Недостигът на витамин D е замесен в автоимунните болести

27.10.2024 03:00 Любомира Николаева

75% от българите имат липси. От ноември до април нивото му е най-ниско 

Ако получавате мускулни спазми или потрепвания, по-чувствителни сте към болка, чупили сте си китка при лека травма, усещате от време на време изтръпване в краката, обяснението може да е недостиг на витамин D. По правило оплакванията се усещат по-остро с напредването на състоянието от недостатъчност към дефицит.

В списъка на познатите рискове от недостатъчни нива на витамина (рахит при децата, остеопороза, сърдечносъдови заболявания, сериозни стомашни и чревни проблеми, всички видове диабет, усложнения на бременността, чести инфекции, дори някои видове рак) в последните години се добавят нови. Актуални проучвания откриват връзка с автоимунни заболявания като например хашимото, диабета тип 1 болестта на Крон, множествената склероза, ревматоидния артрит. Но не само. Въпреки че причината за повечето от тях е до голяма степен неизвестна, водещата теория е, че се проваля защитната регулация на организма. По правило имунната система ни предпазва от бактерии, гъбички и вируси, като прави разлика между чуждите за тялото клетки и собствените. Понякога обаче се обърква и освобождава протеини, наречени автоантитела, които атакуват здрави клетки в един или повече органи. С най-напредналите технологии започват да се разплитат механизмите, по които се задейства автоагресията в организма.

Един от тях е свързан с глада на тимуса за витамина. Това води до ускорено остаряване на органа. Особено неблагоприятно е това да се случи до 20-годишна възраст, защото последствията започват в много млада възраст, жените също са по-застрашени. Тимусът помага за обучението на имунните клетки да разграничават собствените тъкани на тялото от болестни агресори. Ново проучване на канадския университет “Макгил” установява, че дефицитът на витамин D кара тимусната жлеза да старее по-бързо. Тогава “амортизираният” орган може да пропуска при филтрирането подозрителни имунни клетки, които биха могли погрешно да атакуват здрави тъкани. Така се увеличава рискът от автоимунни заболявания.

Дискретните сигнали за недостиг на витамина обикновено не се адресират правилно – може да бъдат отдадени на умора или да отговорят на симптомите на много други състояния и заболявания. Затова, а и поради гъстото населване на по-северните ширини на Земята, където слънчевото греене е сезонно зависимо, по световни данни половината от хората са под нормата за здравословно ниво на витамин D. Странно е за по-южна държава, но според последния национален скрининг под ръководството на проф. Анна-Мария Борисова в България 75% от хората са с недостиг или дефицит на витамин D в организма. Парадоксът не е само тукашен феномен, среща се и при други държави с умерен климат - понеже слънцето е в изобилие, по-скоро се пазим от него. За това влияе и избягването на слънцето поради страха от рака на кожата и бръчките.

Препоръчителното за здравето насищане на организма може да бъде достигнато по естествен път – редовно излагане на голи ръце и крака на слънце за по 10-15 минути, за да синтезира кожата полезното вещество, с храни, които съдържат витамин D, или с хранителни добавки. За географската ширина на България природният подход е неефективен от началото на ноември до края на март. По това време слънцето е ниско над хоризонта и лъчите му падат под ъгъл, който не позволява кожата да задейства образуването на съединението с обяснимото прозвище слънчев витамин. Проучванията за държави със сезонност на климата, включително у нас, показват най-ниски нива на витамина през студените месеци с полегати слънчеви лъчи и къс ден. Това е времето, в което най-често се установяват дефицити покрай други заболявания.

Храните, които допринасят за набавяне на веществото, но рядко решават проблема сами по себе си, са главно от животински произход. От полза може да са мазните риби, черен дроб, мляко и млечни продукти. Растително изключение са гъбите, които са расли в природни условия. 

Третият вариант, също напълно безопасен при правилно дозиране и след изследване, е витамин от аптеката.

Независимо как, важно е недостигът да бъде компенсиран. Не само за костно-мускулното здраве, а и защото витамин D е модулатор на имунната система и може да влияе върху устойчивостта на болести. Проучвания през последните години показват, че хората с автоимунно заболяване имат значително по-ниски нива на витамина от здравите и че автоимунното заболяване е по-вероятно да се развие при хора с ниски нива на витамин D. В обобщение на 24 проучвания с общо 3500 пациенти с ревматоиден артрит, китайски учени установяват, че пациентите имат по-ниски нива на витамин D от здравите контроли. Проучването установява също, че с контрол на витамин D намаляват симптомите на ревматоиден артрит.

Финландско проучване, което проследява повече от 10 000 подрастващи, пък установява, че деца, които са приемали добавки с витамин D в ранна възраст, са имали до 5 пъти по-нисък риск от развитие на диабет тип 1 по-късно в живота.

Други от Сила за живот

По-опасни ли са самолетите за алергичните реакции

Частици от ядки могат да бъдат вдишани по-лесно от непочистени седалки, отколкото от завихряне от вентилационна система Наскоро съученичка на моята 10-годишна дъщеря летя от Англия до САЩ

Ето как да намалите стреса в ежедневието си

Според психолози грижата за емоционалното ви състояние трябва да е на първо място. В съвременния живот, когато стресът преследва жителите на големите градове всеки ден

Пет допълнителни органа откриха в тялото на 31-годишна жена

Пет допълнителни органа са открити в тялото на жена, оплакваща се от силна коремна болка. 31-годишната австралийка Мел Плаканика отишла при лекарите заради непоносими болки и кървене

Лекари извадиха тумор с размерите на тенис топка от веждата на жена

Революционна операция за отстраняване на голям мозъчен тумор през веждата на пациент извършиха лекари в Шотландия. Те са използвали вече позната техника, но са я модифицирали така

Ако увеличавате телевизора все повече, може да имате диабет

Загубата на слух е сред ранните признаци на повишено ниво на кръвната захар, също като замъгленото зрение Промяната в слуха е много дразнещо нещо. И когато човек установи, че му се случва

>