От офиси и магазини все още се печели най-много

27.10.2024 11:20 Христо Николов

Наемите в магазини и молове не са се променяли напоследък

Без съществена промяна през третото тримесечие на 2024 г. остава възвръщаемостта от вложения в имоти според последния доклад на консултантската компания Colliers International.

Най-висока продължава да е печалбата при инвестиране в офисни и търговски площи - 7,75% на годишна база. За индустриални и логистични площи тя е средно 7,5%, а за жилищни имоти - 4%.

Това е годишната печалба на инвеститора, който е купил или построил съответния имот и го отдава под наем. Вариациите обаче са много, особено при жилищата.

Луксозните кооперации

може да осигурят и до 5% годишна възвръщаемост

на средствата, а при търговските площи особено в столицата и големите градове може да се стигне и до над 8%.

При търговските помещения почти няма промяна в наемите, сочат данни от доклада. Средният наем е 43 евро на кв. м на месец при търговските центрове, 11 евро на кв. м на месец при ритейл парковете и 56 евро на кв. м на месец на главната търговска улица в София.

В момента не се планират нови търговски центрове, а при парковете 127 000 кв. м са в процес на строеж. Данните на Colliers показват, че делът на свободните пространства в моловете и на булевард “Витоша” в столицата в момента достига 3,2%, а в ритейл парковете вече е под 1%. Със сигурност през последните два месеца от годината, когато има шопинг мания, тези проценти съвсем ще се стопят. Когато това стане и ако се задържи като тенденция, може да се стигне и до леко увеличение на наемите.

Съществуващите индустриални и логистични площи в София са 1,4 млн. кв. м и още 224 200 кв. м са в процес на строителство. Свободните пространства при този тип имоти са само 3,7%. Наемните нива са без промяна – 5,5 евро на кв. м на месец за имоти клас А и 4 евро на кв. м на месец за клас Б.

Общата квадратура на съществуващите офиси в София е 2,4 млн. кв. м, с още 300 600 кв. м са в процес на строителство. Свободните площи са 14,2% за клас А и 15,1% за клас Б, като средните наемни нива възлизат съответно на 15 и 10 евро на кв. м на месец.

Общият обем на гъвкавите работни пространства достига 86 900 кв. м, с допълнителни 8500 кв. м в строеж. Цените остават същите както през предходния период - за споделено бюро - 150 евро на месец, за фиксирано – 180, а за кабинет – 220 евро. Такива гъвкави работни пространства обаче често се предлагат и в класически офис сгради.

Според доклада на жилищния пазар средните продажни цени за апартамент с две спални с включено паркомясто варират между 190 хил. и 240 хил. евро, а за самостоятелни къщи надхвърлят 500 хил. евро.

Други от От страната и света

Вотът в Бургас: Хората са песимисти за бъдещо стабилно управление

Едва ли ще бъде съставено стабилно правителство след тези избори. Такова мнение изразиха пред репортер на БТА бургазлии, дошли да гласуват в секционни комисии в Основно училище "Найден Геров"

Спипаха 27 пияни и 10 дрогирани шофьори за ден

В рамките на изминалия ден са установени общо 27 шофьори, качили се зад волана след употреба на алкохол – 15 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила

Общо 846 са нарушенията, свързани с изборите

Във връзка с изборите за 51-во Народно събрание Прокуратурата на Република България предоставя следната информация: От началото на предизборната кампания до 14,00 часа на 27.10.2024 г

20,7 % избирателна активност към 14 ч., вижте новите числа

20,7% е избирателната активност в страната на изборите за Народно събрание към 14 часа. Вижте какви са числата тук. Днес българските граждани избират 240 депутати в 51-ото Народно събрание

17% е избирателната активност към 13 ч., вижте числата

17% е избирателната активност в страната на изборите за Народно събрание към 13 часа. Вижте какви са числата тук. Днес българските граждани избират 240 депутати в 51-ото Народно събрание

>