Витамин Д намалява риска от диабет с 15%

14.11.2024 20:20
Диабет СНИМКА: Pixabay

Последни изследвания дават надежда за борба с диабета. При проучване на лица с „преддиабет" - или повишени нива на кръвната захар - е установено, че една ключова хранителна съставка намалява риска от диабет с 15 %.

Вярвате или не, това хранително вещество е витамин Д. Американският изследователски екип, ръководен от медицинския център „Тъфтс", разкрива, че то също така „увеличава вероятността за регресия към нормално регулиране на глюкозата с 30 %".

„Целта беше да се оцени дали приемът на витамин Д намалява риска от диабет сред хората с предиабет", пишат авторите на изследването. „При възрастните с предиабет витамин Д беше ефективен за намаляване на риска от диабет", съобщи БГНЕС.

Важно е да се отбележи, че учените уточняват, че тяхното проучване се отнася само за хората с „преддиабет", а не за общото население. И все пак те не са единствените, които подчертават ползите от консумация на витамин Д.

Данните на Националния институт по здравеопазване (НИЗ) на Великобритания сочат, че витамин Д играе жизненоважна роля и за движението на мускулите и нервната комуникация в цялото тяло. Други експерти дори го свързват с намаления риск от различни видове рак и множествена склероза, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат напълно тези връзки.

Въпреки че кожата ни може да генерира витамин Д, когато е изложена на слънчева светлина, той може да се набави и чрез някои храни. Мазните риби като сьомга, скумрия и риба тон са най-добри примери за това, а сиренето и гъбите също са богати на този основен хранителен елемент.

Старши диетологът Виктория Тейлър от Британската фондация за сърдечни заболявания обяснява:

„Дори и да консумирате богати на витамин Д храни, малко вероятно е да си набавите цялото необходимо количество от храната. Препоръчва се всеки ден да приемаме по 10 микрограма витамин Д. По-голямата част от витамин Д се образува чрез кожата, когато сме навън на дневна светлина".

„От април до септември в Обединеното кралство слънчевата светлина плюс здравословна балансирана диета са достатъчни, за да задоволят нуждите на повечето хора. От октомври до март е препоръчително да приемаме добавка с витамин Д", каза Тейлър.

Въпреки ползите от него, от решаващо значение е да се избягва консумацията на твърде много витамин Д, тъй като това може да доведе до цял набор от различни здравословни проблеми.

„Приемането на твърде много добавки с витамин Д за дълъг период от време може да доведе до натрупване на твърде много калций в организма (хиперкалциемия). Това може да отслаби костите и да увреди бъбреците и сърцето. Ако решите да приемате добавки с витамин Д, 10 микрограма дневно са достатъчни за повечето хора", обясни Националната здравна служба (НЗС) на Великобритания.

„Не приемайте повече от 100 микрограма витамин Д дневно, тъй като това може да е вредно. Това се отнася за възрастни, включително бременни и кърмещи жени и възрастни хора, както и за деца на възраст от 11 до 17 години", заявиха от НЗС.

Други от Сила за живот

Консумирането на ядки може да намали риска от деменция

Деменцията се оказва много трудна за лечение с медикаменти, но може би в диетата ни вече се крият тайни съставки, които подпомагат мозъка. Проучване, проведено сред повече от 50 000 участници в

Проучване откри ключов протеин, разпространяващ болестта на Паркинсон

Израелски учени са идентифицирали перспективен нов фактор в развитието на болестта на Паркинсон, който може да проправи път към по-ефективно лечение и генетичен скрининг

Минералната вода край село Злати войвода помага при лечението на бъбреци и гастрит

Над 20 хил. на месец посещавали Сливенските минерални бани, днес курортът е запуснат и общината търси начин да върне славата на курорта Водата има вкус на желязо и мирис на сероводород и е с ниска

Корейската козметика - ефективна грижа за лицето или маркетингов трик?

Съществуват известни различия в кожата на азиатците и европейците, които е възможно да повлияят на ефекта от продуктите През последните няколко години корейската козметика безапелационно отвя всички

Изследване разкрива как мозъкът „опреснява“ спомените

Американски учени разкриха как мозъкът „опреснява" спомените, съобщава ЮПИ. Резултатите от изследването бяха публикувано в списание Nature, цитирано от БТА

>