По-опасни ли са самолетите за алергичните реакции

27.10.2024 01:00 Павлина Трифонова
Британската служба за гражданска авиация поиска външни експерти да прегледат рисковете от летене за хора с хранителни алергии. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Частици от ядки могат да бъдат вдишани по-лесно от непочистени седалки, отколкото от завихряне от вентилационна система

Наскоро съученичка на моята 10-годишна дъщеря летя от Англия до САЩ, за да види “Дисниленд”. Момиченцето е алергично към глутен и родителите му бяха проучили, че само там могат да осигурят подходяща за него храна през цялата си ваканция. Затова трябваше да отделят много повече време и пари за нея, отколкото ако бяха отишли в парижкия “Дисниленд”, както правят повечето английски деца. Те обаче не искаха да рискуват това мечтано и дълго чакано преживяване да се превърне в кошмар заради нейна алергия.

Като човек, който ги е виждал многократно да носят собствена храна в кутия на детски рожден ден, а и веднъж спешно да поставят противошокова инжекция на дъщеря си, защото е хапнала нещо с глутен, напълно ги разбирам. Това е невероятен стрес. А представете си да ви се случи по време на пътуване и въпросните инжекции да не подействат.

Точно така всъщност става с 15-годишната Наташа Еднан-Лаперуз, чиято история преобърна съществено отношението към храните във Великобритания, предизвикващи алергични реакции. Стигна се до приемане на специално законодателство по отношение на етикетирането им. Проучва се и дали да не се забранят някои от тях по време на полети заради подозрения, че

малки частици могат да се отронят, когато някой друг ги яде

Да бъдат завихрени от вентилационната система на самолета, след което да ги вдиша предразположен към алергии пътник и това да застраши живота му.

Наташа получава сърдечен арест по време на полет през 2016 г. Казва, че се задушава, и нейният баща ѝ поставя две инжекции с адреналин, които носи. Когато пристигат в Ница обаче, тя умира. Разследването установява, че смъртта е настъпила вследствие на тежка алергична реакция, причинена от сандвич, в който е имало сусам. Той обаче не е бил посочен на опаковката му. Сандвичът е купен от известна верига закусвални на лондонското летище “Хийтроу”, което още повече повдига въпроса за нуждата от по-голям контрол.

Стотици хора се присъединяват към кампанията на семейството на Наташа за въвеждане на нови правила за продажба на храни, предизвикващи алергични реакции. И наистина, за по-малко от 10 години промяната във Великобритания е голяма.

Производителите на храни са задължени да посочват върху етикетите и най-малките съставки, които използват. Продавачите в закусвални и сервитьори в ресторанти винаги питат за алергичност, преди да приемат поръчката. Магазините системно изтеглят цели партиди заради подозрения, че в тях са попаднали необозначени на етикета съставки от ядки, като това широко се разгласява, за да не пострадат хора.

Британската служба за гражданска авиация поиска външни експерти да прегледат рисковете от летене за хора с хранителни алергии, тъй като много често на екипажите на самолети се налага да умоляват пасажери да не ядат ядки по време на полет, защото на борда има човек, алергичен към тях. Наскоро бяха огласени и резултатите от това проучване.

“Не открихме доказателства, че частици от ядки могат да преминат чрез самолетните вентилационни системи и да предизвикат реакции при алергични хора. Освен това по-голямата част от тях не реагират на миризмата на храна дори ако са алергични към много малки количества”, казва пред Би Би Си проф. Пол Търнър от Импириъл колеж в Лондон. По думите му пътниците не трябва да се притесняват, че могат да вдишат опасни за тях хранителни частици по време на полет, тъй като самолетите разполагат с ефективни филтриращи системи. Те премахват по-голямата част от праха, изпаренията и хранителните частици от въздуха, който пътниците дишат. А и

той се сменя напълно на всеки три-четири минути,

докато в английските болници и класни стаи например това се случва през 10 минути.

Затова авторите на проучването смятат, че не трябва да се въвежда пълна забрана за ядки в самолетите, тъй като това ще успокои алергичните хора и те няма да вземат предпазните мерки, с които обикновено живеят. Те са установили, че фъстъците най-често причиняват опасни алергични реакции - анафилаксия.

Частици от тях обаче могат да се открият във въздуха в много ниски нива, и то на близко разстояние до човека, който ги яде. А пък тези от пшенично брашно или пък миризмата на риба или морски дарове почти е изключено да предизвикат анафилаксия по време на полет.

Вместо това истинска опасност има, ако самолетите между различни полети не се почистват добре. Тогава частици от ядки остават по седалки, масички и монитори за забавления и лесно могат да попаднат върху ръцете и лицето на следващия пътник.

“Затова е добре хората с хранителна алергия да се качат първи, за да имат време да почистят мястото си за сядане

с нещо като бебешки или антибактериални кърпички

Така ще е много по-малко вероятно да получат случайна реакция”, каза проф. Търнър. Той напомня също, че изложените на риск от анафилаксия трябва винаги да носят две инжекции с адреналин, а авиокомпаниите също да обмислят дали да нямат подобни средства за първа помощ и да обучат служителите си как да ги прилагат.

Причината е, че алергиите към храни стават все по-често срещано явление.

Други от Сила за живот

Скучна работа? Качва ни неусетно на “колелото на хамстера” и прегаряме

Това е специфичен бърнаут, който се свързва с всекидневната рутина, изчерпана връзка или липса на мотивация, но има решение Всекидневната рутина, работните ангажименти

Истинският мед боцка гърлото, ако оставя само тежка сладост, е менте

Европа се наводни от фалшив, при нас влиза и от Украйна, а България пак прави опит да спре вноса Внимателно да се чете етикетът на буркана, преди да се купи

Бързо при лекар, ако се усмихвате трудно, не можете да вдигнете ръка или не изговаряте някои думи

Това са най-честите симптоми на инсулта - ако продължат само няколко минути, дават сигнал за бъдещи инциденти Изведнъж нямах никакъв контрол над тази ръка - беше малко страшничко

Предпазва ли червеното вино от рак на червата, търсят още доказателства

Английски учени тестват негова съставка върху хора, при които има риск да се разболеят. Ресвератролът е естествено съединение, което се намира предимно в червеното грозде, боровинките

Късите дни ни потискат, но носят и ползи за здравето

Създават "убежища на тъмното небе" за хора, които искат да се спасяват от светлинното замърсяване Активирането на мелатониновите рецептори в мозъка може да намали възпалителните маркери

>