Много пот, 50 млн. евро и руска годеница през рекордната година за Яник Синер

26.10.2024 22:00 Виолина Христова, Рим
Синер е роден на 16 август 2001 г. в Сан Кандидо, провинция Болцано. СНИМКА: РОЙТЕРС
Анна Калинская. СНИМКА: WIKIMEDIA COMMONS

Италианският тенисист, който е №1 в света, има и брат, роден в Русия

Зиглинде и Ханспетер Синер работели заедно в планинската хижа “Фондовале” до Болцано - тя като сервитьорка, посрещаща клиентите в салона, а той като готвач. Немскиговорещата двойка не вярвала, че може да имат дете. Затова осиновили русначето Марк, родено в Ростов през 1998 г. После обаче съдбата им се усмихнала и на 16 август 2001 г. ги дарила с Яник. Днес татко Ханспетер пътува често със сина си Яник по турнирите, за да му готви, като се има предвид, че се занимава с това от 40 г. Мама Зиглинде пък се грижи за ваканционната къща “Хаус Синер”, намираща се в семейния имот в Сесто Пустерия.

Още когато бил на три години и половина, Яник започнал да кара ски, а после и да се учи на тенис. Момчето имало много успешни изяви на национално ниво по белите писти. На 7-годишна възраст спечелил 32-о издание на гигантския слалом в надпреварата за най-млади скиори през 2009 г. Яник преминал през добри треньори по ски и 12-годишен станал фаворит в категорията си. Година по-късно обаче избрал тенис ракетата. Причината била, че тренировките по ски били изключително дълги, за разлика от много кратките спускания. Така на 14 г. го записали в “Тенис клуб Италия” във Форте дей Марми. Яник завършва като частен ученик техникум по счетоводство в Болцано.

Открай време основен принцип в семейството на Яник е екипната работа. Той още помни как на 10 г. се върнал вкъщи, плачейки, защото баща му, влязъл в ролята на футболен треньор, го извадил от игра по време на мач в местния отбор. И то след като малкият Яник вкарал гол в противниковата врата. Вината му обаче била, че след като поел топката в средата на терена и залъгал всичките си противници, успял да стигне до вратата им и да вкара сам гол, без да подаде на никого от съотборниците си. “Това му беше за урок и той го научи -

в живота, както и на терена играта в екип е фундаментална”,

казва майката на Яник Синер.

Да имаш 50 млн. евро богатство, а да си само на 23 години, е мечта за мнозина на възрастта на звездата. За разлика от много свои връстници, наследили милионите на семействата си, без да си мръднат пръста, най-добрият италиански тенисист на всички времена е изстрадал всяко едно евро от тях с потта си по кортовете.

За родения на 16 август 2001 г. в Сан Кандидо, провинция Болцано, спортист сегашната е най-успешната година не само за кариерата, а и за банковата сметка и за любовта му.

Синер е №1 в света, а след неотдавнашната си победа на демонстративния турнир Six Kings Slam в Рияд италианецът стана и тенисистът с най-голямата премия в историята на този спорт. Яник и без това беше натрупал пари от победи и спонсори. След като се наложи на финала срещу съперника си Карлос Алкарас, той би за пръв път испанеца през този сезон, спечели и

5,5 млн. евро, заделени от арабските шейхове

Заедно с останалите от състезанието – Новак Джокович, Рафаел Надал, Холгер Руне и Даниил Медведев, финалистите Синер и Алкарас прибраха по 1,5 млн. евро за участието си.

Едва ли в детството си, когато е тренирал ски в планината, Яник си е представял, че един ден “ще рине” пари с лопата в друг спорт. През 2024 г. той достигна освен спортни и финансови върхове, натрупвайки от януари до октомври 16,6 млн. евро, или общо 32,2 млн. през кариерата си, в това число и при победите си на двойки. На Australian Open спечели над 3 млн. евро, а на US Open - 3,6 млн. евро. Към тях се прибавиха и печалбите от АТП Мастърс 1000 в Маями, Синсинати и Шанхай, като всеки от тези турнири донесе по близо милион евро за италианеца.

На практика за последната година и половина той натрупа над половината от цялото си богатство, спечелено по турнири.

