53 366 гледаха избори с добавена стойност в студиото на “24 часа”

28.10.2024 21:11
С умните и подготвени гости водещите на студиото Георги Милков и Диляна Ценова заковаха вниманието на зрителите. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Ненко Станев предаваше на живо от най-невралгичната област - Кърджали СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Ненко Станев говори с хора откъснатото от света село Лисици.
Чефо и Николай Облаков обсъдиха дали тараторът трябва да се прави с нарязани или настъргани краставици.
Христофор Караджов се включи на живо от Калифорния.

90 минути, в които бяха информирани за важните сюжети и видяха свежи гости без клишета и умни журналисти

“24 часа” е по-добрата телевизия, в която има добавена стойност в коментарите и репортажите, свежест, умни журналисти и гости без клишета.

Изборното тв студио на медийната ни платформа демонстрира професионализъм, оценен от зрителите според числата.

От 18,30 часа до 20 ч студиото ни е генерирало общо 53 366 уникални зрители, като 70% са го гледали във високо качество - HD. Как е заковало вниманието на зрителите? Студиото

с водещи Георги Милков и Диляна бе едновременно забавно и сериозно,

с динамично сменящи се сюжети. И с умни и подготвени събеседници.

Докато телевизиите излъчваха над 15-часови публицистични предавания и каниха коментатори, които сменяха студиата от едно в друго, “24 часа” заложи на собствените си умения и своите професионални кадри.

Георги Милков и Диляна Ценова и събеседниците Виктор Иванов, Самуил Огнянов, Генка Маркова са известни и опитни журналисти от “24 часа” - те от много години следят какво се случва в България и по света, в политиката и в бизнеса, знаят и помнят. И предават опита на по-млади колеги като Румина Димитрова и Деляна Къркеланова, които също бяха сред събеседниците.

Много интересни участници бяха и социологът Иво Желев и психологът Иван Игов. (Какво казаха двамата в изборното ни тв студио - четете в утрешния брой на в. “24 часа”.)

Първите гости в студиото бяха Виктор Иванов и Румина Димитрова от политическия отдел на “24 часа”, които коментираха купения вот - една от най-горещите теми на изминалите избори.

Според Виктор Иванов историята показва, че той е между 150 000 и 200 000 гласа - една прилична парламентарна група, ако са консолидирани на едно място.

През цялото време в изборното студио

разчитахме на резултатите от проучванията на сайта ни 24chasa.bg,

чрез които успяхме да очертаем картината на нагласите в обществото по различни теми. Една от тях бе кои са въпросите на качеството на живот, които вълнуват българите. Близо 42% са посочили, че ги вълнува дали ядем качествена храна и дали в нея има палмова мазнина и други фалшиви добавки.

През тази призма коментира ситуацията земеделският ни репортер Деляна Къркеланова. Тя обърна внимание на скорошно проучване, според което от януари до юни българите са консумирали над 6000 тона сирене с палмова мазнина.

А като репортер с ресор “Земеделие” Къркеланова обясни, че земеделците са притеснени от настоящата политическа криза - от една страна, те нямат предвидимост, а от друга - законодателството се прави на парче.

На друго мнение беше отговорният редактор от бизнес отдела на вестника Самуил Огнянов, според когото въпреки липсата на редовна власт не се забелязва икономически спад. Но подчерта, че това е краткосрочна перспектива, а за бизнеса е необходимо дългосрочно планиране, особено ако целите са да влезем най-скоро време в Шенген и еврозоната. Все пак Самуил Огнянов даде формулата, благодарение на която бизнесът не е отчаян от липсата на редовна власт: Държавата, ако не помага, поне да не пречи.

На живо от най-невралгичната област в държавата в деня на вота - Кърджали, се включи кореспондентът ни оттам Ненко Станев. Куриозното обаче е, че за цялата кампания там не дойде нито един от лидерите на двете формации, които се бореха за гласовете в града - нито Ахмед Доган, нито Делян Пеевски. За сметка на това кампаниите и на двете формации бяха закрити с грандиозни концерти, на които присъстваха хиляди.

Ненко Станев и един от фотографите на “24 часа” - Йордан Симеонов, успяха да отидат до село Лисиците. Въпреки че е само на 3 км от Кърджали, единствената му връзка със света е 260-метров въжен мост, който се простира между двата бряга на язовир “Студен кладенец”. Именно оттам получихме ексклузивни кадри от жителите на селото, които към момента наброяват 20 души. Една от тях е 53-годишната Гюлфие Мехмед.

