Поезия, създадена от изкуствен интелект, бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас

26.10.2024 21:56
Кадър от награждаването на националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ КАДЪР: Фейсбук/Библиотека Родина Стара Загора - Rodina Public Library

Произведение, създадено от изкуствен интелект (ИИ), бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас. За това, че негово стихотворение, генерирано чрез ИИ, е избрано да бъде отличено в националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ разказа пред БТА Христиан Папазов.

По думите му той е искал да осъществи експеримент, като е кандидатствал с няколко творби, създадени от изкуствен интелект. Папазов обяснява, че след като е получил съобщение от организаторите, че е сред отличените творци, е изпратил отговор, в който разказва за този експеримент и се отказва от приза. „Смятам за редно да се откажа от наградата - в изпратените стихотворения няма нито една авторова дума“, посочва той.

Христиан Папазов отбелязва още, че няма стремежи да бъде публична личност, като единственото му желание с този експеримент е той да предизвика дискусия и промяна, така че „да се запази сътвореното от човека, а не това от машината“. „Надявам се творците да не допуснат замяната на човека от машината и да стимулират истинското изкуство“, пише той в писмото си до организаторите, като допълва, че би се радвал да се намери начин такива произведения да бъдат разпознавани.

„Ние не знаем как може да се докаже авторство или съавторство с изкуствен интелект. Никой не може да го разпознае към момента – нито ние, нищо, че работим в библиотека и четем много стихове, нито който и да е в журито. Ако някой може да създаде алгоритъм за различаване на изкуствения интелект от чистото авторство, ние ще го приложим“, каза Слава Драганова – директор на библиотека „Родина“, съорганизатор на конкурса.

По думите ѝ темата за създаването на литературни произведения от изкуствен интелект ще бъде обсъдена днес, в рамките на творческа работилница с участието на всички автори, изпратили свои стихотворения за конкурса и с журито. Слава Драганова разказа, че Христиан Папазов също е бил поканен в Стара Загора както за награждаването в петък вечерта, така и за творческата работилница. Той каза, че е възпрепятстван, отбеляза тя. Допълни, че е прочела стихотворението „Дядо“, което е било на крачка от отличие, и то ѝ е харесало.

В писмо до медиите, организаторите разказват, че произведението е изпратено от името на Христиан Папазов – на 21 г. от село Ножарево, Силистра, който е „използвал недействителни лични данни – телефон, място на раждане и адрес за обратна връзка“. Организаторите и журито на конкурса оттеглят поощрението на въпросната творба, гласи част от съобщението.

Слава Драганова разказа още, че Папазов не е дал информация относно какъв изкуствен интелект е използвал за „написването“ на произведението. „Изкуственият интелект, според мен, допуска и редакция на текста. Текстът може и да се редактира от този, който е използвал изкуствения интелект“, каза тя.

„Безспорно ние ще направим промени в статута за следващи години. Оказва се, че най-старият конкурс в България най-бързо влезе в бъдещето, рязко влезе в бъдещето“, каза директорът на библиотека „Родина“. „Ние няма как да отличим за в бъдеще изкуствения интелект от личното авторство. Но ще заложим в регламента текст, с който се разграничаваме от получаването на текстове, създадени с изкуствен интелект“, посочи Драганова. Според нея всичко зависи от добрата воля на твореца. В следващите издания от участниците ще се изисква да подпишат декларация, че не използват ИИ при създаването на авторски произведения, посочват организаторите на конкурса.

„Библиотека „Родина” и Община Стара Загора ще инициират и дискусия по темата с поети, писатели, литературни критици, преподаватели и участници в жури на литературни конкурси, експерти по дигитален маркетинг и авторско право и представители на Министерството на културата, пишат още организаторите на конкурса.

Общо 92 млади автори са участвали в 41-ото издание на националния младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев". Голямата награда „Златно яйце” и отпечатване на първа стихосбирка бе присъдена на 23-годишната Катерина Василева от София за стихотворението „Пейзаж“. Втора награда получи Марая Миланова на 19 години от София за стихотворението „Без“, която през миналата година завоюва също втора награда, а през 2022 г. спечели поощрение. Третото място е за Михаел Руков на 21 години от София за стихотворението „Колапс“, който през последните две години е получавал поощрение. На церемонията в петък вечерта са присъдени и девет поощрителни награди.

Конкурсът се организира от Община Стара Загора, библиотека „Родина” и къща музей „Гео Милев”.

Други от От страната и света

Какво да правим, когато ще строим или ремонтираме

Камарата на строителите в България създаде 74-странична пътна карта с подробни съвети как да осъществим една инвестиционна идея Когато сме собственици на урегулиран поземлен имот

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци, съобщи БТА, позовавайки се на говорителя на Областната дирекция на МВР в Смолян Елена Стоилова. Огънят е обхванал първият етаж на дома

Двама загинаха при тежка катастрофа в Плевенско

Двама души са загинали при тежка катастрофа на път в района на плевенското село Гривица. Това съобщи пред БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен старши експерт Мариана Цветкова

Иван Делчев: Складовете за пиротехника в Елин Пелин са нямали разрешение за ползване

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви пред NOVA NEWS следователят от Националната следствена служба

Ускорение за санирането – за месец договорите се увеличават многократно

Вече са обявени близо 30 обществени поръчки, но трябва да са общо 756, за да приключи програмата успешно до юни 2026 г. В навечерието на професионалния празник на строителите - 26 октомври

>