Еленският бут събра хиляди в Балкана, догодина може да е защитен продукт в Европа (Снимки)

09.11.2024 14:20 Дима Максимова
Елена отесня за хилядите почитатели на еленския бут
Майсторите касапи пресъздават как се пърли и разфасова прасе в двора на балканджиите
Над 1500 бута са извадени за празника, някои само се снимат с тях
Йорданка Чобанова гостува на Празцника на еленския бут
Скари с вкусни мезета димят из целия град
Песни и танци от сутринта превръщат Елена във фестивална сцена
Касапите показват майсторлък при разфасоването на прасето
Цонко Цонев край казана с миди в кулинарния кът в Елена

Тази година цените на мезетата са по-високи, но това не спира хората да грабят по цели бутове

За единадесети път възрожденският град Елена посреща хиляди почитатели на еленския бут. Местните са му посветили пищен празник, а майсторите балканджии днес и утре демонстрират кулинарното си изкуство с автентични технологии и рецепти от векове. Четирима са производителите на уникалния деликатес, а за вкусния фест са подготвили над 1500 бута. До година-две, балканджийското мезе ще бъде защитено в Европа, надява се домакинът и кмет на Елена Дилян Млъзев.

"Работим заедно с Министерство на земеделието и храните за Защитено географско указание. Процедурата е доста сериозна и може би до година-две ще можем да се похвалим с това", каза пред журналисти кметът.  Той посрещна много гости на празника, сред които и ръководителят на Представителството на ЕК в България Йорданка Чобанова.

"Еленският бут не само завладява със своя изключителен аромат и вкус, но той е и връзката с нашите традиции, със спомена за дома и родното. Вкусът му олицетворява вековните традиции на майсторите, които с много любов и търпение създават нещо, което става част от българската душа", не скри вълнението си Чобанова, чиито корени са от Елена.

Град Елена освен туристическа, може да бъде и кулинарна дестинация, защото еленски бут се предлага по всяко време от предприемчивите производители, посочи и зам.-министърът на земеделието и храните Диян Стратев. 

"Преработката на месо е един от основните сектори на хранително-вкусовата промишленост на България. През 2022 г. нетният оборот на фирмите за преработка на месо и месни продукти достига 1.9 млрд. евро, което е с близо 24% над нивото от предходната година. Това е около 22% от общия нетен оборот в производството на храни", цитира данни на МЗХ зам.-министърът.
Той допълни, че българските месни продукти отдавна са извоювали своите позиции не само на вътрешния пазар, но и на един от най-големите и взискателни пазари - този на ЕС.
 "Разчитаме на производителите на еленски бут да пазят вкуса от Балкана, да съхраняват традициите в производството на този любим на българите продукт", подчерта Стратев.

Освен прословутият еленски климат, който е задължително условие за неповторимия вкус на деликатеса от свинско месо, балканджиите имат и тънкости за неговото приготвяне, разказа потомственият еленски майстор Иван Трухчев.

"Месото е от български производители, стараем се качеството да не се променя с времето. Единственият консервант, който ползваме, е само сол. Зрее в естествена сушилня 12 месеца, на проветриво място", обяснява той.

Тази година цените на мезетата са по-високи, но това не спира хората да грабят по цели бутове, струващи по 33-35 лв./кг. Нарязан с костта, бутът пък е по 45 лв./кг. Филе по еленски, което майстор естетски нарича "вратовръзки", е от 40 до 49 лв. за кило. Майсторите на скарите пък не смогват да изпекат кюфтета, кебапчета и суджуци, които започват от 3 лв. и минават 10 лв. блойката Хит са свинските ушички с чеснова паста, това мезе е по 12 лв. за 250 г. Всичко се полива обилно с греяно вино по 4 лв. чашата. "За 20 лв. можеш да се нахраниш", коментира пенсионер, грабнал доволна порция с шишче, картофи и лютеница, допълнена с голяма пърленка.

Еленските майстори представят пред гостите на града и тънкостите на касаплъка. В специалния касапски кът, къкри и казан с миди. Наглежда го бившият кмет на Каварна Цонко Цонев .

"Като свърши свинското, започваме да раздаваме подобрени миди по еленски", подканват чревоугодниците, чакащи да опитат вкусотии от Балкана в кулинарната зона.

Музика и хора, се извиват навсякъде в празнична Елена. Организаторите са подготвили куп забавления за малки и големи. Най-очаквана е играта в търсене на еленския бут.

Други от От страната и света

Рибата в Черно море изчезва

Тревожна тенденция - рибата в Черно море намалява, въпреки богатия улов през последните седмици. Според рибарите, основните причини са свързани с климатичните промени

13 дървета паднаха в Стара Загора заради силен вятър

Над 60 сигнала, от тях почти 30 са за щети, свързани с метеорологичната обстановка, са получили днес в Стара Загора, съобщиха от общината. Проблеми с електричеството има в село Люляк

Киселова: Мандат на ГЕРБ с кандидат за премиер г-н Борисов не е приемлив за "БСП-Обединена левица"

Мандат на ГЕРБ с кандидат за премиер г-н Борисов - не е приемлив за нас. Това заяви пред NOVA NEWS депутатът от „БСП – Обединена левица" доц. Наталия Киселова

Румен Христов: Държим Борисов да е премиер. Когато трябва животоспасяваща операция, се търсят най-добрите

„Не знам на този етап дали ще се обсъжда Атанас Атанасов да бъде председател на парламента. Но въпросът за председателското място на НС беше обсъждан преди

Антон Златанов: Чуждестранните партньори видяха, че сме готови за Шенген дори преди политиците

Ще можем да кажем на 12 декември към обяд дали официално сме в Шенген и по суша, но аз съм оптимист. Това каза пред БНТ шефът на Гранична полиция  Антон Златанов

>