Дебютната си титла Синер грабна на Sofia Open 2020

“Златната ера” за Яник обаче на практика започна през август 2023-а в Торонто. Чистото му богатство, натрупано през тези години, надхвърля 50 млн. евро. То обаче има шанс да нарасне още повече, като се има предвид, че сезон 2024 още не е завършил. На 28 октомври предстои да започне последният турнир в Париж от Masters 1000, който ще донесе на победителя 835 355 евро. През ноември онзи, който вдигне купата на ATP Finals в Торино, ще си прибави в сметката 4,5 млн. евро. Веднага след това на надпреварата за купата “Дейвис” отборът победител ще получи 2,4 млн. евро.

Яник е златна кокошка за спонсорите, които се надпреварват да го имат за рекламно лице. Затова успяват само най-известните и най-големите марки. Сред тях са “Найк”, “Гучи”, “Ролекс”, които са основни спонсори на тенисиста. Освен тях обаче Синер прави и отделни реклами за компании като италианските гиганти “Пармиджано Реджано”, “Алфа Ромео”, “Лаваца”, “Фастуеб” и други. Общо от реклама Яник си е докарал 20 млн. евро за година. През 2022 г. Синер поднови договора си с “Найк” за 10 г., или по 15 млн. долара годишно.

От 2020 г. Яник премести жителството си в Княжество Монако. Това нерядко е повод за остри критики от страна на италиански журналисти, недоволни, че той не плаща данъци в родината си.

През май 2024 г. звездата показа открито, че е влюбен в 25-годишната рускиня Анна Калинская, която в момента е №12 в световния женски тенис. Известният с дискретността си Синер призна, че “живее живота си и че може да каже едно нещо - че е много щастлив”. В миналото негово гадже беше италианският модел и инфлуенсърка Мария Брачини.

Синер е фен на футболния клуб “Милан” и когато може, ходи и на стадиона. Открай време казва, че социалните мрежи не са му страст за разлика от видеоигрите. Той предпочита да общува с приятелите си, играейки на Fortnite.

Като син на готвач Яник не е новобранец в кухнята. На въпрос на Tennis Channel какво би приготвил за една романтична вечеря, италианецът отговори “паста с доматен сос или нещо друго с домати”. Още от малък се е “специализирал” и в десертите - затова може да приготви и тирамису, което е научил от баща си. Когато 60-годишният Ханспетер не следва сина си на турнирите, с готвенето се заема самият Яник. Разкри, че обикновено преди мач прави сам вечерята и това му е нещо като ритуал. “Вече ми е навик. Паста с домати носи добър късмет”. Яник е доволен, че сега може да се радва на компанията на баща си, който готви за него по различни точки в света. Решил да направи баща си член на собствения си отбор, тъй като през последните години татко му се чувствал унил в кухнята, в която прекарвал дните си от 4 десетилетия. “Мисля, че сега той успя да си върне настроението и да види как живея. Мога да му го разкажа и по телефона, но си е друго, като го видиш сам.”

Други от Възход и падение

Георги Парцалев никога не е награждаван - нито в театъра, нито в киното

След четири години в Медицинската академия той е изключен - не е благонадежден, баща му бил кулак Георги Парцалев е актьорът, превзел по най- категоричен начин три от върховете в българското сценично

Евелин Костова стана майка за втори път: Още една мечта се сбъдна! (Снимка)

Актрисата Евелин Костова е родила своята втора рожба. Това сподели самата тя в инстаграм профила си.  "Захара дойде директно от "Мечтите". Според Ивайла това е мястото

Актьорите секссимволи пробиха със сериали, и след 40 г. още са най-харесвани

“Мъжествено секси”, “Уникална снимка! Направо ти спира дъхът”, “Харизматичен”, “Знаеш как да привлечеш женското внимание”. Такива и още много други горещи коментари оставят почитателки под топлес

Леонардо ди Каприо ще гласува за Харис на президентските избори в САЩ

Леонардо ди Каприо подкрепи Камала Харис за президентския пост в САЩ . Носителят на „Оскар" сподели видео в своя профил в Instagram, в което открито заявява подкрепата си за кандидатката на

Цветана Манева: Имах проблем с прошката към някои хора, но и това преодолях

„Не ми се вижда много обнадеждаващо всичко около нас, но най-много ме терзае отношението, взаимоотнасянето. Няма стремеж да се отнасяш към човека като към свой ближен. Това не съществува

>