Търговията със селскостопански и хранителни продукти в ЕС расте през юли 2024 г.

28.10.2024 15:54
ЕС СНИМКА: Пиксабей

През юли 2024 г. търговският излишък на Европейския съюз (ЕС) в областта на хранително-вкусовата промишленост е нараснал с 8 на сто спрямо предходния месец, достигайки 6,1 милиарда евро – стойност, подобна на тази през юли 2023 г. Това се дължи на вече силната първа половина на 2024 г. благодарение на по-големия износ, сочи последният месечен доклад за търговията със селскостопански и хранителни продукти, публикуван днес от Европейската комисия (ЕК).

Между януари и юли 2024 г. излишъкът е нараснал на 39,7 милиарда евро, което представлява увеличение с 1,1 милиарда евро в сравнение със същия период на 2023 г. От януари насам общият износ на ЕС от януари до юли е достигнал 137,2 милиарда евро, което е с 3 на сто повече, отколкото през същия период на 2023 г. Кумулативният внос между януари и юли е достигнал 97,5 милиарда евро, което е с 2 на сто по-високо в сравнение с 2023 г.

Износ

Общият износ на ЕС от януари до юли е достигнал 137,2 милиарда евро, което е с 3 на сто повече, отколкото през същия период на 2023 г. Износът на селскостопански и хранителни продукти от ЕС е достигнал 20,8 милиарда евро през юли 2024 г., което е увеличение с 10 на сто спрямо предходния месец и с 15 на сто повече от юли 2023 г.

Износът на ЕС за САЩ се е увеличил с 1,5 милиарда евро (10 на сто), до голяма степен поради по-високите цени на маслините и зехтина, докато износът за Великобритания се е увеличил с 914 милиона евро (3 на сто). За разлика от това износът на ЕС за Китай е намалял със 728 млн. евро (8 на сто), главно поради спада в износа на продукти като замразено свинско месо, млечни продукти (по-специално обезмаслено мляко на прах и пресни млечни продукти) и зърнени култури, пише БТА.

Износът на маслини и зехтин от ЕС е отбелязал най-голям ръст в стойността си – с 1,7 милиарда евро (59 на сто) поради по-високите цени. Износът на продукти от категорията кафе, чай, какао и подправки също се е увеличил с 1,2 млрд. евро (25 на сто), главно от какаови паста, масло и прах. Междувременно износът на зърнени култури, растителни масла и вино е намалял в стойността си поради по-ниските цени и обеми.

Внос

Кумулативният внос между януари и юли е достигнал 97,5 милиарда евро, което е с 2 на сто по-високо в сравнение с 2023 г. Вносът през юли 2024 г. се е увеличил с 11 на сто на месечна база до 14,6 милиарда евро, което представлява ръст с 23 на сто в сравнение с юли 2023 г.

Вносът в ЕС на какаови продукти от Кот д’Ивоар се е увеличил значително с 1,2 милиарда евро (50 на сто), докато вносът на Нигерия е отбелязал ръст със 150 на сто (600 милиона евро) по същата причина. Вносът на зехтин от Тунис почти се е удвоил, увеличавайки се с 460 млн. евро. 

По отношение на вносните продукти кафето, чаят, какаото и подправките са нараснали с 3,8 млрд. евро (31 на сто), което се дължи главно на високите цени на какаото, особено на какаовите зърна. За разлика от това, при вноса на маслодайни семена и протеинови култури се наблюдава най-голям спад в стойността — с 1,9 милиарда евро (15 на сто), по-специално от Австралия, Бразилия и САЩ. Вносът на зърнени култури е надолу с 1,5 милиарда евро (20 на сто) поради по-ниските цени.

Други от От страната и света

Водещите европейски борси приключиха с повишения на индексите

Водещите европейски фондови борси приключиха на зелено първия работен ден от тази седмица. Водещите индекси се повишиха в следобедните часове, докато инвеститорите оценяваха ситуацията в Близкия

Два автобуса на градския транспорт се блъснаха край метростанция "Хаджи Димитър" в София (Снимки)

Два автобуса на градския транспорт са се блъснали край метростанция "Хаджи Димитър", стана ясно от кадри в социалните мрежи.  Инцидентът е станал след 17 ч. днес. Единият от автобусите е двуетажен

Иззеха над 14 млн. фалшиви евро от България и още 17 страни

Полицейските органи в 18 държави са иззели банкноти с номинална стойност над 14 млн. евро при поредица от обиски, съобщи днес правоприлагащата агенция на ЕС Европол

Вижте разпределението на мандатите, след като в парламента влизат 8 партии

ГЕРБ ще имат 69 депутати в 51-я парламент, сочат изчисленията след като ЦИК публикува резултатите от 100 % преброени протоколи от СИК в РИК. Числата включват и гласовете от чужбина

Задържаха предполагаемия убиец на жената, намерена в столичния квартал "Младост"

Задържан е предполагаемият извършител на убийството в столичния квартал „Младост“, съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. Това се е случило няколко часа след престъплението

>