Боровинките забавят стареенето и предпазват от рак на дебелото черво

28.11.2024 18:37
Ако консумирате по една чаша боровинки дневно, може не само да удължите живота си, но и да намалите риска от често срещани заболявания Снимка: Pixabay

Лекар разкри, че ежедневно консумира боровинки, за да се предпази от рак на дебелото черво и да намали нивата на холестерола

Ако консумирате по една чаша боровинки дневно, може не само да удължите живота си, но и да намалите риска от често срещани заболявания.

Лекар разкри, че ежедневно консумира боровинки, за да се предпази от рак на дебелото черво и да намали нивата на холестерола. Но ползите за здравето не свършват с това. Д-р Нийл Полвин, специалист по дълголетие и регенеративна медицина с над две десетилетия опит, насърчава хората да се откажат от нездравословните навици в името на по-здравословен живот.

В статия за „Си Ен Би Си" той изтъква една храна, която хората може би трябва да започнат да консумират повече:

„Боровинките са една от храните, които ям всеки ден, за да насърчавам дълголетието. Те са вкусни, нискокалорични и пълни с витамини и антиоксиданти, които защитават тялото ви от инфекции като броня".

Експертът се наслаждава на боровинките по различни начини, независимо дали са смесени с кисело мляко, блендирани в смути или просто консумирани като закуска. Той разкрива, че „боровинките имат пребиотичен ефект, който регулира бактериите, облекчава чревните възпаления и може да помогне за предотвратяване на рака на дебелото черво".

„Тъй като боровинките са богати на разтворими фибри, те помагат за премахването на жлъчката в червата, както и на такива неща като мастни киселини, соли, метали и билирубин - вещество, което се образува при разграждането на червените кръвни клетки. Този процес може да намали лошия холестерол, както и да понижи риска от сърдечни заболявания", добави Полвин, цитиран от БГНЕС.

Боровинките са пълни с антиоксиданти, които не само защитават здравите клетки и подпомагат възстановяването на ДНК, но и са богати на антоцианини, които им придават характерния син оттенък. Тези малки енергийни източници са фантастични за поддържане на здравето на мозъка, очите и сърцето, като една чаша осигурява 16% от дневните ви нужди от витамин С.

Любителите на фитнеса ще се зарадват да научат, че плодовете могат също така да помогнат за намаляване на мускулните увреждания и болки, благодарение на 24% от дневната стойност на витамин К, който се съдържа в една чаша и подпомага изграждането на костите и съсирването на кръвта.
Едно проучване, обхванало над 16 000 души, установи, че консумацията на боровинки и ягоди може да забави умственото стареене с до 2 години и половина.

Доказано е, че фибрите, витамините, минералите и антиоксидантите в тези плодове намаляват възпалението и други рискови фактори за диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Други от Докторе кажи

Главчев свиква Централния епизоотичен съвет заради болестите по животните

Във връзка с безпрецедентна епизоотична ситуация, в която на територията на страната се разпространяват паралелно две опасни заразни болести по животните (шарка по овцете и козите и чума по дребните

Затворник сред новозаразените с ХИВ в Пловдив през 2024-а

Двама мъже и една жена са диагностицирани в анонимен кабинет Броят на новорегистрираните с ХИВ в Пловдив намалява, от началото на т. г. до момента те са 16, през 2023-а са били 23

Пациентите с увреждания ще получават помощите си само за два дни чрез нова електронна система

Пациентите с увреждания имат възможност да получат необходимите им помощни средства само в рамките на два дни след решението на ТЕЛК комисията благодарение на изградената от „Информационно

„Вяра, Надежда, Любов" с дарение в помощ на обучаващите се медицински кадри в Пазарджик

Медицински консумативи за целите на изнесено обучение на специалисти по здравни грижи -акушерки и здравни асистенти в гр. Пазарджик, осигури болнично настоятелство „Вяра, Надежда

Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът тръгва по-масово през декември, пикът ще в края на януари

Обикновено през декември започва епидемичното разпространение на грипа, а обичайно пикът е в края на януари и началото на февруари. Това напомни в интервю за БНР проф

>