“30 години ни лъжат, че ще ни направят път. На две крачки сме от Кърджали, но сме откъснати от света”, сподели тя пред екипа на “24 часа”. А човек разболее ли се там - нито могат да доведат лекар, нито има как да го транспортират до болнично заведение.

Разговора в студиото продължиха журналистът Николай Облаков и тв влогърът Стефан Попов - Чефо. Водещата Диляна Ценова шеговито вметна, че има един непреодолим обществен и културен спор в обществото ни - дали тараторът се яде с нарязани, или с настъргани краставици. И обърна внимание, че за разлика от политическите спорове у нас този предизвика повече полярни мнения.

Като общество не можем да отсеем същественото от несъщественото, а да заемеш политическа позиция, изисква усилия и готовност да платиш съответната цена за това. Затова

хората предпочитат да спорят за краставиците в таратора

и защо диджеят не пуснал чалга на тенис мача между Григор Димитров и Новак Джокович, сподели влогърът Чефо.

Двамата с Николай Облаков умуваха какви може да са потенциалните формули за коалиция. Тук Облаков обърна внимание на 3 акцента - дали етническият вот ще надделее над купения, кое посолство ще има превес за второто място между ПП-ДБ и “Възраждане” и дали МЕЧ и “Величие” ще седнат на депутатските банки в 51-ия парламент.

Ако “Възраждане” се класира на второ място, това би помогнало на ГЕРБ да има един коз за съставяне на правителство с първия мандат. Ако ПП-ДБ са на второ място, ще настояват правителството да е с техен мандат, прогнозира той.

Напоследък различни коментатори обвързват изхода от родната политическа криза с предстоящите избори за президент в САЩ. Именно тук на живо от слънчева Калифорния се включи Христофор Караджов, университетски преподавател, който обърна внимание на ниската избирателна активност. Голямата тема според него са президентските избори на 5 ноември, които ще бъдат най-оспорваните в политическата история на САЩ. Неслучайно страстите са разпалени и у българите, които нямат отношение към американската политика, нито пък имат американски паспорт.

По-голям цирк и кошница с изненади от тези, които наблюдаваме през последните години в американската политическа действителност, е трудно да си представи човек. Тук политическата кампания е непрекъсната. В момента, в който президентът бъде избран, започва веднага да прави кампания за Сената, Конгреса, както и за собственото си преизбиране, сподели Караджов по време на живото включване. И даде пример как през 2008 г. Барак Обама събрал директно за кампанията си към 750-800 милиона долара, а в момента Камала Харис за 3 месеца е събрала 1 млрд. долара.

Във външната политика Камала Харис ще продължи това, което правеше Байдън - създаването на коалиции, подкрепа на партньори. От наша гледна точка най-важни са отношението на партньорите в Европа, НАТО и ЕС, докато Тръмп има една много по-конфронтационна политика, поне на думи. Но дори по времето на Тръмп САЩ не разпуснаха НАТО и не разтуриха съюзите си, обясни Христофор Караджов.

Други от От страната и света

Борисов премиер - знак към ПП-ДБ, че трябва приемлива за всички фигура, а не на равно разстояние от всички

Лидерът на ГЕРБ сложи рамката В ситуация с 18 млрд. дефицит, две войни и съседна Македония, която завива към Китай, бил необходим силен и опитен политик начело на правителството, а не човек

29 гласа изхвърлиха “Величие” от парламента, но МЕЧ този път успя и ще има депутати (Обзор)

Голяма част от избирателите на двете формации са хора, които преди са гласували за "Възраждане" или с "Не подкрепям никого" “Величие” пак се оказа изненадата на изборите

Успешни кметове теглиха партии като локомотиви, но остават при хората - не искат да са депутати

В Бургас Димитър Николов и в Стара Загора Живко Тодоров - рекордьори по преференции С най-малко лични предпочитания в Смолян е Николай Мелемов, защото предварително обяви

Никой не избра Доган в родното му село, Пеевски взе 240 от 245 гласа в секцията, където гласува

"Алианс за права и свободи" спечели изселниците и е първи в Разград "Новото начало" взе Кърджали и Шумен Младото ДПС вдигна резултата на старите с 4000 гласа в София - област, втора сила е в Хасково

Представиха новата фондация "100 години Локомотив Пловдив"

На специална пресконференция в Пловдив беше представена новата Фондация "100 години "Локомотив Пловдив". Тя ще отговаря за организацията на честванията във връзка със 100-годишния юбилей на футболния

>