Никулденски шаран със стафиди
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам традиционна рецепта за никулденски шаран, пълнен със стафиди и орехи. Стафидите приятно се съчетават с шарана, като го подслаждат деликатно”, ни пише Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
2 кг шаран
1 ч.ч. стафиди
1,5 ч.ч. орехи
1 ч.ч. бяло сухо вино
2-3 глави лук
2 лимона
олио
1/2 с.л. морска сол
1/2 ч.л. черен пипер
картофи за гарнитура
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме шарана много добре отвътре и отвън и го подсушаваме. Загряваме няколко лъжици олио и запържваме ситно нарязания лук до златисто.
Отдръпваме тигана от котлона и добавяме стафидите, едро счуканите орехи, черния пипер, солта и разбъркваме. С тази смес пълним шарана. Загряваме фурната на 180 градуса.
Намазваме една тава обилно с олио, зашиваме шарана и го поставяме в тавата, като го поръсваме с морската сол. Около него нареждаме нарязаните на шайби и посолени картофи и ги поръсваме леко с олио.
Печем 25 минути, след което изсипваме виното върху рибата, поръсваме с лимонов сок и нареждаме резени лимон върху нея. Връщаме шарана във фурната да се допече. Изпечения шаран прехвърляме върху плоско плато, като отстраняваме конеца. Сервираме го с картофките, полят със соса от печенето.