Перфекционизмът е път към неуспех. Колко да се стараете, за да не се престаравате
Защо стремежът да изпипвате задачите си до съвършенство винаги ще спъва кариерата ви
"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.
Приятелката ви плаче и споделя. Винаги е перфектна в работата, а шефът пак я е подминал, като избирал ръководител на екипа за нов проект. Сложил колежка, която направо претупва задачите. И несправедливо, и обидно.
Чудите се дали да й кажете, че манията й да изпипва всичко до съвършенство е точно причината за това, което смята за несправедливо подценяване. Но тя се нуждае от утеха, по-добре да й спестите истината.
Всъщност не е по-добре. Приятелите не бива да спестяват неприятни истини, щом те ще помогнат. Така че се постарайте да обясните капаните на перфекционизма.
Може леко неутрално да разкажете какво сте чели по темата. Обикновено перфекционистите не ги назначават за ръководители. Те сами си предявяват високи изисквания и се стремят във всичко да са идеални, поради което се случва да губят сили и време в излишни подробности.
Техният стремеж към съвършенство е насочен и към другите - възлагат им твърде високи очаквания и претенции, поради което целият екип може да снижи продуктивността си. А може да се стигне и до конфликти.
"Перфекционизмът е етикет, който даваме на необходимостта да продължим да работим, докато не отстраним абсолютно всички недостатъци, дори малките. Това звучи като добро качество, но на практика има проблем", казва Арт Маркман, психолог и автор на книгата "Умното мислене".
Изпипването кара човек да отделя твърде много време и енергия за всеки един проект, което отнема от други приоритети. Освен това, колко и работа да сте вложили, вероятно има фактори, които не можете да вземете предвид и които в даден момент ще изискват да направите промени.
Подхождайте като към софтуер, не като към хардуер, препоръчва Арт Маркман и обяснява. Ако произвеждате телевизор или миксер, продуктът ви е толкова добър, колкото когато напусне фабриката. Софтуерът е проектиран с идеята за непрекъснато подобряване. Следващата седмица разработчикът може да поправи някои грешки и да добави функции.
"Повечето проекти, по които работите, приличат на софтуер. Ако създадете нещо, което не е перфектно, вероятно можете да го поправите, след като откриете някакви недостатъци - твърди психологът. - Не е нужно да се чувствате така, сякаш трябва да получите отлична оценка за вашия проект, когато той бъде представен за първи път пред света. Вместо това трябва да създадете нещо, което получава положителна оценка."
Ако сте перфекционисти, трябва да се научите да се поставяте под контрол, да не зацикляте и да продължавате напред.
"Изключително важно е да осъзнаете, че повечето от нещата, които правите, не заслужават максимални усилия. В повечето случаи правилният подход е
да вършите работа, която е достатъчно добра,
за да задоволи ситуацията. А това означава, че трябва да намирате компромис между усилието и точността. Колкото повече работите по даден проект, толкова по-вероятно е да го подобрите. Но ключът е да положите точното количество усилия, за да направите проекта приемлив, така че да запазите времето си за други приоритети", препоръчва Арт Маркман.
Той посочва две практически тактики, които можете да приложите.
Едната е да завършите задачата до онова ниво, което смятате за приемливо, и да проверите каква реакция ще получите от другите. Вероятно ще откриете, че сте свършили добра работа.
Ако знаете, че трябва да завършите задача, преди да е 100% перфектна, но усещате, че все не можете да го направите, помолете за помощ компетентен колега, на когото имате професионално и човешко доверие. Нека той ви да каже, когато сте готови. Давайте му редовно информация докъде сте стигнали и разчитайте на него да ви съобщи кога проектът е достатъчно добър, за да го приключите.
Най-важното е и да се вслушате в думите на вашия колега, подчертава психологът. Набляга на това, защото е много трудно за перфекциониста да даде контрола на някой друг. За него е все едно да се остави на случайността. По тази причина трябва да вземете много твърдо решение, че ще се доверите на колегата и ще спрете с доизпипването на задачата до пълно съвършенство.
Ще ви е по-лесно да приложите всяка от двете практически стъпки, ако започнете тренингите с по-незначителни задачи.
Като следвате тези тактики, постепенно ще се измъкнете от капана на перфекционизма и ще го накарате да работи за вас, не срещу вас.
---- Пазете се от високите претенции и на другите
Психолозите предупреждават да се пазите и от т.нар. социално наложен перфекционизъм - другите имат прекалено високи претенции към вас и ви притискат да ги удовлетворявате. Много често човек им се поддава и ги интернализира, т.е. започва да предявява големи изисквания към себе си. Това е опасно, защото води до свръхусилия, непрекъснато напрежение, риск от прегаряне, психически разстройства.
Не се вманиачавайте по перфекционизъм в работата, съветват експертите. Не се идентифицирайте с успеха или неуспеха, не изграждат цялостното си усещане за човешка значимост и достойнство според преценките на шефове и колеги. Нужно ви е по-разнообразно усещане за собственото ви Аз. Нужни са ви буфери в личния живот, които ще ви откъснат от гонката за професионално съвършенство.
Помислете върху това, защото изследване на психолога от Йейл д-р Патриша Линвил установява, че хората с хармонично семейство и силни приятелски кръгове най-често са успешни в кариерата си, без да са маниакални перфекционисти. И обратното.
В "Точният човек" можете да прочетете още:
Щом на шефа не му пука за личния ви живот, с него не ви чака и успех в работата
Вместо доброта - стратегическо използване на гнева за успех в кариерата
Как да се сработвате с колега некадърник
Индивидуалист или конформист? Цивилизационен избор, който определя успеха
Не завиждайте на колеги, възхищавайте им се и ще сте по-успешни
Дисциплината - вашата суперсила за успех
Мързелив шеф - претоварени подчинени, или рисковете на стила ограничено управление
Как да се справяте с колега самохвалко и защо това е пасивно-агресивно поведение
Защо непременно да отдалечите колеги, които ви заразяват със стрес
Диагноза: Професионална анхедония. Симптоми и конкретни стъпки да се измъкнете
Без кураж няма слава или как да постигате успех с 10-процентното правило