До два месеца съветниците в Сливен решават изгодно ли е градът да си построи фотоволтаичен парк

27.10.2024 19:22 Ваньо Стоилов
На много места в България местните управници взеха решение да си построят фотоволтаичен парк

Проблемът е, че повишената консумация за общината е през нощта и зимата, а токът от слънце е доходен през
деня и лятото

Дали да бъде изграден общински фотоволтаичен парк в Сливен, трябва да реши до края на тази година общинският съвет. Това ще предопредели дали местната администрация ще се откаже от идеята да произвежда електричество.

Преди почти година беше обявено, че община Сливен предпочита сама да си прави евтин ток и така да реши проблема със сметките за електричество, след като те от 1 млн. лева годишно скочиха на 3,5 млн.

За целта дори местният парламент гласува на 20 декември м.г. да се обяви търг за отстъпено право на строеж за 30 години върху 458,5 дка пустееща общинска земя на потенциален инвеститор с начална цена 4,465 млн. лв. без ДДС. Той трябва да изгради върху терена свой фотоволтаичен парк.

Очакванията бяха в хода на наддаването тази сума да нарасне. С получените средства и добавка от бюджета си общината на свой ред възнамеряваше да построи свое съоръжение за производство на ток от фотоволтаици.

Въпросът нашумя в медиите, след като възникна спор дали всичко това за стане по Закона за общинската собственост, или по Закона за енергетиката. Бившият областен управител Минчо Афузов спря решението и то стигна до съда. Самите общинари засега също са спрели проекта си и изчакват, но по друга причина.

"През пролетта направихме дискусия по въпроса и решихме да видим как ще се развива пазарът на ток през лятото. Като цяло смятаме, че може би става прекалено рисково за общината да има фотоволтаична централа, въпреки че продължава частният интерес към този вид бизнес.

Проблемът е, че нашата консумация на ток като община е основно през нощта и през зимата, а производството с фотоволтаици е през деня и през лятото.

И тъй като не съвпадат точно моделът на производство с модела на потребление, се оказва, че има допълнителен риск. Идеята беше да продаваме това, което произвеждаме, но наблюдаваме, че през деня цените са по-ниски, а вечер, когато ние трябва да потребяваме и да купуваме ток, са по-високи и всъщност няма смисъл от всичко това."

С тези думи кметът на Сливен Стефан Радев обясни пред "24 часа" ситуацията с фотоволтаиците, но беше категоричен: "Не зная какво ще бъде крайното решение, но този въпрос ще го разгледаме и ще вземем решение до края на годината."

Други от От страната и света

МВР получило 244 сигнала за нарушения в изборния ден

Изборният ден премина спокойно, без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР). Оттам уточниха

Паралелно преброяване на "Галъп" при 90%: ПП-ДБ се върнаха на второто място

Ето какви са резултатите според паралелното преброяване на агенция "Галъп" при 90%: ГЕРБ-СДС - 25% ПП-ДБ - 14,2% "Възраждане" - 14% ДПС - Ново начало - 10,3% Алианс за права и свободи - 8,6% БСП - 8

Бойко Борисов: Ще управляваме с всеки, който подкрепя нашата програма, без "Възраждане" (Видео)

Ще управлявам с всеки, който подкрепя нашата програма. Всички са потенциални за наши партньори, с изключение на "Възраждане". Това заяви Бойко Борисов след като стана ясно, че ГЕРБ са първи

Паралелно преброяване на "Галъп" при 80%: "Възраждане" стават втори с 13,7%

Ето какви са резултатите според паралелното преброяване на агенция "Галъп" при 80%: ГЕРБ-СДС - 24,4% "Възраждане" - 13,7% ПП-ДБ - 13,5% ДПС - Ново начало - 11,7% Алианс за права и свободи - 10

В деня за размисъл кметът на Бурса открито агитира за ДПС-Доган (Обзор)

"Убеждавайте съседи и познатите да гласуват за номер 13, призовава Мустафа Бозбей Турски политик открито агитира в деня за размисъл, когато това е абсолютно забранено

>