Дори със скъпи горива и кредити Букурещ успя да изпревари София по стандарт (графика)

28.10.2024 15:26 Христо Николов
Сградата на румънската централна банка. Лихвите по ипотечни кредити в северната ни съседка са над 7% годишно. СНИМКА: РОЙТЕРС
По-малки магазини в Русе зареждат хранителни стоки от Румъния заради по-ниските цени.

Румънците плащат почти 3 пъти повече по заемите за жилище

Минималната им заплата oт 1 януари се вдига на 1591 лева, докато у нас става 1077 лева

Румъния изпреварва България в икономическото си развитие - това нито е новина, нито е изненада. Но за тези, които се съмняват, че наистина е така, поредното доказателство са данните за разполагаемия доход.

Средногодишният на жителите на Букурещ е стигнал 18 500 евро и така на практика се изравнява със средното ниво в ЕС, съобщи пресата в северната ни съседка, цитирайки проучване на GfК.  В София не надвишава 16 000 евро, но да не забравяме, че Букурещ, който има към два милиона жители, е по-богат град и от Виена, ако се гледа БВП на глава от населението и паритетът на покупателната способност.

Като известно утешение може да служи това, че

Румъния, както и България са все още доста

далеч от развитите европейски държави,

защото жителите на Лондон например имат 70 484 eвpo годишен разполагаем доход, a на Цюpиx - 73 660 eвpo.

Но очевидно покупателните възможности на живеещите в Букурещ, който е само на 70 километра от Русе, са по-високи от тези на софиянците.

Разполагаемият доход не е точно брутният на хората. От него се вадят всички данъци и осигуровки и полученото се разделя на членовете на домакинството. Сумата показва покупателните възможности. 

Като изключим Унгария, която заради високата си инфлация миналата година в момента е на дъното в ЕС по този показател, от 2007 г. България е на последното място, традиционно разделяйки си го с Румъния.

Но сега северната ни съседка определено е напред. Това се вижда и когато се сравнят заплатите в Букурещ и София с цените на стоките и услугите в двата града.  Към момента средната брутна заплата в София изглежда по-висока от тази в Букурещ   (виж инфографиката). Но данните за България са към юни 2024 г., докато за Букурещ са към последния месец на 2023 г. 

Освен това от 1 юли минималната заплата в Румъния oт 3300 лeи (1297 лв.) стана 3700 лeи (1454 лв.).  А от 1 януари догодина се задава ново увеличение до 4050 леи (1591 лева).

В края на миналата година минималната заплата за България за 2024-а стана 933 лева. От 1 януари се вдига на 1077 лв. Т.е. и сега

в ceвеpнaтa ни cъceдкa e c 50% пoвeчe,

догодина разликата се запазва

Румъния стриктно следва правилото минималната да бъде половината от средната заплата за страната. 

Пътуването с градски транспорт в Букурещ е доста по-евтино, отколкото в София. Преди няколко години румънците имаха идея да направят метрото, трамваите и автобусите в Букурещ напълно безплатни, за да стимулират хората да слязат от колите си. Това не стана, но поне стойността на билетите е замразена от години. За разлика от нас предприятията на градския транспорт в Букурещ не са общински, а държавни и се субсидират активно от бюджета. 

Донякъде неизгодно за българите, пътуващи из Румъния, е да зареждат  колите си там. Независимо че имат мощни рафинерии и дори част от горивото в България се внася от Румъния, в момента бензинът и дизелът на север от Дунав са по-скъпи.

Причината е, че тази година акцизът върху горивата там се вдигна три пъти – на 1 януари, а после и през април и юли. В Румъния от години е приета методика, според която акцизът върху автомобилните горива се вдига с процента на годишната инфлация през предходните тримесечия, тоест в момента потребителите трябва да преглътнат високата инфлация от 2022 и 2023 г. 

Освен това, когато човек зарежда от обектите на големите вериги в България, може да ползва отстъпка за редовен клиент. В Румъния тези карти не важат дори на обектите на същите вериги. 

Самото автомобилно движение в румънската столица впечатлява българите, които често споделят снимки от магистралния пръстен около Букурещ. Но те влизат в града от южна посока, където околовръстното е широко като магистрала.

Откъм северната страна то все още е като едновремешния околовръстен път между “Бояна” и “Младост” – едно платно с две ленти за движение. 

