Търси се Гунди да поведе правителството на компромиса

28.10.2024 07:59 Виктор Иванов
Мнозинството от българите искат да има редовно правителство, но малко над 1/3 от тях отидоха до урните. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Има един невъзможен кабинет - без мандата и участието на ГЕРБ

Редовно коалиционно правителство, което преди месец изглеждаше невъзможно, стои реално в плановете на всички политически играчи. И то без прогнозите на социолозите, с които влязохме в кампанията, да са се променили кой знае колко от изборните резултати.

Парламентът отново ще е разпокъсан и отново вътре ще са старите орел, рак и щука. Но водени от страха, че осми избори напролет могат да изстрелят силен играч като Румен Радев на терена, този път всички заговориха за компромиси. Предварително. А ако се съди по думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, всички компромиси са възможни.

От срещите с вас усетих несигурност, страх, умора и желание да се направи правителство. Политиците сме длъжници на народа и трябва да направим така, че да върнем сигурността, спокойствието. А това става с правителство с 4-годишен мандат. Аз гарантирам, че ГЕРБ ще направи всичко възможно да състави правителство, което да върне стабилността и сигурността. Ние ще направим всички компромиси, но ще има правителство, бяха заключителните думи на Борисов на финалат на кампанията в петък вечер.

Доста нетипични след демонстрираното в последния месец самочувствие, че правителството трябва да е на ГЕРБ,

партията му трябва да спечели поне 80 места в парламента, а защо не и премиерът на България отново да се казва Бойко Борисов.

Президентът Румен Радев пък в неделя даде знак, че ще остави достатъчно време на партиите да се разберат за формирането на редовен кабинет. Ние наистина очакваме редовно правителство, заяви държавният глава и призова да се осигури спокойна обстановка на партиите да преговарят.

Да има най-накрая правителство и политиците да свършат работата си, искат и 82% от гражданите, участвали в анкета на “24 часа”, в която са се включили 2220 души. 

Очевидно лидерът на ГЕРБ вече е направил един от компромисите,

на които е готов. И той е да не се търси премиер, който да е прекалено тясно обвързан с партията му.

А откъм ПП-ДБ вероятно ще послушат бившия премиер Иван Костов и ще се съгласят така желаният от тях равноотдалечен премиер да е със сантиметър-два, а защо не и повече, по-близичко до ГЕРБ. Нещо като Гунди - легенда на българския футбол, ама все пак повече на “Левски”. Очевидно вдъхновен от успеха на филма за Георги Аспарухов, в неделя Борисов припомни легендарен футболен лаф: Пазете се от Гунди в последните секунди. Без да уточнява - последните секунди на изборния ден или на шансовете за преговори за правителство.

Разбирателство между бившите партньори от сглобката е задължителният компромис, за да има редовно правителство. Това показват и политическите, и математическите реалности след изборите. Разбирателство между ГЕРБ и ПП-ДБ би събрало между 104 и 116 депутати. И ще е нужна само още една малка подкрепа, била тя и неофициална.

“Първо ГЕРБ като победители трябва да кажат какво ще правят”, бе единственият съдържателен коментар от ПП-ДБ вечерта след като бяха ясни резултатите. Направи го Николай Денков. Като най-вероятният трети тук се очертава БСП, за които ГЕРБ са готови да “забравят”, че са си гласували забрана да се съюзяват. Кирил Петков също подаде социалистите като възможен партньор. А в неделя временният лидер на БСП

Атанас Зафиров открито одобри идеята за равноотдалечен премиер

С уточнението, че не била на ПП-ДБ, а на социалистите.

За постигането на какъвто и да било вариант за кабинет с участието на ГЕРБ и ПП-ДБ обаче Кирил Петков и Асен Василев ще трябва да направят и втори компромис. Кабинетът може да е излъчен само с първия мандат на ГЕРБ. Борисов, склонил веднъж на равноотдалечения премиер, трудно ще направи втори такъв публичен компромис.

А Кирил Петков и Асен Василев очевидно ще трябва да посмалят малко изискванията какво трябва да направи първо Борисов, преди те да се съгласят на общо правителство.

По време на кампанията колкото и да звучеше привидно неотстъпчив, Борисов все пак даваше знаци, че разговорите трябва да са именно с ПП-ДБ. Кирил Петков и Асен Василев обаче тъкмо обратното - поне досега изглеждаха непреклонни и втвърдили тона си към ГЕРБ: 

няма въобще да разговарят, ако не бъдат изпълнени техните условия

Тоест, ако не бъдат приети промените в трите закона за плана за възстановяване - процедурата за избор на нов шеф на Антикорупционната комисия по правила, одобрени от ЕК; законът за личния фалит; защитата на хората, които подават сигнали за злоупотреби в държавата.

Най-важното е какво се случва с Антикорупционната комисия - дайте да започнем с една институция в тази държава, която да работи така, че да може да разследва корупцията. Тази комисия в момента е изцяло под контрола на Пеевски, тя е една от бухалките. И ние казваме: Г-н Борисов, вие ще трябва да кажете на г-н Пеевски, че вече не сте заедно и тази бухалка трябва да се превърне в институция, която да гони корупцията за всички. Трябва да приемем законите, с които България може да се движи напред. От това дали този разговор те могат да го имат помежду си, или не, зависи след тези избори дали ще имаме възможност да сформираме правителство, или не, заяви Кирил Петков в интервю за “24 часа”.

