Топ готвачи от ресторанти със звезди "Мишлен" споделят опит с ученици по проект на МОН
Топ готвачи, работили в реномирани европейски и световни хотели и ресторанти, включително такива със звезди "Мишлен", предлагат да споделят своите знания и опит с учители и ученици от професионалните гимназии по туризъм. Tе изготвят иновативни материали за обучение според най-новите тенденции в кулинарията. Идеята беше представена на секторна среща на представители на бранша и професионални гимназии по туризъм, която се състоя по проекта "Програма за уменията" на Министерството на образованието и науката (МОН), финансиран по програмата "Еразъм+", съобщи пресцентърът на МОН.
В срещата участваха заместник-министрите на образованието и науката, и на туризма - Таня Михайлова и Павлин Петров, и главният секретар на МОН Любомир Йосифов, който е и ръководител на проекта "Програма за уменията".
За мен е много важно, когато говорим за професионално образование и за неговия продукт - уменията, да не сме сами. Когато бизнесът идва при нас, това показва, че ние сме на прав път, каза заместник-министър Таня Михайлова при откриването на срещата. Тя изтъкна, че липсата на кадри във всеки един сектор на нашата икономика е чувствителна. Затова е необходимо всеки да направи максималното тази липса да бъде запълнена.
"Учениците в професионалните гимназии са изключително практически ориентирани - те знаят какво искат и имат планове, които да реализират. Ние възрастните просто трябва да им помогнем. Ролята на професионалното образование не е само да предаде на учениците знания и да им осигури придобиване на умения на изхода, но и да изгради личности, които ще бъдат двигател на нашата икономика", каза Таня Михайлова. Тя изрази увереност, че училищата, подготвящи кадри за туристически сектор, ще показват още по-добри резултати, като благодари за сътрудничеството на Министерството на туризма и на бизнеса.
Заместник-министърът на туризма Павлин Петров също посочи, че доброто партньорство между различните институции и бранша е първото условие за постигане на добри резултати в туристическия сектор. По думите му, освен държавата и бизнесът, ключова роля в този процес имат и общините. Заместник-министър Петров изтъкна, че изключително важна е професията на учителя, защото тя формира бъдещите професионалисти във всеки сектор.
Главният секретар на МОН Любомир Йосифов каза, че знанията и уменията са ключови за развитието и растежа. "В утрешния свят наличието на широк спектър от знания, умения и компетентности ще даде възможност на младите, както и на учещите възрастни, да имат по-широка реализация на пазара на труда, а това ще им осигури и по-качествен живот", изтъкна той.
На секторната среща свои виждания за развитието на професионалното кулинарно обучение споделиха водещи шеф готвачи и представители на кулинарния бранш - като Виктор Жечев, Георги Котев и Желязко Каракашев. Те коментираха важността на практическото обучение и това то да е в синхрон с актуалните тенденции в кулинарията и с потребностите на сектора. Обсъдено беше и организирането на семинари, на които изявени представители на кулинарния бранш да предават своите умения в училищата, както и възможността те да бъдат предавани мултимейдийно и да се мултиплицират, за да могат да стигнат до повече ученици.
Както писа БТА, нов списък на професиите утвърди през август тази година Министерството на образованието и науката (МОН). Това се налага във връзка с измененията на Закона за професионалното образование и обучение. Документът съдържа 193 професии, от които 40 са в дигиталния и зеления сектор.
Предвижда се професионалното образование и обучение да се осъществява по професиите, включени в новия списък от учебната 2026/2027 година за приетите ученици в осми клас, а за навършилите 16 години - от януари 2026 година.