Преди да полети от терасата, Лиъм Пейн раздава стотици хиляди лири на болни хора

27.10.2024 17:50 Павлина Трифонова
Певецът Лиъм Пейн почина внезапно, падайки от балкон Снимка: Twitter/@PopBase

Певецът е поредната жертва  на развлекателната индустрия - след смъртта му на 31 години искат забрана за непълнолетни в шоубизнеса

Певецът Лиъм Пейн е само на 14 години, когато за първи път се явява на кастинг за британския музикален формат “Х фактор”. Тогава нещата не се получават, но се връща две години по-късно, за да стане част от една от най-продаваните момчешки групи на всички времена.

One Direction обаче съществува едва 6 години. За това време петимата от бандата стават толкова известни, че логично всеки един от тях се изкушава да подхване самостоятелна музикална кариера. А и това диктуват правилата на шоубизнеса. Младостта е основен фактор за момчешките и момичешките банди. Когато тя започне да си отива, те неизбежно се разпадат. Някои от музикантите в тях оцеляват самостоятелно, но те не са много, тъй като преходът от популярен колективен образ към личностен не е лека работа.

Точно същото се случва и с One Direction. Всяко от петте момчета поема по своя път. Хари Стайлс например се справя изключително добре в соловата си кариера, докато Лиъм Пейн - не толкова. Той обаче продължава

да се радва на тълпи обожатели по цял свят

заради съвместни проекти с други известни музиканти като Ед Шийрън и Рита Ора. Става рекламно лице на модни марки и посланик на различни благотворителни организации. По време на пандемията финансира лично 360 000 хранения на останали без работа. В последния месец от живота си раздава хиляди лири на нуждаещи се, които молят за финансова подкрепа в интернет. “Продължавам нощ след нощ, опитвайки се да довърша даренията за хора, за да могат да получат операциите, от които имат нужда”, казва Лиъм Пейн във видео, което споделя с почитателите си в социалните мрежи. Той често общува с тях, като не крие трудностите и разочарованията, през които преминава. Признава, че е започнал да пие още докато One Direction жъне феноменални успехи по цял свят, за да се справи с непосилното бреме на бързо сполетялата го слава. Още преди да стане пълнолетен, се налага да пътува ден след ден по концерти. Да бъде далеч от семейството си и с месеци да спи в хотели, които са обсадени от почитатели. После идват трудностите след разпадането на бандата. Опитите за самостоятелна кариера, съчетани с ранно бащинство. Някъде по това време се появява и влечението му към наркотиците. Те са последният му спътник и преди да полети от терасата на хотел в Буенос Айрес преди дни и да умре само на 31 г. Заради дрогата има трудности да получи американска виза и да заживее с последната си приятелка в САЩ. Наркотиците са сред причините и звукозаписната компания, с която работи, да го изостави наскоро.

Затова и трагичната смърт на Лиъм Пейн шокира толкова много хора по света и доведе до спонтанни призиви и акции да се сложи край на унищожаването на млади таланти от музикалната индустрия. Над 25 000 души се подписват само за ден под петиция, която настоява тя да бъде държана отговорна за благосъстоянието на своите артисти.

Всички ви разочаровахме, написа музикалният мениджър Шарън Озбърн в социалните мрежи. Дълги години съпругата на Ози Озбърн съдийства в телевизионни формати за таланти и много добре знае през какво преминават изгряващите звезди. Тя нарича Лиъм Пейн дете, което е влязло в една от най-трудните индустрии в света.

“Младите хора все още нямат вътрешната сила или вътрешното аз, за да могат да се предпазят от много вредни неща, които идват с успеха и славата.

Те се изгубват в тях, независимо дали става въпрос за наркотици или алкохол,

за да облекчат част от този натиск”, казва американският музикант Брус Спрингстийн пред британския “Телеграф”. Допълва, че разбира много добре това, защото и на него му се е случвало.

Че се е борил със собствените си демони на 31 години, признава и Роби Уилямс. “По милостта на Бог или заради невероятен късмет аз все още съм жив”, казва британският певец. Той призова за повече състрадание към известните, особено към младите.

