Писаната булка - гелина, прави сватбите в Рибново уникални - отварят си вратата към ЮНЕСКО (Снимки)

28.10.2024 17:41 Тони Маскръчка
Обичаят гелина е специфичен за сватбите в Рибново и се изпълнява само там. СНИМКИ: ИБРАХИМ КАДРИЕВ
На големи дървени скелета пред дома на булката се изнася целият чеиз.
На втория ден от сватбата е обичаят гелина, при който лицето на булката се украсява.
Над 70 тави с баница носят роднини на младоженеца в дома на булката по време на годежа. На другия ден тя ги връща също пълни.
Млади мъже носят байраци, на които са даровете за булката.
Близо 1000 души се събират на сватба в селото. Три дни на площада се вият хора.
Над 40 деца са записани тази година за 5-дневния сюнет в Рибново, организиран от семейство Куневи.
Мъже се строяват за участие в мазните борби.

Зимата е сезонът на женитбите в родопското село - работата по полето е свършила, а гурбетчиите се завръщат у дома

Сватбата в Рибново. Няма такава в други части от България, нито пък в чужбина. Двудневна феерия от цветове, музика, веселие, събрани в традиционните обичаи, които жителите на Рибново пазят от векове. И днес младите се женят със същите ритуали, каквито са изпълнявали и предците им.

Зимата е сезонът на сватбите в родопското село, когато работата по полето е приключила, а гурбетчиите се завръщат по домовете си, и така от края на декември до март всяка събота и неделя в селото има празник.  

Традиционната сватба в Рибново очаква признание от ЮНЕСКО за част от световното нематериално културно наследство

Традицията в селото е жива и младите хора се стараят да я запазят и предадат на следващите поколения. Сватбата в Рибново е грандиозен спектакъл, на който е поканено цялото село, а в последните години идват и стотици туристи от страната и чужбина.

Съчетава уникална културна традиция, фолклорни елементи и езически ритуали. Това са сватбите, на които няма да видите булка с бяла рокля или пък гости с официални модерни тоалети. Всички са в традиционни пъстри носии, характерни само за Рибново. 

Първия ден празнуват гостите на младоженеца, а на следващия – роднините и приятелите на булката. Поне 1000 души общо преминават през голямата зала в читалището, където е почерпката за здраве и щастлив семеен живот на младото семейство. 

Цялото село е поканено на сватбата, а през двата дни оркестри със зурни и тъпани огласят площада, където се вият дълги хора.

Безспорно кулминацията на празника е украсяването на лицето на булката, което не се прави на никое друго място. Ритуалът гелина, който означава писана булка, е най-атрактивният. На втория ден от сватбата лицето на младоженката се изписва и украсява. Очите са почти затворени. 

Покрива се цялото с плътен слой бял крем, върху който се поставят пъстри пайети под формата на цветя.

След това на главата се спуска червено було, декорирано с лъскави гирлянди. Близо два часа отнема правенето на гелината. После булката се извежда от съпруга си от дома на баща , като държи пред очите си огледало, и върви към новия си дом.

Лицето е скрито под белия крем, за да се пази от уроки

Тя пък държи огледалото пред себе си и в него може да вижда само лицето си, за да се възхищава на красотата, да не поглежда настрани и назад към бащиния дом, когато я извеждат оттам.

Преди гелината процесия от страната на младоженеца отива в дома на булката.

"Носят дарове, поставени на дървени триъгълни байраци

Всеки байрак се окачва с традиционните за жената от Рибново шалвари, антерии, елеци, забрадки, терлици, много платове и други дрехи.

Първият байрак е гелинският. На него са дрехите, с които младоженката ще се облече, след като бъде нашарено лицето с перли и пайети.

Байраците се носят от млади мъже, които, след като пристигнат пред дома на булката, искат баща да откупи байраците", разказва учителят в местната гимназия Ибрахим Кадриев, който е най-ревностният изследовател и пазител на традициите в селото и документира с камера и фотоапарат всяка сватба в Рибново.

Друг специфичен обичай покрай сватбата е т.нар. къна. Не всички младоженци я изпълняват, но за тези, които не пропускат атрактивния обичай, сватбата продължава 3 дни.

Къната е в петък вечерта - свекървата къносва ръцете на бъдещата си снаха, като по този начин я белязва, че на следващия ден ще е гелина. 

На площада върви процесия от десетки младежи със запалени факли, след тях е свекървата, която носи къната в специален съд.

Приятелки на булката, облечени в същите дрехи като нейните, играят хора на площада.

Много характерно за сватбата е излагането на чеиза на булката пред очите на цялото село

Всички трябва да видят каква покъщнина ще занесе в новия си дом. Седмици преди тържеството на улицата се поставят огромни дървени скелета. По тях се разпъват десетки завивки, килими, покривки, дрехи както за булката, така и за очакваното бебе.

На улицата се подрежда обзавеждането

– мебели за хол, спалня, детска стая, домакински уреди. Има дори вази, посуда, играчки. След като всеки е минал покрай изложения на показ чеиз, всичко се товари на камиони и се превозва до новия дом на момичето.

А месеци преди сватбата е годежът, наричан главеш, но и той няма нищо общо с познатите ни тържества. В определения ден се разменят подаръци от страна на роднините на булката и младоженеца.

