Людмила Петкова: Не се предвижда увеличаване на данъците за 2025 г.

28.10.2024 13:42
Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова Снимка: Велислав Николов

Министерство на финансите не предвижда увеличаване на данъците за догодина. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

На въпрос свързан с проектобюджета за догодина, Петкова уточни, че са разработени редица приходни и разходни мерки, така че салдото в хазната да бъде до 3 процента дефицит от БВП на начислена основа.

400 милиона лева би струвало на хазната, ако се удължи нулевата ДДС ставка за хляба и брашното и 9-процентния налог за ресторантьорския бранш, посочи още вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова.

На днешната среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество част от работодателските организации поискаха да не се възстановява ставката от 20% в тези сектори, където намалението бе въведено заради коронавирусната пандемия.

"Преференциалните ставки по принцип са предпоставка не само за увеличаване на административната тежест, но те са и предпоставка за отклонение от данъчно облагане", отбеляза финансовият министър, цитирана от БНР.

В двуседмичен срок след изпълнение на критерия за ценова стабилност, България ще поиска извънредни конвергентни доклади от Брюксел и Франкфурт за готовността ни за присъединяване към еврозоната, каза още Петкова и отново гарантира, че Бюджет 2025 година ще бъде изчислен при дефицит до 3% от БВП на начислена основа.

Тя ще очаква мандат от новото 51-во Народно събрание, за да предоговори параметрите на Плана за възстановяване и устойчивост, които не срещнаха подкрепа на депутатите в настоящия парламент:

"Колкото по-рано се приемат промените, толкова се дава по-голям шанс за изпълнение на инвестициите в срок, тъй като ПВУ приключва през август 2026 г.".

Други от От страната и света

"Величие" извън парламента със 102 гласа - ЦИК при 100% обработени протоколи

"Величие" остава под чертата с 3,999% процента, сочат данните на ЦИК при 100% обработени протоколи на СИК в РИК. Това означава, че не им достигат 102 гласа

Иван Таков: На тези избори показахме, че една друга БСП е възможна

На тези избори показахме, че една друга БСП е възможна. Това каза Иван Таков, председател на БСП - София, след като столичните социалисти регистрираха с 33% по-добър резултат на предсрочните

Писаната булка - гелина, прави сватбите в Рибново уникални - отварят си вратата към ЮНЕСКО (Снимки)

Зимата е сезонът на женитбите в родопското село - работата по полето е свършила, а гурбетчиите се завръщат у дома Сватбата в Рибново. Няма такава в други части от България, нито пък в чужбина

Мъж на 36 години е пострадал при пожар в Дупница

Мъж на 36 години е пострадал при пожар в Дупница, съобщиха за БТА от полицията в Кюстендил. Пожарът е възникнал на втори етаж на жилищна сграда, пострадалият е живеел там

Разследват убийството на жената, открита пред блок в София, в условията на неотложност

Софийската градска прокуратура е уведомена от Столичната дирекция на вътрешните работи, че е образувано досъдебно производство в условията на неотложност за убийство във връзка с откритото безжизнено

>