Пийнал пловдивчанин удари с юмрук в окото 81-годишната си майка и легна да спи

27.10.2024 15:30 Никола Михайлов
СНИМКА: PIXABAY

1500 лв. ще брои почерпен пловдивчанин, набил собствената си майка в апартамента им. След като се скарал с 81-годишната жена, той я ударил с юмрук в окото, като ѝ причинил лека телесна повреда.

Мъжът живеел с майка си, злоупотребявал с алкохол и ставал агресивен, щом пийнел. На 10 август жената била на терасата на жилището им, когато синът ѝ отишъл при нея и започнал да ѝ се кара. Говорил за починалия си баща и неин съпруг. Хванал я за ръката и я издърпал в стаята. Възрастната жена седнала на стол в хола, а той без причина и посегнал. Ударил я с юмрук в лицето, като я уцелил около лявото око, което започнало да я боли и да се подува. След това я завел в спалнята, бутнал я, легнал и заспал. 

Бабата се изправила и разгледала апартамента. В жилището било разхвърляно, но тя видяла две патрончета ракия, едното - празно. Предположила, че мъжът го е изпил. Обадила се на сина му, който живеел с майка си, и му разказала какво е станало. Разбирайки за случилото се, той също дошъл в жилището на баща си и баба си, а щом я видял, се обадил на полицията. През това време 81-годишната жена слагала студени компреси, за да спадне отокът и да облекчи болката. 

На следващия ден в 8,30 ч. екип от Пето районно управление се отзовал на подадения сигнал за домашно насилие. Влизайки в апартамента, полицаите заварили двамата обитатели и госта там, а окото на бабата вече било посиняло. 

От изготвената експертиза на пострадалата жена са установени редица травматични увреждания - оток на главата, кръвонасядания на клепачите на лявото око, охлузвания по гърба и кръвонасядане по левите предмишница и китка. Според заключението на вещите лица е напълно възможно да са получени по начина, който тя разказва - при удари с юмруци, дърпане с ръце и падане на земята. 

За извършеното престъпление законът предвижда глоба в размер на между 1000 и 5000 лв. Прокурорът е поискал от магистратите да наложат 2000 лв. санкция. 

В обясненията си подсъдимият е признал за нанесения удар в лицето. Като отегчаващи вината обстоятелства Районният съд в Пловдив е приел броя на травматичните увреждания, макар деянието да се квалифицира като една телесна повреда. Също така доказателствата сочат, че това не е инцидент. Има информация за предишни случаи на домашно насилие от страна на сина към майка му, като тормозът бил както физически, така и психически. Всички те са реализирани след употреба на алкохол. 

Мъжът е бил осъждан в миналото, но към днешна дата е реабилитиран и се води с чисто криминално минало. Той не работи и злоупотребява с алкохол, като се е оставил изцяло на издръжката на майка си, която живее с минимална пенсия. За самата жена пък съдът е приел, че не може да се защити от нападенията на сина си. 

След като се запознал с всички факти и обстоятелства по делото, съдията е преценил, че мъжът трябва да бъде освободен от наказателна отговорност и глобен с 1500 лв. Това е възможно, тъй като преди не е бил освобождаван. Според магистратите такова наказание би оказало предупредително и възпитателно въздействие върху него. 

Други от От Пловдив

Патрулка и линейка са на бул. "Марица-юг" в Пловдив, има двама пострадали (Обновена)

Ранените са на 30 и 13 г., откарани са в болница Патрулка и линейка са на бул. "Марица-юг" в Пловдив, а мерцедес е спрян точно върху пешеходната пътека до дома за деца "Олга Скобелева"

24,61% е избирателната активност в Пловдив към 16 часа – 74 768 са гласували

В областта най–зле е Раковски – 12.65% Избирателната активност е 24,61% за Пловдив – град  към 16 часа, сочат данните. От общо 303 798 гласоподаватели, своя вот са дали – 74 768 души

Ето как пловдивчани гласуват – ядат, пият и се разхождат (Снимки)

На хората наистина им додея от избори и решиха да ги бойкотират Окупирани заведения, опашки пред дюнерджийници и пицарии и манифестация от разхождащи се хора

Официални данни: Монтана и Смолян шампиони по активност, Пловдив на опашката

9,55% е средната избирателна активност в страната до 11 часа, съобщи ЦИК От публикуваните официални данни за избирателната активност към 11 ч. изглежда, че засега шампион е област Монтана

И областната управителка на Пловдив пусна гласа си, вижте за какво

Бившата ректорка на Аграрния университет, сега областна управителка на Пловдив, проф. Христина Янчева упражни правото си на вот в СУ "Патриарх Евтимий"

>