледано в списание Nutrition and Metabolism, установи, че пиенето на чай от листа на гуава понижава нивата на кръвната захар след хранене, като ефектът продължава до 2 часа.
А както съобщава Healthline, друго проучване, споменато в същия преглед, установява, че пиенето на чай от листа на гуава намалява нивата на кръвната захар при диабетици след хранене с повече от 10%.
Според учените високото съдържание на антиоксиданти и витамини в листата на гуава може да помогне за предпазване на сърцето от увреждане от свободните радикали. Смята се, че високите нива на калий и разтворими фибри в гуавата също допринасят за подобряване на здравето на сърцето.
Едно проучване установи, че екстрактът от листа на гуава е свързан с понижаване на кръвното налягане, намаляване на „лошия" LDL холестерол и повишаване на „добрия" HDL такъв. Както високото кръвно налягане, така и високият холестерол са рискови фактори за сърдечни заболявания.
Смята се, че самият плод също носи много ползи за здравето. Отделно 12-седмично проучване, проведено сред 120 души, установява, че консумирането на зрели плодове гуава преди хранене води до цялостно намаляване на кръвното налягане и общия холестерол, пише БГНЕС.