Нова система проследява пътя на всяка ваксина у нас

26.10.2024 19:59
За последните два месеца са регистрирани над 4200 получатели на ваксини СНИМКА: Pixabay

От началото на септември 2024 г. влезе в експлоатация нова електронна система за разпределяне на биопродукти в страната, която позволява проследяването на пътя на всяка ваксина в България – от сключването на договора за нейната доставка до поставянето ѝ. Системата е разработена от Информационно обслужване, като част от Националната здравно-информационна система (НЗИС).

За последните два месеца са регистрирани над 4200 получатели на ваксини, в това число общопрактикуващи лекари и лечебни заведения , от всички 28 районни здравни инспекции (РЗИ) в страната, съобщиха от "Информационно обслужване". Отчетени са над 3700 отделни записа с изписване от РЗИ, с повече от 13000 позиции и над 800 000 дози ваксини.

Системата проследява всяка една ваксина с данни по конкретен договор и доставчик, с ясно дефинирани количества, партиди и цени. Това позволява пълен контрол и детайлно проследяване, както и възможност за извършване на всички необходими справки.

Новата платформа включва в себе си модули за цялостно проследяване на движението на ваксини и спринцовки - от сключването на договорите между Министерство на здравеопазването (МЗ) и доставчиците, през график за планови доставки, заприхождаване в централен склад на МЗ, изписване към всяка една РЗИ в страната, до управление на електронни заявки и планово изписване на количества към общопрактикуващите лекари и лечебните заведения, в които се извършват имунизации.

Системата намалява значително допусканите грешки при ръчно изписване на видовете ваксини и най-вече техните партиди. До сега РЗИ използваха различен локален софтуер, без централизирана система за управление, който функционираше повече от 20 години и водеше до хаос при отчитането на е-имунизации в НЗИС. Лекарите вече могат да отчитат и регистрират в медицинските си софтуери само партиди от биопродукти, за които са получили количества.

Новоизградената система е централизирана и е разработена като уеб базирано приложение, отговарящо на всички изисквания за информационна сигурност и ползваемост, съгласно изискванията на законодателството и препоръките на Министерство на електронното управление (МЕУ).

Системата също така подобрява планирането при отпускане на ваксини от РЗИ към лекари, като се въвеждат правила за електронно заявяване и планово раздаване на количества, което слага край на чакането от страна на лекарите пред здравните инспекции. Предвижда се и преминаване към електронно отчитане на годишните планове и премахването на необходимостта от хартиено отчитане за поставените ваксини от страна на лекарите.

Всички 28 РЗИ в страната вече използват новата платформа и ежедневно регистрират стотици искания, изписвания и доставки на ваксини.

Предстои провеждането на серия от обучения за лекарите, които до края на годината трябва да преминат изцяло в новия електронен процес по заявяване и заприхождаване на биопродукти през системата.

Други от Докторе кажи

Родители: В аптеките липсват назалните ваксини против грип

Грипът дойде по-рано от очакваното и първият случай вече е доказан в София. На този фон майки се оплакват от липса на противогрипна ваксина, която вместо с убождане, се поставя чрез впръскване в носа

Пулмолог: Фините прахови частици са 30 пъти по-малки от косъма и могат да увредят целия човешки организъм

Проблемът мръсен въздух го коментираме от доста години, но хората трябва да знаят, че когато падне мъглата, защото влизаме в този сезон, тя е като чадър над градовете и населените места и покачва

Д-р Аспарух Илиев: В момента преобладава COVID-19, пикът на грипа се очаква януари

„Това е нормалното разпространение на грипът. Очаква се в следващите месец и половина-два да настъпи и неговият пик. Обикновено в края на декември и началото на януари има най-много случаи на грип"

Онколог: Ракът засяга все повече млади хора, сред причините е ултрапреработената храна

„Яжте, пийте и живейте добре", съветва професор Хаят, който след близо половин век работа с рака споделя, че истински хранителен режим срещу него няма

28-годишно момиче с прекаран инсулт: Паднах заради световъртеж, не знаех, че съм парализирана

Лекар: Имахме късмет, тромбът беше изваден от първия ни опит След 24 часа започва да движи левия си крак, а 48-часа по-късно и засегнатата лява ръка Мозъчният инсулт е едно от най-честите

>