Под повърхността обаче в ПП-ДБ са наясно, че не могат да притискат прекалено много Борисов. Поне не и този път. И се твърди, че са свели червените си линии до една - няма да правят компромис с участие или подкрепа от страна на Делян Пеевски и неговите депутати.

Към този сценарий за троен компромис желание да се присъедини показа и лидерът на ИТН Слави Трифонов. В интервю за “24 часа” в края на кампанията той изключи от възможните си партньори единствено “ДПС - Ново начало”. И макар

да не е забравил негативните си емоции

както към Бойко Борисов, така и към Кирил Петков и Асен Василев, даде знак, че е готов да се смири.

ГЕРБ имат и варианти за други компромиси, ако все пак ПП-ДБ се окажат изключително неотстъпчиви. Което при изненадващите втвърдявания от нищото на Петков и Василев не може да бъде изключено.

ГЕРБ още в кампанията опитаха да вбият клин между ПП и ДБ и дадоха знак, че е възможно да търсят компромис само с част от градската коалиция. Бившият парламентарен шеф Росен Желязков дори обяви, че ако ПП продължават да не искат разговори с ГЕРБ, те ще се обърнат към ДБ, които “имат институционално мислене”. Още повече че пролича и в кампанията, че пропастта, която за малко да раздели “Да, България” от ПП, не е затворена. И двата коалиционни уж партньори всъщност водеха паралелна и доста различна кампания. Като ДБ очевидно се съсредоточиха единствено срещу Пеевски.

Борисов реализира хитро договорки, без да си спазва думата, защото той се върти като съсел у тръба, както казваше Краси Радков, и може да прави всякакви договорки с всички, каза още Слави Трифонов в интервю за “24 часа”. И май даде доста добро описание, че пред ГЕРБ всъщност много от вратите са отворени. През цялата кампания нито веднъж от партията на Борисов не изключиха отново да работят с “ДПС-Ново начало” и поне публично не пожелаха да вземат страна в разцеплението в ДПС. Така че тези врати за Борисов са отворени, а и компромиси могат да бъдат постигнати.

Допълнително

Борисов има шанса и сам да си говори с БСП

и да търси компромис с тях. След оставката и изключването на Корнелия Нинова той вече посочи социалистите като потенциален партньор. Без да си го признават публично, и БСП май са готови на разговори с ГЕРБ. Партията има конгресно решение, че това е табу, но то винаги може да бъде заобиколено с оправданието за необходимост от излизане от кризата. За временното ръководство влизането във властта би дало глътка въздух да се спасят от вътрешнопартийна разправа - така, както направи Нинова преди две години, когато БСП стана част от кабинета на Кирил Петков. Тогава изведнъж изпадането на партията на четвърто място остана на заден план, защото тя влезе във властта.

Но всичко това са само схеми, които предстои да видим дали могат да бъдат реализирани математически, защото политически компромисите вече са неизброими. Като

дори сътрудничество с “Възраждане” всъщност не е съвсем немислимо

Стига обаче и Костадин Костадинов да го поиска. А засега той изглежда най-печеливш от хаоса в политиката и съответно най-заинтересован той да продължи, докато не успее да спечели избори.

Всъщност единственият компромис, който е невъзможен, е правителство без мандата и участието на ГЕРБ.

Вторият и третият мандат нямат абсолютно никакви шансове. Включително и заради това, че политиците, опитвайки се да оправдаят защо не правят компромисите за първия, трудно ще запазят добрия и спокоен тон, който им препоръча президентът Румен Радев.

Остава само да се види Гунди или Марио Драги ще стане премиер в последните секунди.

Други от Анализи

Патология на изборите

Тези резултати изключват коалирането. Освен ако…   След седмите поредни избори всеки се пита - ще успеят ли партиите най-сетне да направят нормално правителство и да изкарат 4-годишен мандат

Кога гласът ти отива в кошчето (Графики)

Ако искаш да накажеш партиите с "Не подкрепям никого" или пуснеш сгрешена бюлетина, вотът ти не променя нищо освен числото за активността “Объркана съм, вече не знам за кого да пусна бюлетина

Водещи социолози: Няма ли правителство - колапс на системата или излиза нова сила (Радев)

Ще има сериозна игра на нерви в преговорите за кабинет “24 часа” покани в тв студиото си “Изборите от 7-ия път” за прогнози за изхода от вота в неделя социолозите Геновева Петрова от “Алфа рисърч”

Кампания в сляпата зона

На тези избори политическият разказ отсъства. Никой не намери за нужно да отправи послание, с което да спре срива на доверие - в изборите, в политиците

Западът слуша само това, което иска да чуе от Москва

Путин не бърза да преговаря за края на конфликта в Украйна “Малко като разговор с огледало” - така историкът на дипломацията Сергей Радченко описва подготовката на Никита Хрушчов за преговорите с

>