Какво да правим, когато ще строим или ремонтираме

26.10.2024 20:31 Христо Николов
инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България
Савин Ковачев

Камарата на строителите в България създаде 74-странична пътна карта с подробни съвети как да осъществим една инвестиционна идея

Когато сме собственици на урегулиран поземлен имот, върху който искаме да построим нещо, първо трябва с помощта на специалист да анализираме строителния потенциал на имота. А преди да купим земеделска земя, трябва внимателно да проверим дали нейното предназначение изобщо някога ще може да се промени, за да влезе в урбанизирана територия. 

Тези и още десетки други съвети са посочени в 74-страничната пътна карта за осъществяване на инвестиционна идея, която издаде наскоро Камарата на строителите в България (КСБ). Тя е налична за безплатно сваляне на сайта на камарата на адрес:https://kamarasb-my.sharepoint.com.

Прагматичното помагало проследява целия процес – от осигуряването на терена, върху който ще се гради, през изработването на проект, различните режими за разрешаване и извършване на дейностите по Закона за устройство на територията до реализиране на самото строителство и въвеждането му в експлоатация.

В приложение са дадени няколко примерни договора в полза на гражданите, които се заемат с обекти без повишена сложност или се захващат с ремонти.

Има три вида образци, които не са задължителни, а са препоръчителни за ползване. Те са за строителство, за извършване на строително-ремонтни работи и за ремонт на покрив.

“Камарата реши да изработи тези материали на база на дългогодишния си опит и в услуга както на заетите в строително-инвестиционния процес, така и на гражданите, които като частни инвеститори се заемат с тази нелека задача за лични нужди”, каза председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев.

“Надяваме се материалът да е в полза на всички, да улесни работата им, като ги ориентира в сложната материя, както и да намали случаите на проблеми с некоректни изпълнители, като препоръчваме на хората за всяка дейност да сключват договор с изпълнителя”, добави той.

Автор на пътната карта е Савин Ковачев, директор на дирекция “Нормативни документи и анализи” в камарата. Той е познат в бранша като блестящ юрист, един от създателите на Закона за устройство на територията.

“Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си да не е изпитал желание да остави след себе си нещо, построено от него. Без значение дали завод, бляскава резиденция или малка къщичка на село, мнозина от нас са отдали значителна част от времето и средствата си, плувайки в мътните и бурни води на т. нар. инвестиционен процес. За съжаление, по-голямата част от инвеститорите у нас не пазят добри спомени от срещите си с държавната или общинската бюрокрация, както и от множеството сблъсъци с други участници в процеса на проектиране и строителство, нерядко завършващи в съда”, обяснява Ковачев.

И добавя, че е подготвил пътната карта с искреното желание да бъдат облекчени всички, борещи се с тежките процедури на закона и свързаните с него нормативни актове. Затова в материала, който КСБ предоставя, са синтезирани по-важните и принципни моменти в процеса от зараждане на една инвестиционна идея до нейното пълно реализиране със съвети за действия по отделни въпроси.

Други от От страната и света

Поезия, създадена от изкуствен интелект, бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас

Произведение, създадено от изкуствен интелект (ИИ), бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас. За това, че негово стихотворение, генерирано чрез ИИ

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци, съобщи БТА, позовавайки се на говорителя на Областната дирекция на МВР в Смолян Елена Стоилова. Огънят е обхванал първият етаж на дома

Двама загинаха при тежка катастрофа в Плевенско

Двама души са загинали при тежка катастрофа на път в района на плевенското село Гривица. Това съобщи пред БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен старши експерт Мариана Цветкова

Иван Делчев: Складовете за пиротехника в Елин Пелин са нямали разрешение за ползване

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви пред NOVA NEWS следователят от Националната следствена служба

Ускорение за санирането – за месец договорите се увеличават многократно

Вече са обявени близо 30 обществени поръчки, но трябва да са общо 756, за да приключи програмата успешно до юни 2026 г. В навечерието на професионалния празник на строителите - 26 октомври

>