Консумирането на ядки може да намали риска от деменция
Деменцията се оказва много трудна за лечение с медикаменти, но може би в диетата ни вече се крият тайни съставки, които подпомагат мозъка.
Проучване, проведено сред повече от 50 000 участници в британската Биобанка, установи, че хората, които ядат по една шепа ядки всеки ден, може да намалят риска от деменция по всички причини, съобщи Science Alert.
В сравнение с хората над 60-годишна възраст, които не ядат ядки, тези, които съобщават, че консумират до 30 грама ядки на ден, имат 16% по-нисък риск да развият деменция в бъдеще, съобщи БГНЕС.
Ако ядките се консумират без сол, този процент нараства до 17%. Няма значение дали ядките са били изсушени, печени или обелени.
Това звучи като добра новина, но има и няколко предупреждения. Тези резултати са установени само при хора, които не се смятат за затлъстели, които получават нормално количество сън и които не пушат тютюн и не пият алкохол ежедневно.
Не са открити значителни връзки, когато са взети предвид само мъжете във всички възрастови групи или при тези, които съобщават за други рискови фактори, като мускулна слабост или чувство на самота.
„Бъдещи дългосрочни проследяващи проучвания, както наблюдателни, така и клинични, трябва да оценят ефикасността на консумацията на ядки като стратегия за предотвратяване на деменцията при възрастни", пишат изследователите от Университета на Кастилия-Ла Манча в Испания.
Това не е първият път, в който ядките се свързват със здравето на мозъка. Те са енергийно богати храни, богати на противовъзпалителни и антиоксидантни хранителни вещества и съединения.
Поради това учените изказват хипотезата, че свойствата на ядките биха могли да имат ползи за здравето на мозъка. Някои епидемиологични проучвания със сигурност показват, че това може да е така.
В 12-седмично контролирано проучване учените установяват, че шепа фъстъци дневно подобрява краткосрочната памет и вербалната плавност при здрави възрастни на средна възраст с наднормено тегло.
Няколко други клинични изпитвания обаче не са установили такива ползи.
За да изяснят неясните резултати, здравният изследовател Бруно Бизозеро-Перони и колегите му от Кастиля-Ла Манча използват група от Биобанката на Обединеното кралство, включена в периода 2007-2012 г.
Участниците са били наблюдавани в продължение на средно 7 години. По време на проучването процентът на деменция по всички причини е бил 2,8%. Тези, които са заявили, че ядат по 30 грама ядки на ден (което се равнява на около една шепа), е по-малко вероятно да попаднат в тази рискова категория.
Причините за тази връзка са неясни. На този етап не е ясно какво води до различните форми на деменция, да не говорим какво е в състояние да ги предотврати и защо.
„Досега фармакологичното лечение на деменцията е показало само скромни благоприятни ефекти, особено по отношение на предотвратяването на прогресията на заболяването", пишат Бизозеро-Перони и колегите му.
Въпреки това, появяващите се доказателства сочат, че до 40% от случаите на деменция могат да бъдат предотвратени или дори забавени чрез промяна на някои рискови фактори в начина на живот, като тютюнопушене, пиене на алкохол, физически упражнения или социална изолация.
Изглежда, че диетата е от решаващо значение. В миналото няколко систематични прегледа установиха, че здравословното хранене, като например средиземноморската диета, е свързано с намален риск от деменция. В същото време западната диета, която е с високо съдържание на наситени мазнини, захар и сол, изглежда е рисков фактор за деменция.
Неотдавнашно проучване, проведено сред 60 000 британци, установи, че спазването на средиземноморска диета намалява риска от деменция с цели 23%.
По-нататъшни изследвания разкриха, че зехтинът, който е основна част от средиземноморския начин на живот, може да намали риска от смърт, свързана с деменция, с 28%.
Това са наистина обещаващи цифри, които трябва да бъдат проучени допълнително, особено след като само една четвърт от групата на британската Биобанка съобщава, че редовно консумира ядки.