Почти няма разлики при разходите за жилище

- покупка, наемане и поддръжка, между София и Букурещ. В румънската столица средният процент на увеличение на имотните цени за последната година се движи между 11 и 17%. Подобни са нивата и в София.  

Според анализатори, анкетирани от най-големия румънски имотен сайт - Imobiliare.ro, стойността на имотите при съседите е надценена. Поне така смятат 70% от тях. 

Но има нещо съществено, което прави картината на жилищния пазар в Румъния доста по-тежка, отколкото у нас – средната лихва по ипотечните кредити е 7,19%. Все пак има известно понижение през последните 12 месеца, защото тогава бе 7,7%. Но румънците не могат и да мечтаят за лихви като у нас от порядъка на 2,7%.

На практика Румъния е третата източноевропейска държава с най-скъпи жилищни заеми в момента след Полша и Унгария. 

Така, както България не е София, така и Румъния не е само Букурещ. 19-милионната ни северна съседка е разделена на три основни региона, които се различават икономически един от друг. Влахия, т.е. районът на север от Дунав, е най-слабо развитата част на страната, насред която като остров на изобилието стои Букурещ.

Молдования, т.е. източната част на Румъния, е още по-бедна от Влахия. За сметка на това Трансилвания, която е най-западната част, е далеч по-напред от останалите по всички основни икономически показатели. 

Това, което направи Румъния през последните години, е

увеличение на БВП на човек с 41 на сто

Така успя да задмине Хърватия и се изравни с Унгария и Португалия, за да достигне  77% от средното за ЕС ниво. Ние сме на 66% и темпото на Румъния е почти двойно на нашето. 

Според икономистите, когато този показател на страна членка достигне 70% от средното за ЕС ниво, може да се очаква икономиката да се ускори много по-силно. 

Такъв е например случаят с Португалия и Ирландия, чиито икономики тръгват рязко нагоре след този праг.

Магазини в Русе зареждат от северната ни съседка заради 9% ДДС за храните

По-малки магазини в Русе зареждат хранителни стоки от Румъния заради по-ниските цени.

Цените на хранителните продукти в Букурещ са по-ниски от тези в София.

Причината е, че стандартната ставка на ДДС в северната ни съседка е 19%, но за всички хранителни стоки тя е 9%.

За русенци, които често прескачат до румънската столица, е изгодно да пазаруват там за по-дълъг период от време. За покупки на едро румънската столица е изключително подходяща, защото там молове, разположени близо до околовръстното, предлагат голямо разнообразие от стоки, и то на всякакви световни брандове.

Много от тях имат производствени бази в Румъния и това е причината перилните и почистващи препарати, а и много други стоки за домакинството да струват по-евтино там, отколкото тук.

Това е причината квартални магазини в Русе, а и изобщо в Североизточна България, да зареждат стоки от румънски магазини или борси. Става дума за същите продукти, които се продават и в останалите части от България - разликата е само в езика на етикетите.

Други от От страната и света

Вижте разпределението на мандатите, след като в парламента влизат 8 партии

ГЕРБ ще имат 69 депутати в 51-я парламент, сочат изчисленията след като ЦИК публикува резултатите от 100 % преброени протоколи от СИК в РИК. Числата включват и гласовете от чужбина

Задържаха предполагаемия убиец на жената, намерена в столичния квартал "Младост"

Задържан е предполагаемият извършител на убийството в столичния квартал „Младост“, съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. Това се е случило няколко часа след престъплението

"Величие" извън парламента със 102 гласа - ЦИК при 100% обработени протоколи

"Величие" остава под чертата с 3,999% процента, сочат данните на ЦИК при 100% обработени протоколи на СИК в РИК. Това означава, че не им достигат двайсетина гласа

Иван Таков: На тези избори показахме, че една друга БСП е възможна

На тези избори показахме, че една друга БСП е възможна. Това каза Иван Таков, председател на БСП - София, след като столичните социалисти регистрираха с 33% по-добър резултат на предсрочните

Писаната булка - гелина, прави сватбите в Рибново уникални - отварят си вратата към ЮНЕСКО (Снимки)

Зимата е сезонът на женитбите в родопското село - работата по полето е свършила, а гурбетчиите се завръщат у дома Сватбата в Рибново. Няма такава в други части от България, нито пък в чужбина

>