Продуцентът му Гай Чембърс дори предложи да бъде забранено на лица под 18 г. да се присъединяват към поп групи. Според него поставянето на 16-годишно дете в свят на възрастни е наистина вредно и той го е видял при Роби, който също първо е част от групата Take That, преди да се насочи към солова кариера. “Те нямаха подходяща защита, която да се грижи за тях, докато бяха тийнейджъри. Това беше отдавна, но не виждам много признаци за промяна”, обяснява Чембърс.

По неравния път на славата минават още десетки млади звезди. За Бритни Спиърс той е особено труден. Още преди да е навършила 20 г., става най-продаваната певица на всички времена. Плаща обаче висока цена за това – проблеми с психичното здраве и зависимости към алкохол и наркотици. Налага се да бъде поставена под строгата опека на баща си в продължение на 13 г., за да бъде спасена.

Сходна е историята и на друг младежки идол - Джъстин Бийбър. През последните дни се появиха информации, че канадският певец е сред жертвите на американския рапър Пи Диди, който бе арестуван по обвинения за изнасилване и трафик на хора. Твърди се, че Бийбър отива при него като тийнейджър в търсене на ментор, но става част от разгулния му начин на живот.

“Това, което забелязах през последните 10 г., е осъзнаване, че

става въпрос за човешки същества, а не за стока

Но все още имаме да извървим дълъг път”, казва Мат Томас пред Би Би Си. След като в продължение на две десетилетия ръководи звукозаписна компания, той основава благотворителна организация, която да подпомага музиканти. По думите му грижата за тези от тях, които са под 18 г., трябва да е като към деца, но всъщност най-добре е да няма толкова млади изпълнители. За съжаление обаче , повечето мениджъри и лейбъли винаги дават приоритет на парите пред психическото благополучие на музикантите и е малко вероятно това да се случи.

Певицата Шерил се страхува за бъдещето на сина им

Внезапната смърт на Лиъм Пейн в Аржентина беше широко отразена от медии от цял свят, и то в пълни подробности, включително със снимки от хотелската му стая. На тях се виждат следи от наркотици и разбит лаптоп, след като е получил съобщение от звукозаписна компания, че прекратява на договора му.

"Това, което тревожи духа ми най-много, е, че един ден синът ни ще има достъп до тези отвратителни информации и медийна експлоатация, които видяхме през последните дни. Сърцето ми се разбива още повече, че не мога да го предпазя от това в бъдеще", написа певицата Шерил Коул. Тя има връзка с певеца от One Direction между 2016 и 2018 г., по време на която им се ражда син. Шерил също става известна чрез момичешка група във формата "Х фактор", в който по-късно е съдия и среща Лиъм.

"Докато се опитвам да преодолявам собствената си мъка в този неописуемо болезнен момент, бих искала любезно да напомня на всички, че сме загубили човешко същество. Лиъм беше не само поп звезда и знаменитост, той беше син, брат, чичо, скъп приятел и баща на нашия седемгодишен син, който сега трябва да се изправи пред реалността, че никога повече няма да го види", пише Шерил в социалните мрежи.

Други от Възход и падение

Карол Джи е звездата на латино музиката на 2024 г.

Колумбийската певица Карол Джи е звездата на латино музиката за 2024 г., след като от началото на тази година жъне успех след успех, получава награда след награда, стана първата латиноамериканка

Адреналинка от "Господари на ефира" прави свое шоу на Таймс Скеуър в Ню Йорк

Евгения Радилова или Ени, известна в България като „адреналинка" от „Господари на ефира", живее от 17 години в Ню Йорк, САЩ, където се развива в сферата на театъра и киното

Адел спря концерта си и прегърна Селин Дион (видео)

Британската звезда Адел спря концерта си и прегърна Слин Дион, която бе сред публиката в Бас Вегас. Адел винаги е заявявала колко много се възхищава на таланта на своята колежка Селин Дион

Принц Уилям си спомня как Даяна го завела в приют за бездомни и това променило живота му

Принц Уилям си спомня как майка му, покойната принцеса Даяна, го завела в приют за бездомни, когато е бил едва 11-годишен, и каза, че това му е отворило очите как другите живеят различен живот от

Техника на ФБР, използвана при заложници, помага и в семейните отношения

Принудителната емпатия улеснява двойките да минават по-леко през кризите Един от най-големите проблеми при съвместното съществуване е неспособността да се поставим на мястото на другите

>