Ето коя е най-добрата диета за подобряване здравето на мозъка

02.11.2024 22:51
Научното списание Nature установи, че хората с балансирано хранене имат по-добри мозъчни функции и подобрено психично здраве СНИМКА: Pixabay

Здравен експерт даде съвети за това коя е най-добрата храна, която да консумирате, за да подобрите здравето на мозъка си.

Анализът на повече от 180 000 души установи, че съществува пряка връзка между това, което ядем, и здравето на мозъка ни.

Научното списание Nature установи, че хората с балансирано хранене имат по-добри мозъчни функции и подобрено психично здраве.

Кирстен Брукс, специалист по хранене, знае от какво се нуждаем, за да бъде сивото ни вещество на оптимално ниво. Тя има опит в областта на мозъчните функции, хормоналния баланс и здравето на червата ни.

„Това често се случва при диети с високо съдържание на захар, рафинирани въглехидрати и ултрапреработени храни и ниско съдържание на фибри и протеини. Известно е, че развитието на преддиабет или диабет от нарушен контрол на глюкозата значително увеличава риска от Алцхаймер" , коментира Брукс.

Сред страдащите от диабет често се наблюдава повишен риск от мозъчни увреждания и неврологични усложнения, тъй като високата кръвна захар може да увреди мозъчната функция.

За да се преборите с това, тя предлага да се консумират по-малко преработени храни, които са по-естествени.

„Добре е да се консумират пълноценни храни, като кафяв ориз и овес, плодове с ниско съдържание на захар, като горски плодове, разнообразни зеленчуци, боб и леща, месо, риба и яйца", каза здравният експерт.

„Диетата с ниско съдържание на фибри, с високо съдържание на бързоусвояващи се въглехидрати и захари, съдържаща изкуствени подсладители, добавки и емулгатори, може да допринесе за образуването на висцерални мазнини, които могат да възпалят мозъка", добави Брукс.

Тя също така препоръча да се консумира храна с високо съдържание на фибри, за да се подобри работата на мозъка, като се препоръчват около 30 г дневно.

За подобряване на когнитивните функции се предлагат и други зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, артишок, зеле, леща, горски плодове, ябълки, круши, бадеми и семена от чиа.
Ферментиралите храни, включително кисело мляко, кефир, комбуча, кисело зеле и кимчи, също са изтъквани като средство за подобряване на чревния тракт и укрепване на здравето на мозъка, пише БГНЕС

Други от Сила за живот

Тютюнът е свързан със системата на удоволствие в мозъка. Ако пазите здравето си, не започвайте да пушите

Основният риск от развитие на заболявания е в тютюневия дим, в който има хиляди химикали, сред които 100 доказани канцерогени и токсини Човешкото тяло представлява великолепно смазана машина

Постоянният страх от болести е парадоксално свързан с 84% по-голям риск да умреш млад

Защо? Хипотезите са: - Хроничното напрежение разбалансира хормоните и носи сърдечносъдови проблеми - Имунитетът отслабва от дългото ангажиране без истинска нужда  - Постоянното клетъчно възпаление

Недостигът на витамин D е замесен в автоимунните болести

75% от българите имат липси. От ноември до април нивото му е най-ниско  Ако получавате мускулни спазми или потрепвания, по-чувствителни сте към болка, чупили сте си китка при лека травма

По-опасни ли са самолетите за алергичните реакции

Частици от ядки могат да бъдат вдишани по-лесно от непочистени седалки, отколкото от завихряне от вентилационна система Наскоро съученичка на моята 10-годишна дъщеря летя от Англия до САЩ

Ето как да намалите стреса в ежедневието си

Според психолози грижата за емоционалното ви състояние трябва да е на първо място. В съвременния живот, когато стресът преследва жителите на големите градове всеки ден

>