Всеки подарък се предава от ръка на ръка, за да видят всички стотици присъстващи кой какво дарява. Годежарите носят тави с баници. Това пък е ритуалът връщане на баници.

Подредени в дълга колона, млади момичета носят в красиви подноси сладки и солени баници, като броят им обикновено стига до 70-80. С тях се черпят гостите. След размяната на даровете цялото село се събира на площада да играе хоро.

Ден по-късно е връщането на баниците. Обратно приятелките на младоженката връщат в дома на избраника същия брой тави, пълни пак с баници.

В дните на сватбата в Рибново е пълно с обичаи, които са един след друг и гостите притичват от площада до домовете на младоженците,

за да станат свидетели на всяка крачка от първите им часове съвместен живот.

"Процедурата по кандидатстване и одобрение от ЮНЕСКО няма да стане бързо, но си заслужава търпението. Преди това сватбата на Рибново трябва да бъде вписана в Националната система "Живи човешки съкровища" и вече сме номинирани.

Изпратени са всички видеоматериали и снимки. Надяваме се самобитната ни сватба да бъде вписана час по-скоро", оптимист е общественикът Кадриев.

В читалището в селото той е оформил своеобразен етнографски музей, където са показани традиционното облекло на рибновката, домашни станове, цедилки, престилки, изработени от сръчните ръце на жените.

Там има и гардероб с местни носии. Всеки турист може да се облече с тях, да се разходи из селото, а желаещите жени може да влязат в ролята на гелина и лицата им да бъдат изписани досущ като булките на Рибново.

Грандиозен 5-дневен сюнет организира семейство в чест на сина си Ахмед, за ритуала вече са записани 40 деца

Грандиозен 5-дневен сюнет организират Фатме и Мустафа Куневи в чест на сина си Ахмед, който е на 1 г. Ритуалът ще се проведе от 6 до 10 ноември.

"Това е наш празник и решихме да го направим по-голям, за да покажем какви са ни традициите и да почерпим гости за здравето на сина ни и цялото семейство", каза Мустафа, който е строител, а съпругата му е психолог в гимназията. 

Семейството е поканило всички съселяни от Рибново, както и гости от цялата страна и от чужбина.

За всички 5 дни родителите на Ахмед осигуряват изхранване в читалището в Рибново.

300-килограмово теле ще бъде сготвено на курбан, като всеки ден най-добрият готвач Расим Бошнаков и негов помощник ще приготвят по 10-12 казана. Толкова мащабен празник досега не е организиран у нас, като за подготовката се включили десетки приятели и роднини на семейството. Петте дни ще са огласени от оркестри със зурни и тъпани.

Досега за сюнета са записани над 40 деца от цялата страна.

През първия ден е традиционното посрещане на дърварите на площада. Обичай, при който десетки коне, натоварени с дърва за огрев, минават през селото. Той символизира подготовката за зимата.

Вторият ден е денят на жената и тогава се провежда традиционното калесване с украсени коне. Жени и момичета с подаръци и баници, съпроводени от музиканти, ще отидат в дома на Куневи.

Третият ден е на бабураците. Младежи се обличат в стари и одърпани мъжки и женски традиционни местни дрехи, за да бъдат смешни и неразпознаваеми по време на представлението на площада. 

Един от дните е отделен за спортни прояви - най-масовата ще е турнирът по футбол за отбори от община Гърмен. Акцентът е на петия ден, когато е обрязването на децата в дома на сайбията. Десетки малчугани, качени на украсени коне, ще дефилират по улиците.

Тогава се провеждат конската кушия и мазните борби с много награди.

В петък - 8 ноември, ще бъде и тържественото откриване на новия корпус на гимназия "Йордан Йовков". Очакват се министри, депутати, бивши президенти и вероятно Румен Радев.

Други от От страната и света

Успешни кметове теглиха партии като локомотиви, но остават при хората - не искат да са депутати

В Бургас Димитър Николов и в Стара Загора Живко Тодоров - рекордьори по преференции С най-малко лични предпочитания в Смолян е Николай Мелемов, защото предварително обяви

Никой не избра Доган в родното му село, Пеевски взе 240 от 245 гласа в секцията, където гласува

"Алианс за права и свободи" спечели изселниците и е първи в Разград "Новото начало" взе Кърджали и Шумен Младото ДПС вдигна резултата на старите с 4000 гласа в София - област, втора сила е в Хасково

Представиха новата фондация "100 години Локомотив Пловдив"

На специална пресконференция в Пловдив беше представена новата Фондация "100 години "Локомотив Пловдив". Тя ще отговаря за организацията на честванията във връзка със 100-годишния юбилей на футболния

Държавата прави втори опит да смени представителя си в "Лукойл Нефтохим"

Държавата прави втори опит да смени представителя си в “Лукойл Нефтохим”. Това става ясно от отговор на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов на депутатски въпрос

Oтмениха постановена присъда за изнудване заради смъртта на подсъдимия

Окръжен съд – Монтана отмени присъда на Районен съд – Монтана, постановена на 24.06.2024 г., с която на Ц. П. В. е наложено наказание три години „Лишаване от свобода" при първоначален „строг режим" и

>