Лошият сън може да влияе на скоростта на стареене на мозъка

28.10.2024 09:09
Сън СНИМКА: Pixabay

Според нови изследвания лошият сън през 40-те години може да ускори стареенето на мозъка. Откритията допълват нарастващия брой доказателства, че качеството на съня е тясно свързано с когнитивното здраве, като подчертават необходимостта от решаване на проблемите със съня в ранна възраст.

Наличието на достатъчно сън е от съществено значение за нашето психическо и физическо благополучие. Той ни помага да укрепим спомените си и подпомага физическото възстановяване, а недостигът на сън доказано допринася за сърдечни заболявания, затлъстяване, невродегенеративни разстройства и депресия.

Въпреки това, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, един от всеки трима възрастни в САЩ съобщава, че не си доспива достатъчно.

„В предишни изследвания проблемите със съня са били свързани с влошени умения за мислене и памет на по-късен етап от живота, което излага хората на по-висок риск от деменция", казва в изявление Клеменс Кавайес, автор на изследването и изследовател в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

„Нашето проучване, в което се използва сканиране на мозъка за определяне на мозъчната възраст на участниците, показва, че лошият сън е свързан с близо три години допълнително стареене на мозъка още на средна възраст", допълва тя.

В проучването са анализирани данни от 589 лица на средна възраст 40 години. Участниците са попълнили въпросници за съня в началото на изследването и отново пет години по-късно. След това са подложени на сканиране на мозъка 10 години по-късно.

Като сравняват данните от мозъчното сканиране с резултатите от въпросника с помощта на машинно обучение, изследователите виждат значителна разлика между мозъците на хората, които трудно заспиват, и тези, които не заспиват. След коригиране на фактори като възраст, пол, високо кръвно налягане и диабет, групата с най-големи проблеми със заспиването имала мозък средно с 2,6 години по-стар от този на тези, които имали най-качествен сън.

Лошото качество на съня, трудното заспиване и ранното събуждане са свързани с по-бързото стареене на мозъка, особено при тези, които постоянно са показвали лоши характеристики на съня през целия период на изследването.

„Нашите открития подчертават важността на решаването на проблемите със съня в по-ранен етап от живота, за да се запази здравето на мозъка, включително поддържане на постоянен график на съня, физически упражнения, избягване на кофеина и алкохола преди лягане и използване на техники за релаксация", казва в изявление Кристин Яфе, един от съавторите на изследването, изследовател в Калифорнийския университет в Сан Франциско и член на Американската академия по неврология.

„Бъдещите изследвания трябва да се съсредоточат върху намирането на нови начини за подобряване на качеството на съня и върху проучването на дългосрочното въздействие на съня върху здравето на мозъка при по-млади хора", допълва той.

Разбира се, тези констатации се основават на субективните доклади за съня на участниците. Освен това данните не доказват, че проблемите със съня са причина за това ускорено стареене на мозъка. Въпреки това те предлагат убедителни доказателства, че проблемите със съня са тясно свързани с когнитивния упадък, и са в съответствие със съществуващите изследвания за значението на съня за развитието и поддържането на мозъка в по-напреднала възраст, пише Вести.бг.

Други от Докторе кажи

ВМА обучи трети успешен випуск парамедици

Курсистите, които се обучаваха за парамедици в Центъра за професионално обучение към Военномедицинска академия (ВМА), успешно преминаха теоретичната и практическа част от държавния изпит за

Великобритания ще открива сериозни сърдечни заболявания чрез изкуствен интелект

Националната здравна служба (НЗС) на Великобритания ще изпробва „свръхчовешки" модел с изкуствен интелект (ИИ), който предвижда риска от заболяване и ранна смърт при пациентите

Смяната на времето може да доведе до сърдечносъдови и психологически проблеми

На 27 октомври часовниците в много страни в Европа ще се върнат с един час по-рано, с което се отбелязва краят на лятното часово време. Тази сезонна смяна на времето се извършва два пъти годишно -

Нова система проследява пътя на всяка ваксина у нас

От началото на септември 2024 г. влезе в експлоатация нова електронна система за разпределяне на биопродукти в страната, която позволява проследяването на пътя на всяка ваксина в България – от

Родители: В аптеките липсват назалните ваксини против грип

Грипът дойде по-рано от очакваното и първият случай вече е доказан в София. На този фон майки се оплакват от липса на противогрипна ваксина, която вместо с убождане, се поставя чрез впръскване в носа

>