Ускорение за санирането – за месец договорите се увеличават многократно

26.10.2024 18:40 Христо Николов

Вече са обявени близо 30 обществени поръчки, но трябва да са общо 756, за да приключи програмата успешно до юни 2026 г.

В навечерието на професионалния празник на строителите - 26 октомври, в цялата страна браншът е в пълна мобилизация. Но не за да тръгват по обектите, а за участие в обществени поръчки, обявени от общините за саниране на жилищни блокове по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

След като само допреди месец имаше едва 49 сключени договора от всичките 756 проекта, одобрени от регионалното министерство,

към момента броят им надхвърля 60

Картината е много динамична и се променя всеки ден, казаха от регионалното министерство, а в интервю за “24 часа” служебният регионален министър Виолета Коритарова съобщи, че броят на подписаните контракти е 63 с 15 общини за близо 88,3 млн. лв. 

Усилено се подготвя подписването на още проекти, много е вероятно до дни сключените контракти да наближат 300 и дори да прехвърлят тази бройка.

Мобилизацията стана възможна, след като в началото на октомври регионалното министерство призова десетки общини, в които има такива проекти, да подпишат по специален график договорите за финансиране.

Бе съобщено също, че ако не го направят или ако има непълноти в документите или пропуски,

в ход ще влезе резервният списък

За тези 1,138 млрд. лв. кандидатстваха общо 3068 жилищни блока, като общата стойност на исканията беше за четири пъти по-голяма сума - около 4 млрд. лв., и повечето бяха сложени в резервен списък.

От регистъра на Агенцията по обществени поръчки също се вижда, че броят на обявените процедури нараства, но те все още са едва към трийсетина.

Следващата стъпка за общините при наличието на финансовия ресурс е да обявят обществени поръчки за избор на фирми за обследване, изготвяне на проекти и същинските работи по полагането на топлоизолациите.

Защото

времето за работа е доста ограничено

- за оползотворяване на целия ресурс от 1,138 млрд. лв. от НПВУ остана единствено строителният сезон на 2025 г. и част от 2026-а.

Всички проекти трябва да са изпълнени до 30 юни 2026 г., но това е срокът, до който обектите трябва да са завършени, предадени, сертифицирани от проверяващите, че след ремонта консумацията на енергия ще намалее с 30%, и отчетени по програмата.

“Окончателните плащания се извършват след отчитането и ако има недовършени обекти, грижата за плащането ще има държавният бюджет, а не НПВУ”, обясни за “24 часа” инж. Тодор Андонов, член на управителния съвет на Камарата на строителите в България.

“Тази мобилизация в момента бе предшествана от един застой. Но санирането трябва да е постоянен процес, а не кампаниен, още повече че България е поела сериозни ангажименти по Зелената сделка – до 2030 г.

трябва да се обновят над 19 млн. кв. метра жилищна площ

До момента само 7% от сградния фонд отговаря на изискванията, при това заедно с новите постройки. Всички програми дотук са осигурили обновяване на едва 1,4% от сградите”, подчерта инж. Андонов.

Колкото до втория етап на същата програма – при която гражданите трябва да доплатят 20% от средствата, отсега може да се предскаже, че тя ще бъде с неусвоени напълно средства. Защото интересът към нея бе далеч по-малък.

Но в България в момента е в ход и трета програма за саниране на блокове, която се отнася само за въглищните центрове Стара Загора, Перник и Кюстендил. По последни данни

интересът към нея е огромен

и се съизмерва с този към първия етап на проекта по плана за възстановяване.

До средата на тази седмица са подадени 329 проектни предложения за безплатно саниране от 24 общини в тези три региона. Общата им стойност е почти 455,4 млн. лева, което надвишава около 2 пъти бюджета по процедурата, който е 196,4 млн. лева, съобщиха от регионалното министерство.

Финансирането е по процедурата за подкрепа на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради по програма “Развитие на регионите”.

Оценката на получените

предложения ще се осъществи на два етапа

- проверка за административно съответствие и допустимост, следва техническа и финансова оценка. Оценяването и класирането на кандидатите трябва да приключи през януари 2025 г., но тази програма все пак има срок за отчитане през 2027 г., т.е. фронтът за работа ще е поне два строителни сезона.

 

Други от От страната и света

Поезия, създадена от изкуствен интелект, бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас

Произведение, създадено от изкуствен интелект (ИИ), бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас. За това, че негово стихотворение, генерирано чрез ИИ

Какво да правим, когато ще строим или ремонтираме

Камарата на строителите в България създаде 74-странична пътна карта с подробни съвети как да осъществим една инвестиционна идея Когато сме собственици на урегулиран поземлен имот

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци, съобщи БТА, позовавайки се на говорителя на Областната дирекция на МВР в Смолян Елена Стоилова. Огънят е обхванал първият етаж на дома

Двама загинаха при тежка катастрофа в Плевенско

Двама души са загинали при тежка катастрофа на път в района на плевенското село Гривица. Това съобщи пред БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен старши експерт Мариана Цветкова

Иван Делчев: Складовете за пиротехника в Елин Пелин са нямали разрешение за ползване

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви пред NOVA NEWS следователят от Националната следствена служба

>